ISIC czy EURO 26

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie,
zastanawiam sie czy kupic ISIC czy EURO 26. jestem studentka- slyszalam ze w takim wypadku lepiej jest kupic ta pierwsza karte. wyjezdzam do Irlandii/nie wiem czy to ma jakiej znaczenie jesli chodzi o kwestie karty.../
powiedzcie prosze ktora i dlaczego jest lepsza, jakie daja przywileje. i jeszcze jedno, jezeli ktos moze mi poiwiedziec gdzie we Wroclawiu moglabym dostac ISIC? najlepiej okolice rynku.
pozdrawiam wszystkich i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi
ja także wyjeżdzam jak au pair do irlandii i mam pytanie rowniez co do ubezpieczenia tego euro oraz tego drugiego. czy one w ogle daja jakies discounts na przejazdy autobusem itp ?? bo rodzinka mi mowi nzeby sobie zalatwila taka karte.... czy to jest to czy moze cos innego vczekam na odp:)rndzieki
Myslę że to bez znaczenia jaką kartę wybierzesz obie daja ubezpieczenie i zniżkijednak euro 36 jest bardziej rozpoznawalna i wystarczy ja pokazać żeby dostać zniżkę.W irlandii karta nazywa sie usit 26 ma taki sam znaczek herkulesa.Nie jestem z wrocławia ale wiem ze można je dostac w każdym biurze podrózy np Eurolines.Powodzenia. też byłm operką w Irlandii.
A czy moglby mi ktos wytlumaczyc co daja takie karty? Czy bardzo sie przydaja? Do jakich miast lecicie?
karty dają :duzo znizek a przede wszystkim ubezpieczenie w przypadku jakiegos wypadku lub nawet jakbys chciala isc do lekarza . ja lece athlone. miasteczko w centrum irlandii.pzdr! Mary.
Wyrobiłam sobie karte ISIC w lutym i jest wazna do konca roku ale gdybym zrobila to teraz czyli w maju bylaby ważna do konca 2007! Z tego co sie orientowalam w GB jest bardziej popularna od euro26. Z wykupioną kartą otrzymujesz okolo 100str informator legitymacji w ktorym są wypisane adresy kawiarni, fryzjera, sklepow itp (w Polsce tez to działa) w ktorym dostsaniesz zniżkę. Do karty jest ubezpieczenie PZU ktore obejmuje koszty leczenia (np. szpitalne 250tys zł), pomocy medycznej, następstw nieszczesliwych wypadkow, smierc na 10tys. NO i wez ze sob a zdjecie, koszt to okolo 60zł, nie pamietam dokladnie.
Zresztą to wszystko jest na stronie...
Znalazlam adres we Wrocławiu: ul. Kosciuszki 34, tel 71 3434135, 7818454.
to jest biuro ALMATOUR. ...over:)
w dzisiejszym wydaniu Dziennik , są opisane szczegółowo wszystkie karty, i wychodzi ze z tego jest najlepsza karta ISIC.
Ja mam zarówno euro26 jak i ISIC-PTSM[zakupiony w związku z wyjazdem do Republiki Irlandii].rnZ mojego doświadczenia wynika, że w krajach zachodnich ISIC jest rozpoznawana i uznawana jako potwierdzenie statutu studenta, nie ma z tym problemów w żadnym kraju unijnym oraz w USA. Natomiast euro26 nie jest honorowana w USA i natknąłem się na problemy w Irlandii związane z respektowaniem moich praw studenta.rnISIC wygląda dużo bardziej profesjonalnie, posiada lepsze zabezpieczenia. Euro26 jest taką sobie zalaminowaną karteczką ze zdjęciem, to co poprawiono to drukowane dane - uprzednio były wypisane markerem.rnTa karta jest nastawiona na zniżki, reklamowana jako karta rabatowa i tak jest w rzeczy samej. ISIC posiada zdecydowanie mniej zniżek.rnWybór należy do Was, kazdy dobiera według swoich potrzeb.rnPozdrawiam!
Witam, i którą kartę doradzicie po zdobytych już doświadczeniach?? Ja potrzebuję ubezpieczenia na wakacje do Irlandii. Czy oprocz jednej z nich nie potrzeba mi juz nic wiecej? Tzn czy zawieraja one zarowno ubezpeiczenie od podrozy i zdrowotne?
Temat przeniesiony do archwium.