Witajcie.
Próbuję się uczyć wymowy brytyjskiej, lecz nie wiem tylko jak powinienem się jej uczyć, by brzmieć naturalnie. Gdy wymawiam jakieś słowo, lub fragment zdania to wydaje mi się, że brzmię dość ,,sztywno" (język zawsze jest na dole, a moje narządy wymowy są dość sztywne, tak właśnie ustawione by odzwierciedlić wymowę brytyjską). Chciałem się uczyć wymowy poszczególnych zdań poprzez naśladowanie ruchu ust z nagrań rodowitych Brytyjczyków, ponieważ sądzę, że moim problemem w brzmieniu jest właśnie niewłaściwe układanie narządów mowy. Niestety, ale nigdzie nie mogę znaleźć źródła w którym byłyby nagrane zdania/podcasty/dialogi w formie wideo. W serialach z kolei różnie to wygląda, też próbowałem z nimi pracowacy, ale jednak to nie to.
Nie wiem, może jestem za głupi na naukę brytyjskiego akcentu. Chciałbym zrobić to jak najdokładniej (perfekcjonizm) i nie chciałbym być w przyszłości posądzony przez Brytyjczyków jako nienaturalny, a mnogość brytyjskich akcentów i fakt, że RP mało kto używa tylko mnie w tym dezorientuje i nie pomaga. Myślałem już nawet o tym czy by nie przesiąść się na naukę amerykańskiej wymowy, lecz sądzę, że to nie to, że mnie się do niczego nie przyda, jeśli chciałbym zostać w Europie, lub wyjechać do UK.
Bardzo zależy mi na tym, by brzmieć bardziej naturalnie i przede wszystkim szybciej. Już nie wiem co mam robić i gdzie szukać. Jak przeglądam różne nagrania brytyjskich nauczycieli wymowy na YT, to jeden mówi w inny sposób od drugiego, a układając w ten sam sposób buzię co oni, odnoszę wrażenie, że polskie akcenty (lub pseudo-amerykańskie) mi się wkradają.
Proszę o pomoc.