be/get used to

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Jaka jest róznica miedzy be/get used to. Wytłumaczcie mi np na tych przykladach:

1. She cried a lot at first but finally she...........(have) anti-allergy injections.
2. He got overweight because he........(not/do) regular exercise.
3. I...........(eat) only eggs for breakfast. I've been doing it for ages.
4. Currendy he........(not/have) a credit card. It's a difficult and slow process but he'll make it.
5. In the 1990s very few people in our country ........(pay) by credit card.
6. She couldn't do it at first, but soon she..........(eat) with chopsticks.
7. lt still feels strange but I......(drive) on the left side of the road.
8. Everyone in my family.....(have)a lie-in on Sunday.
>>>>>Jaka jest róznica miedzy be/get used to. Wytłumaczcie mi np na tych
przykladach:
Czy to jest jakis nowy 'chwyt marketingowy'? Zamiast wytlmaczcie mi roznice, to chyba znaczy 'zrobcie za mnie zadanie domowe' bo mnie to oczywiscie sie nie chce.
'be used to doing' znaczy byc przyzwyczajonym do robienia czegos (stan)
'get used to doing' znaczy przyzwyczajac sie (zmiana stanu)
1. She cried a lot at first but finally she GOT USED TO HAVING [przyzwyczaiła się] anti-allergy injections.
2. He got overweight because he ISN'T USED TO DOING [nie jest przyzwyczajony] regular exercise.

Tak jak po polsku - po polsku też nie rozumiesz różnicy między przyzwyczaić się do czegoś, a być przyzwyczajonym do czegoś? ;)

Resztę sam zrób, a my tu sprawdzimy :)
...he WASN'T USED...
MOJE TYPY. Ja cos jest zle piszcie.

3. I GOT USED TO EAT only eggs for breakfast. I've been doing it for ages.
4. Currently he GETS USED TO NOT HAVING a credit card. It's a difficult and slow process but he'll make it.
5. In the 1990s very few people in our country GOT USED TO PAYING by credit card.
6. She couldn't do it at first, but soon she GOT USED TO EATIG with chopsticks.
7. lt still feels strange but I HAVE GOT USED TO DRIVING on the left side of the road.
8. Everyone in my family GOT USED TO HAVING a lie-in on Sunday.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie