roaming

Temat przeniesiony do archwium.
wiatjcie, jak wyglada sprawa z roamingiem? wyjezdzam do Irlandii, jestem w idei pop na karte no i powoli zaczynam o tym myslec. chyba najlepiej zjawic sie w biurze porozmawiac ale moze tutaj ktos by mi udzielil informacji na ten temat. ile to kosztuje, jak dlugos sie czeka na aktywacje, w jakiej cenie sa wtedy smsy i rozmowy do polski no i jakie numery trzeba 'wykracic' przed numerem z polski /jest roznica czy stacjonarmy czy komorkowy/?
pozdrawia i dziekuje za odpowiedzi
Czesc! Bylam niedawno w Irlandii i tel. takze mam w Idei wiec moge posluzyc pomoca.

Nie wiem jak ty ale ja mam tel. na karte w POPie i nie musialam aktywowac roamingu gdyz on juz jest w tej taryfie. Minuta rozmowy kosztuje ok.2-3zl a sms 1-2zl. To zalezy od tego jaka irlandzka siec cie zlapie. Jak chcesz dzwonic do Polski to musisz najpierw wybrac *123*0048numer# np. *123*[tel]# Jezeli dzwonisz na domowy to musisz po 48 wpisac kierynkowy i normalnie numer a na koniec krzyzyk. I tu jest teraz taki myk ze nie lacza Cie bezposrednio jak wybierzesz swoj numer to dzwonisz na niego i po chwili bedzie do ciebie dzwonil telefon, po odebraniu go zacznie cie laczyc.

Osobiscie uwazam ze nie oplaca sie dzwonic z kom. do Polski ani nawet odbierac tel. bo za to ze ktos do Ciebie dzwoni musisz placic za roaming czyli po 2zl za min. Mozna zbankrutowac. Ale na miescie jest mnostwo budek tel w ktorych za grosze mozna dzwonic do Polski. Najlepiej by Ci bylo kupic sobie irlandzki starter. Ja zamierzam tak zrobic, gdyz pod koniec czerwca znow wracam do Irlandii i bede au pair. Moja rodzinka sama zaproponowala ze kupia mi starter gdyz dla nich tak bedzie wygodnie i beda mogli do mnie dzwonic kiedy zechca. :)

W jakim miescie w Irlandii bedziesz? Ja w Cork. :)
dziekuje za odpowiedz. ja bede w poblizu cashel. mam nadzieje ze wszystko wypali i tam wlasnie bede. poki co jestem w domu. to moj pierwszy wyjazd i wiele pytan jest w mej glowie, ktroych za pewne ty nie masz. powiedz jak sie jezdzi samochodem...
nie wiem czy mozna mowic ogolnie o jakiejkolwiek grupie ludzi np. o Irlandczykach, w kazdym razie jest cos co jakos ci sie niezwykle wydalo o tych ludziach? jacy sa ci ktorych poznalas. mam madzieje ze bede wyrozumiali i cierpliwi z poczatku gdy z pewnych chaosem sie tam zjawie.
pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrogo no i czekam na odpowiedz
ja mialam popa w uk. faktycznie mozna zbankrutowac :/ sms 2 zl, minuta 8zl, przychodzace 4zl... drogo jak.. :P
Jako au pair tez lece 1 raz w wakacje. Wczesniej bylam na wymianie ze szkoly (z UE) na 10dni. Samochodem nie jezdzilam :P Z pewnoscia dla nas jezdzi sie dziwnie ale slyszalam ze szybko mozna sie przyzwyczaic ;)

Jezeli chodzi o Irlandczykow to sa swietnymi ludzmi. Znamy sie juz troche gdyz najpierw oni byli w Polsce a w kwietniu my polecielismy do nich. Sa bardzo otwarci i towarzyscy. Troche rozrywkowi heh na okraglo siedza w pubach - sa one glownym miejscem rozrywki i spotkan (a ponoc to Polacy sa uznawani za najwiekszych żuli, figa, nie dorastamy im do piet)... ;) Coz jeszcze moge powiedziec... hmmm... sa szczerzy, czasem az do bolu ale uczciwi.
To wlasnie zawazylo na tym ze postanowilam zostac au pair w Irlandii a nie w UK.
Jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania to pisz na [email]
W jakim hrabstwie jest Cashel?
Juz wiem :) Tipperary. W sumie to nie tak daleko, hrabstwo dalej ode mnie :) Moze jak sie kiedys wybiore w podroz do Wiclow (znajomych z wymiany odwiedzic) to po drodze wpadne do Tipperary :)
Hej!Ja tez jestem w idei mi powiefdzieli ze ustawi mi sie automatycznie i jestem juz 2,5 miesiaca i nic sie nie da zrobic wszyscy umywaja rece moja kolezanka ma tak samo.ehh szkoda gadac z tym roamingiel:(
Ja tez bede au pair niedaleko Cork za kilka tygodni i zaraz chce tez zmienic nr.
Mam pytanie dotyczace starterow, ile kosztuja, i jakie sa dostepne sieci, co sie najbardziej oplaca??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa