Bardzo proszę o sprawdzenie
Polski
Praca inżynierska składa się z dwóch części: teoretycznej i badawczej. W części teoretycznej poruszono temat historii cukiernictwa, a także technologicznego wykorzystania ziarna i produktów przemiału pszenżyta. W kolejnych rozdziałach scharakteryzowano ciasto biszkoptowe, sposób przygotowania procesu wypieku i zmiany zachodzące podczas pieczenia. W ostatnim rozdziale scharakteryzowano badane odmiany pszenżyta oraz wzorcowej mąki pszennej.
W części badawczej analizie poddano badane odmiany pszenżyta oraz pszenną mąkę wzorcową. Badania prowadzono pod kątem sprawdzenia chłonności mąk, stopnia uszkodzenia skrobi oraz lepkości ciasta. Po wypieczeniu biszkoptów oceniono je pod względem masy, gęstości i objętości. Zmierzono także ich barwę oraz teksturę.
Na podstawie badań stwierdzono, iż mąki pszenżytnie nadają się do wypieku biszkoptów. Z wszystkich mąk otrzymano biszkopty o właściwym smaku i aromacie.
Ang:
This Eingineering thesis consist of two parts: theoretical and reaserch. Theoretical part describes the history of confectionery and technology use of grain and products of milling triticale. In the following chapters characterised the sponge cake, how to prepare the baking process and the changes which taking place during baking.The last chapter contains a characterization of cultivars of triticale and standard wheat flour.
In the part of the research analyzed the cultivars of triticale and wheat flour exemplary. The reaserch at an angle of checking absorbency of flours, the degree of damage to the starch and the viscosity of the dough. After baking biscuits, rated them in terms of weight, density, and volume, was measured color and texture.
Based on the research it was alleged that triticale flours are suitable for baking biscuits. Of all flours received biscuits with proper taste and aroma.