jak uzupełnić.

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

witam! proszę o pomoc w takich zdaniach.obok podaje moje propozycje, sa ok? oto:
If I were you, I (not sell) _______ this car. (wouldn't sell)
He broke his leg while he (ski) in the mountain.(was skiing)
Tom (play) _____________ tennis for 2 hours now. (has been playing)
As soon as you (hear) _______ any new, will you let me know?
It's cold outside. You'd better (wear) your coat. (wear)
Dinosaurs bones (find) ________ by archeologists yesterday. (were found)
If she (not offend)________ him, he wouldn't have left. (hadn't offended)
By next year, Susan (work) _________- here for 7 years.
He is against (make)_______ any complaints. (making)
She …………..already seen the film when he invited her to go to the cinema with him.
UWAGA: Z rad korzystasz na własne ryzyko

wouldn't sell -- ok
was skiing -- ok
has been playing -- ok
hear -- gdzie Twoja odpowiedź?
wear -- ok
were found -- ok
hadn't offended -- ok
work -- gdzie Twoja odpowiedź?

She ...... already seen the film when he invited her to go to the cinema with him.
A tu brakuje nie tylko odpowiedzi... :-)
Pozdrawiam
J.
no b wlasnie nie bylem tego zbytnio pewny, tamte to juz bardziej. a wiec:
As soon as you hear...
co do nastepnych to nie mam pojęcia.
Hear jest w porządku.

Jeżeli chodzi o pracującą Susan i dziewczynę która była w kinie - pierwsza sprawa to zrozumieć zdanie. Powiedz mi, co te dwa zdania znaczą/powinny znaczyć po polsku? Jesteś się w stanie domyślić?
Pozdrawiam
J.
nie mam pojęcia. Susan była na olimpiadzie / vel. konkursie kuratoryjnym w śląskich gimnazjach w tym roku, było tam tylko tyle. a ta dziewczyna to też z olimpiady, tyle że innej były 3 możliwości a) has b) had c) is
She .............. already seen the film when he invited her to go to the cinema with him.
Skoro są trzy możliwości, to powiedz którą byś obstawiał. Albo której byś nie obstawiał, bo wiesz że jest głupia. :)

A co do Susan, skoro nie masz pojęcia i nie jest to praca domowa, to wyjaśnijmy:

By next year, Susan (work) _________- here for 7 years.
Gdyby prawidłowe rozwiązanie przełożyć na polski, znaczyłoby:
Za rok Susan będzie miała przepracowane tutaj siedem lat. Czyli w przyszłości (za rok) nastanie pewna zamknięta przeszłość (osiągnięcie przez Susan 7 lat pracy). W angielskim jest taki specjalny czas, który służy właśnie do wyrażania tego, że mówimy o tym, co będzie przeszłością w przyszłości. Nazywa się Future Perfect. Poczytaj o nim.
no to tak. w pierwszym odpada is. mam tu zestawienia dwóch czasów przeszłych więc wypada niby had, bo najpierw go obejrzała, potem dopiero ją zaprosił. więc stawiam na HAD
a co do Susan to będzie
By next year, Susan will have worked here for 7 years.
?
Both correct. Congratulations!
J.
thanks ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie