z czego się uczycie do FCE??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!
Nie mam pojęcia z jakiej ksiązki uczyć się do fce. Moze pomozycie mi i podpowiecie z jakich wy sie uczyliscie( gramatyka + słownictwo i inne potrzebe rzeczy)
Pozdrawiam!!
Ja sie ucze z książek (normalnych), gazet (można w polsce spokojnie kupić anglojezyczne gazety). Poza tym słucham radia po angielsku i oglądam TV też po angielsku. Nigdy nie uznawałem ksiązek przeznaczonych do nauki angielskiego. Dzięki takiej metodzie nauki nie mam problemów z rozumieniem tekstów przeznaczonych dla native-speakerow.
co masz na mysli piszac "normale", takie do poczytania typu harry potter??
Tak, takie jak Harry potter.
nie zdasz FCE bez uczenia się konkretnie pod egzamin.
możesz znać język bardzo dobrze i nie zdać jeżeli nie będziesz umiała rozwiązywać zadań egzaminacyjnych.
najlepiej uczyć się na testach.
a mozesz podac jakies przykladiwe ksiazki z testami??
emko, jezeli mieszkasz w jakims wiekszym miescie warto sie rozejrzec czy nie ma u ciebie biblioteki ktora wypozycza ksiazki angielskie. ja mieszkam we wroclawiu i u mnie jest cos takiego jak biblioteka brytyjska. raz zaplacilam 40zl i moge sobie wypozyczac ile wlezie. goraco polecam.
jesli chodzi o testy to nie ma co podawac konkretnych autorow. tylko ze one tanie nie sa..dlatego polecam biblioteke.
Witam! Ja uczylam sie na kursie z podrecznika FCE Gold + rozne materialy wlasne prowadzacego + duuuzo testow (tez od prowadzacego), a gramatyke tuz przed egzaminem - cala Round-Up6 (bardzo dobra - goraco polecam). Egzamin zdalam bez problemu na "B". Pozdrawiam i zycze powodzenia:)
Książek jest mnóstwo ale ja zainwestowałam w program komputerowy SAYit! FCE, który przeznaczony jest specjalnie dla osób chcących zdaćegzamin FCE. Program jest fajny, naprawdę dużo się z niego nauczyłam, słówka, gramatyka, idiomy, wymowa itp. A co najważniejsze, program zawiera symulację egzaminu z testem. Polecam abyście poza książkami wykorzystywali komputer. Pa!
A ja nie polecam komputera jako jedynego zrodla przygotowania do tego typu egzaminow. Na FCE (czy pozostalych) wazna jest "wspolpraca" z ta kartka z pytaniami, ktora ma sie przed soba. Wazne jest rozwiazywanie testow przed egzaminem i opracowywanie swojej techniki wykreslania tego, co sie juz zrobilo, podkreslanie slowek, zdan, zaznaczanie fragmentow. To bardzo wazne, bo pozniej na egzaminie oszczedza sie czas, bowiem latwiej jest znalezc odpowiedz w tekscie, a potem nawet latwiej przeniesc to wszystko na arkusz odpowiedzi.
Grunt to porzadek!
Komputer niestety pozbawia tego... A co gorsza - przed komputerem szybciej sie czlowiek meczy niz nad kartka papieru.

Kazdy jednak uczy sie tak jak mu wygodnie i wedlug niego najwydajniej...
Ja nie korzystalam z komputera, a jedynie z ksiazek i... zdalam FCE na A.
Zycze powodzenia!
Siemka asas....
Możesz podać adres tej biblioteki??? Z góry wielkie dzięki. :-)
Lisiczka to moze podpowiedzilabys jakich ksiazek uzywalas?? :)
z czego sie uczylam?
przede wszystkim testy!!!!!
na miesiac przed egzaminem juz tylko testy.
Ksiazki, z jakich korzystalam to przede wszystkim: Gold Longmana (FCE oczywiscie) i jeszcze jedna ksiazeczka, ktora bardzo sobie chwale, mianowicie First Certificate Organiser, autor Flower. Mam jeszcze Ready for FCE Mcmillana, ale do tej akurat mniej zagladalam.

Wiadomo - ksiazki drogie, nie mowiac juz o testach. Korzystalam w tym wzgledzie glownie z biblioteki.

Naprawde uwazam, ze JAK na tym egzaminie jest wazniejsze niz CO.

pozdrawiam! :)
Temat przeniesiony do archwium.