Hej.
Gotowanie to latwa sprawa. Naprawde. Po prostu zacznij eksperymentowac. Bierz skladniki, ktore lubisz i rob cos z nich. NIe wiem, jakie sa Twoje preferencje smakowe, ale latwe i szybkie sa danie kuchni "wloskiej". Gotujesz makaron kikka minut, a w garnku obok robisz sos z warzyw. Np. podsmazona cebulka, posiekana papryka i pomidory, doprawiwasz do smaku, i jest danie (ja jade na ostro, czyli cayenne, jarzynka, do "wloskich" potraw koniecznie bazylia) Do takiego makaronu mozesz dodac dowolnie skomponowany sos, np. z roztopionego plesniaka i orzechow lub szpinaku z czosnekiem i bazulia, posypane feta i oliwkami itd.
Albo ryz z dodatkami. Gotujesz ryz, a w granku obok sos do niego z ulubionych skladnikow i przypraw.
No i zapiekanki. Czyli kroisz to co lubisz na plastry (np. zmieniaki, por) posypujesz serem zoltym, lub feta, doprawiasz i zapiekasz.
No i zupy typu krem. POdsmazasz warzywo pokrojone na drobno na oliwce, poczym wrzucasz je do wrzatku, doprawiwasz, gotujesz, potem mielisz i jest zupa krem. (np. z pora, cebulowa, cukiniowa). Jezeli chcesz kartoflanke, czy zupe z warzyw straczkowych nie smazysz ich wczesniej ale po porstu gotujesz, doprawiasz, mielisz, i masz gesta, dobra, pozywna zupke.
Gotowanie to prawdziwa przyjemnosc! Ale moja zasada to gotowanie tak, jak dla siebie, pod moim katem i zazwyczaj wtedy wszystkim smakuje.
POzdrawiam,
Kociamama.