Tematy do speakingu

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc wszystkich, którzy zdawali i będą zdawać.
Uczę się sam do FCE i mam zamiar przystąpić do niego w grudniu 2005.
Mam jednak pewien kłopot, gdyż nie wiem czy są jakieś tematy, które trzeba mieć opanowane na speaking ?
Np.Czy są jakieś tematy, które są podstawą i ludzie na nie często trafiają?
Z góry dziękuje za wszystkie rady i wskazówki
przejrzyj tematy dotyczące speakingu w poprzednich sesjach, tam jest wszystko opisane łącznie z obrazkami i pytaniami :) niektóre pytania się powtarzają, więc można sobie poćwiczyć
musisz być przygotowany na opowiadanie o sobie, bo to podtawa i na początku zawsze są pytania takie jak skąd jesteś, jakie są twoje plany na przyszłość, coś o rodzinie będziesz mówić, potem obrazki, tu już nie można nic wykuć na blachę:) ale potem jest jeszcze dyskusja, więc zwroty z agree itp.
Cześć, mam pytanko, gdzie można znaleźć tematy do speakingu z ubiegłych lat? Będe wdzięczna za pomoc.
nie uczyłabym sie tych durnych zwrotów najwyzej kilka bo ja miałam obryte zwroty jakieś mądre słówka zeby "zabłysnąć" i co mi z tego pewnie ze speakingu bede miała najmniej ze wszystkich części zadawała mi pytania typu: co mnie najmilszego spotkało w tym roku albo czy lubie poznawać nowych ludzi i dlaczego. nie wolno sie uczyć na blache tylko dużo rozmawiac np na skype z obcokrajowcami po angielsku. w tej czesci FCE sprawdzają twoją komunikatywność i sprawność językową żadne mądre słówka sie nie przydadzą gwarantuje - bo w chwili stresu najbardziej bazowe słownictwo ci ucieka (jak w moim przyp) powodzenia!!:)głowa do góry
Nie musisz mieć obrytych jakichś specjalnych zwrotów, ale starać się mówić naturalnie. Mogą Cię zaskoczyć totalnie głupim pytaniem - ja mialam np. powiedzieć, czy zawieranie przyjaźni łatwiej przychodzi dzieciom czy dorosłym :) Uargumentuj to po angielsku i to w 45 sekund :) Good luck
Temat przeniesiony do archwium.