Jakich zagadnień z gramatyki się po koliei uczyć?

Temat przeniesiony do archwium.
Chcę się nauczyć angielskiego i nie wiem czego się po kolei uczyć. No wiadomo, że trzeba znać czasy ale na tym się przecież angielski nie kończy :) Mógłby mi ktoś mniej więcej napisać czego się krok po kroku uczyć?

Z góry dziękuję,
Megan
A mogłabyś powiedzieć z jakich książek się uczysz? Pytam ponieważ niektóre książki uczą mówienia inne czytania a jeszcze inne czego innego. Kolejność nauki zależy od tego czego chcesz się nauczyć. Ja uczę się pod kątem czytania po angielsku i mam parę książek do tejże nauki przeznaczonych. Gramatyka jest najważniejsza.... Robię tak że najpierw uczę się jednej lekcji z jednej książki a następnie szukam w drugiej do gramatyki zagadnień poruszonych w pierwszej książce itd..!
Głównie korzystam z tego serwisu. Mam też książkę do gramy z wydawnictwa EDGARD ale ona mi się jakoś nie podoba. Jestem w 2liceum i mam problem z gramatyką i mówieniem.
Cytat:
... mam problem z gramatyką i mówieniem.

No to jest nas dwoje!
Ja bym powiedział tak, w większości książek gramtyka jest w podobnej kolejności - kup inną np. i według niej się ucz
Co do książek to jeśli ktoś jest zupełnie zielony to mimo wszystko pomimo kilku błędów dalej polecałbym starą Dobrzycką. Nie wiem.. może nowe wydania są poprawione, ale generalnie to jest chyba najsensowniejszy układ materiału dla samouka. Nie ucz się z repetytoriów bo niczego się nie nauczysz. Nie ucz się regułek na pamięć bo to tak samo jakby ktoś się uczył grania na pianinie czytając podręcznik. Języka uczy się wykonując czynność pisania, czytania, słuchania, mówienia.
Polskie książki do gramatyki nie są zbyt dobre. Jak już załapiesz trochę języka to czerwony Murphy, potem granatowy. To są fajne książki choć rzecz jasna nie ma tam wszystkiego.
a co do metod nauki to polecam założenie specjalnego zeszytu ze zdaniami do tłumaczenia. na jednej stronie kartki piszesz zdanie po polsku a na drugiej przetłumaczone na angielski. Musisz ćwiczyć tłumacząc te zdania na głos z polskiego na angielski. Muszą to być zdania problemowe. Nie można w nieskończoność ćwiczyć Ala ma kota bo to do niczego nie prowadzi. kazde zdanie winno zawierać
a-problem gramatyczny
b-słownikowy
Tłumacząc tak zdania przypominasz i utrwalasz zasady gramatyczne i poznajesz nowe słownictwo. Musisz poszukać w książkach dlaczego tak ktoś coś powiedział a nie inaczej choć język angielski jest językiem dość nieregularnym i trudno wszystko wyjaśnić zasadami i pewnych rzeczy trzeba się po prostu nauczyć . Wydaje mi się, że dla samouka bez kontaktu z żywym językiem i nativem jest to najlepsza droga.Można co prawda budować bazy Anki, ale ja nie lubię tych programów bo po prostu nie jestem w stanie codziennie powtarzać materiału. Czasem brak czasu, jestem chory albo znużony a tu lecą zdania i robi sie 300zdań do powtórzenia. Wole zeszyt.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie