święta w Ameryce, Anglii, Australii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Czy mógłby ktoś napisac cos angielskich świętach, daniach, Wigili, prezentach, tradycjach itp. Czy jest tam taka szczególna atmosfera jak u nas, miasta, drzewa i ulice ładnie oświetlone, ludzie kupujący prezenty w sklepach ten pośpiech, zapach potraw, choinka? Czy jest tam łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, śnieg no i potrawy jakie tam są? Pozdrawiam,
Swieta Bozego Narodzenia w USA.

Bardzo rozlegly temat. Musisz napisac, czy to jest w rodzinach Chrzescijanskich, Zydowskich, etc...

Religia dyktuje jak jest obchodzone... No i pochodzenie. Zapytasz sie Polaka jak obchodzi SBN, to Ci powie, ze stara sie by bylo jak w Polsce. Natomiast Amerykanie calkiem inaczej to mozga obchodzic..

Czy chcesz wiedziec, jak pewna Chrzescijanska rodzina amerykanska (jedni z moich znajomych) obchodzi SBN, to Ci napisze.

Daj znac dokladniej...

Regards,
Ala
W USA Swieta Bozego Narodzenia nie maja takiej wagi jak w Polsce. Jest to tylko 1 dzien, a w to co Polacy nazwaliby drugim swietem normalnie idzie sie do pracy. Nie obchodzi sie tutaj Wigilli, a prezenty znajdziesz w "skarpecie" kolo lozka w 1 swieto rano.
Bardzo podobnym nastrojowo do polskiej WIgilii swietem w USA jest THANKSGIVING czyli dozynki. Nawazniejsze swieto religijne w roku.Jest to dzien wolny od pracy, cala rodzina sie zbiera i je wspolna kolacje. Dan jest wiele i sa tradycyjne, charakterystyczne tylko dla Thanksgiving z tradycyjnym "stuffed turkey" jako glownym daniem.
Swieto WIelkanocne to tez tylko 1 dzien. Jak i w Polsce, pisanki sa tutaj przebojem. Rodzice chowaja malowane jajka gdzies w ogrodzie a dzieci maja za zadanie je znalezc.
Warto tez wspomniec Halloween czyli zaduszki. To swieto przywedrowalo wraz z pierwszymi irlandzkimi immigrantami i ma pochodzenie celtyckie. Na celu miala wesola wspolbiesiade ze zmarlymi, bal przebierancow i swietowanie w ten sposob ich "zycia wiecznego". Dzis dzieci chodza od domu do domu i zbieraja slodycze.
dzieki za opis świąt a Ciebie california 855 chodzi mi o rodziny chrześcijańskie ale z chęcią dowiem się jak to jęst w rodzinach chrześcijańskich.Moja kuzynka pracuje w rodzinie chcrześcijańskiej i z przyjemnością posłucham również twojej histori o chrześcijańskiej rodzinie. pozdrawiam
od kiedy thanksgiving jest swietem religijnym? idziesz wtedy do kosciola?
tak. Thanksgiving jest swietem religijnym jak najbardziej. You are suppose to Give your Thanks for the Harvest. Religijni Amerykanie ( a wieksza czesc Amerykanow to jest bardzo religinym narodem) ida do kosciola a potem jedza wspolny obiad z indykiem i innymi tradycyjnymi potrawami.

Oczywiscie sa i tacy ktorzy do kosciola nie ida, ale coz, sama obchodze wigilioe a religijna nie jestem , co nie znaczy ze wigilia nie jest swietem o tradycji religijnej;)
w thanksgiving wlasnie chodzi o 'amerykanskosc' tego swieta, a nie o 'religijnosc'. w tym dniu swietuja wszyscy amerykanie, niezaleznie od pochodzenia i wyznawanej religii - stad anaglogia do wigilii jest nietrafna. jesli ktos chce, moze isc do kosciola nawet w zwykly dzien. ale w sw. dziekczynienia nie ma jakichs wielkich obchodow religijnych!
czyzby? Jutro jest wlasnie thanksgiving i wlasnie chodzi o "dziekowanie Bogu" za zbiory. To dozynki. Jak na moj gust to religijne.
heh... moja analogia do wigilii dotyczyla tradycyjnych DAN i podobnej atmosfery tego swieta(niekomercyjne swieto)
wiec policz liu twoich amerykanskich znajomych wybiera sie jutro do kosciola :).
no cos ty, ja mieszkam w Kalifornii, tutaj malo chodzacych do kosciola w ogole......:)))
ahhh i zobacz to:
http://letsriot.com/stuff/new_map.jpg :)))))))))))))))))
A ja o ile wiem IIgi dzień Świąt to Boxing Day i większość ludzi nie idzie wtedy do pracy.
jakie są potrawy w świętaq bożego narodzenia w usa bo musze to mieć na pracy z anglika powiedzcie szybko
Baked Ham Dinner - by far the most popular
Turkey Dinner - less popular
[any kind of roast] Dinner - probably as popular/frequent as turkey dinner

The popular choices in the past were roasted goose and roasted duckling.
muszę wiedzieć jak najwięcej o świętach w krajach anglojęzycznych:
Czy w Anglii są Walentynki?
Tak - w Anglii tez sa Walentynki. I nawet tego samego dnia.
hahaha
Witaj. Sorki że tak do Ciebie napiszę ale przeczytałem info że wiesz coś na temat świąt w Anglii... Ja musze zrobić projekt na angielski właśnie o Bożym Narodzeniu w Anglii. Czy mogłabyś mi trochę opowiedzieć o SBN w Anglii? Dzieki. Pozdrówka.
Damian
mi chodzi o siwta bozego narodzenia w anglii i stanach zjednoczonych ........w rdzinie chrześcijańskiej ......najlepiej by bylo jkaby ktos mi podaj strone na ktorej moge znalezc te informacje po angielsku...:D:D koniecznie potrzebne na 12 grudnia!!!
oj chodzi o jedno przedpołudnie
hej! czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać o tradycyjnych ozdobach na Święta Bożego Narodzenia w Ameryce??(chodzi mi o ozdabianie choinki,domu,uluic itd)
ja nic nie wiem io co wam chodzi Q!!!!!!!!!!!!!! I don't know.
kurczę proszę napiszcie coś o świętach bożego nardzoenia w Anglii poszę to ważne!!
świeta w Polsce obchodzimy fajnie i ciekawie a jaet fajnie bo dostajemy prezęty
poszukaj w google.com

http://www.santas.net/aroundtheworld.htm
To w GB ;) w USA tego zwyczaju nie ma ;)
znam ten bol
Cześć mam prośbę , bo mam zrobić lekcję w szkole na angielskim o świętach w USA ( 2 klasa Liceum) i czy właśnie mógłbyś mi właśnie opisać o świętach w USA(i jak wiesz np w UK czy w Australii)a jak nie to wystarczy USA jak one wyglądają , i ten przykłąd twoich znajomych prosiłbym o szczegóły itd. Dzięki z góry dziękuję
P.S byłbym wdzięczny jakbyś mi to wysłał we wtorek o ile byłoby to możliwe .

Cześc;]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

CAE - sesja zimowa 2004

»

Pomoc językowa