au pair USA

Temat przeniesiony do archwium.
Hej chcialam sie dowiedziec z jaka agencja najlepiej wyjechac do USA jako au pair i ile czeka sie na wyjazd? Czekam na wasze opinie!
Najpopularniejsza agencja au-pair USA to moim zdaniem Cutural Care.
Ja na początku chcialam jechac do stanów ale zrozumialam ze mnie nie stac, wiec wybralam tansza opcje wyjazdu do Anglii...
Koszty to m.in.: wiza, opłata dla agencji, kaucja (zwracana po powrocie)...
Przelot masz "gratis" :D Heh.. No i trzeba miec prawo jazdy.. :/
wyjechalam 2 lata temu jako au pair do usa i nie polecam tego programu. au pair to czesto tania opiekunka i pomoc domowa a nie 'czlonek rodziny'. ja wytrzymalam z rodzinka kilka miesiecy i to tylko dzieki temu ze jestem bardzo cierpliwa. za prace ktora sie wykonuje rodziny amerykanskie placa conajmniej $400 tygodniowo a w programie au pair tylko $140..
No to faktycznie nieciekawie... ja na poczatek jade do anglii, ale nie powiem ze chcialabym tez troche pomieszkac w Stanach... ale to moze za jakies pol roku... moze jeszcze znajdzie sie inna opcja wyjazdu :) Dzieki za info.
patti mozesz wyjechac z tym programem do usa a po kilku mc jak juz wszystko sobie obcykasz to znajdziesz sobie normalna prace i mieszkanie.ja tak zrobilam i wiele dziewczyn tak robi.slyszalam o przypadkach ze niektore ulatniaja sie juz na lotnisku JFK.wyjezdzaja niby na program au pair bo przewaznie nie ma wtedy problemow z visa no i bilet lotniczy gratis. ja odeszlam od rodzinki po 8mcach i znalazlam prace z zamieszkaniem; bylam opiekunka do psow.znudzilo mi sie i przeprowadzilam sie do nyc.znalezienie pracy poza sezonem letnim kiedy to jest mase studentow nie sprawia zadnego problemu.
Dołącze się do tematu:)
A nie ma potem problemow z wizą gdy sie 'ucieka' z praogramu i to juz na lotnisku? czy firma przez ktora wyjeżdżasz nie anuluje Ci wizy? Wtedy to zostaje chyba zycie w nielegalu?
vise masz na rok. nie tracisz jej po odejsciu z programu.tracisz jedynie status studenta. w trakcie trwania visy zawsze mozesz zmienic status. mozesz jak wiele osob zapisac sie do szkoly np.na kurs jezyka angielskiego. szkoly zalatwiaja wszystkie formalnosci zwiazane z visa. ty musisz jedynie placic za szkole i chodzic na zajecia.
Czyli nawet jak uciekniesz.. nie wiedzialam.. moge zmienic status ale tylko jak nie uciekne i nie strace statusu studenta, tak? troche sie gubie w tym:/
Gdybym uciekla od razu to moglabym sie i tak zapisac do jakijs szkoly? A co po tym roku? chyba po prostu musialabym sie potem starac o przedluzenie statusu studenta?
widze ze to troche skomplikowane z tymi wizami... tylko ciekawe czy biuro od au apir nie sciga jak sie umowe zerwie... kasa pewnie przepada... no ale mozna zaczac zyc na wlasna reke, jak sie ma prace... lepiej zeby wszystko bylo na legalu.
biuro nigdy nie bedzie cie scigac. oni wola to raczej ukryc bo to zle o tym programie swiadczy. au pairkom zawsze sie wmawia ze jedyna legalna opcja pobytu to zostanie w programie albo wyjscie za maz za amerykanca;bzdura. na tym dokumencie (od J-1)ktory podbija w ambasadzie w warszawie na drugiej stronie jest napisane malym druczkiem po angielsku ze w trakcie trwania wizy mozesz zmienic status np. z j-1 na F-1 i inne.
Czyli jednak pomysl z tym zwianiem z lotniska jest calkiem dobry... dzieki za odp!
tak ale musisz miec jakies miejsce zeby sie zatrzymac. jakis znajomych ktorzy ci pomoga.
hej na razie nie robie jeszcze konkretnych planow, ale dobrze ze w stepnie juz wiem jak sie sprawy maja... co pawda rodzinke mam w NYC wiec moze pomoga... jeszcze raz dzieki za info. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Au Pair

»

Pomoc językowa