doświadczone au-pairki -> help!

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć
Wyjeżdżam do Essex 1 września i mam parę pytań w związku z tym, bo to mój pierwszy wyjazd.
Co jest potrzebne do wyjazdu, tzn. wiza, paszport, czy coś w tym stylu? Wiza podobno nie jest potrzebna,ale spotkałam opinie,że jednak tak... A paszport? Można jechać/lecieć na dowód, ale podobno na miejscu trzeba załatwić pozwolenie na pracę, więc potrzebny jest paszport. To prawda?
Co do kursów... Chciałabym zrobić tam certyfikat. Na jaki kurs powinnam zatem się zapisać? Raczej na bezpłatnym certyfikatu nie zrobię, co nie? A byłoby nice, bo wybieram się potem na anglistykę :]
Co wogóle myślicie o rodzince, w której oboje hostów to policjanci? :P Wiem, to brzmi strasznie, ale przynajmniej mogę mieć pewność, że wszystko będę mieć legalne, co nie? A z drugiej strony jakby coś się nie układało, to mam marne szanse na wywalczenie jakiś praw... Tak mi przyszło na myśl...
Ehh... Mam nadzieję, że mi pomożecie rozwiać wszelkie wątpliwości i opowieci na moje pytania.
Pozdrawiam gorąco!
Wg mnie:
- paszport lepiej jednak mieć
- co do kursów: to na tych bezpłatnych na pewno można podszkolić angielski. Poza tym będziesz mieszkać z native speakerami, więc chcąc nie chcąc poprawisz wymowę, płynność mówienia itd. Ja pojechałam do Holandii z zerową znajomością holenderskiego, a zajmując się dziećmi szybko się go nauczyłam, na kurs też chodziłam.
- moja przyszła hostka też jest policjantką i nie mam żadnych obaw co do niej
- praca au pair nie jest pracą "normalną", jest bardziej czymś w rodzaju wymiany kulturalnej. W zamian za opiekę nad dziećmi rodzinka ma ci zapewnić mieszkanie, wyżywienie i możliwość uczęszczania na kursy.

Good luck!
A co z tym ceryfikatem? Kiedy się go zdaje i czy na wszystkich kursach, czy wybranych?

A tak wogóle... Co z rozliczeniami, PITami i tymi badziewiami? Trzeba się ponoć rozliczać potem... Jak?
Jeżeli wyjeżdżasz przez biuro to jest to odnotowywane jako wyjazd edukacyjny i nie płacisz podatku:]
1)Do krajów UE wjeżdżamy teraz bez wiz i spokojnie możesz wjechać na dowód. Ale paszport jest rzeczywiście bardzo użyteczny (wizyta u lekarza, założenie konta itp.)
2)Au pair to legalny program wymiany kulturowej i nie 'podlega pod pracę'. Dostajesz kieszonkowe, nie pensję. Tak więc nie musisz mieć pozwolenia na pracę i nie rozliczasz podatków, pit'ów itp.
3)Co do kursów to najlepiej zorientujesz się na miejscu. Idź do najbliższej biblioteki i poproś o wykaz szkół prowadzących kursy językowe dla obcokrajowców. Są różnie kursy- od kilkutygodniowych do rocznych. Niektóre się kończą certyfikatem inne nie- na pewno będziesz miała duży wybór i znajdziesz coś dla siebie;)
4)Hostami się nie przejmuj- jak będą niemili to ich zostaw- jest mnóstwo sympatycznych rodzin, które szukają au pair;)
Życzę powodzenia!
Dzięki za info :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka