Witam,
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu streszczenia mojej pracy magisterskiej. Są to studia techniczne więc jest sporo specjalistycznego słownictwa ale bardziej zależy mi na tym aby ten krórki tekst trzymał się gramatycznej kupy :)
"
Niniejsza praca magisterska porusza zagadnienie doboru optymalnych parametrów obróbki cieplnej staliwa L20HGSNM modyfikowanego miszmetalem.
Praca została podzielona na dwie części. Część pierwsza opisuje teoretyczne zagadnienia pozwalające na zapoznanie się z tematyką modyfikacji oraz obróbki cieplnej staliwa, a także jego klasyfikacją. W części drugiej przeanalizowano wyniki wykonanych badań.
Część badawcza obejmuje badania dylatometryczne, warianty obróbki cieplnej polegającej na hartowaniu i odpuszczaniu, a także badania wytrzymałościowe i analizę otrzymanych mikrostruktur.
Badania wytrzymałościowe wykazały, że wyższa temperatura hartowania sprzyja na ogół lepszym właściwościom mechanicznym. Natomiast wraz ze wzrostem temperatury odpuszczania w zakresie 560 – 640oC spada wytrzymałość na rozciąganie Rm, granica plastyczności Re, oraz twardość staliwa L20HGSNM, wzrasta natomiast wydłużenie A5.
Badania zostały zrealizowane na Wydziale Odlewnictwa AGH oraz w Instytucie Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN w Krakowie.
"
Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę niezmiernie wdzięczny :)