Słówka

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, jaki macie sposoby na szybkie zapamiętywanie słówek, tak żebyście pamiętali je długo?
powtarzanie ich na glos, pisanie ich (chyba 100 razy) powtarzanie ich na glos...
Niema innego.
..to co mówi terri, oprócz tego ( przynajmniej w moim przypadku) bardzo pomogło me pisanie całych zdani z danym wyrazem..nie tylko zapamiętywałem wyraz lepiej ale również uczyłem się zastosowania go w zdanie. Jedni lepiej uczą się przez słuchanie, inny lepiej uczą się "oczmi"...Sprubuj, która metoda pracuje dla ciebie lepiej i stosuj ją CODZIENNIE. Bycie konsekwentnym ma większe znaczenie niż nam się wydaje
Terri ma rację, ucząc się słówek musimy je powtarzać głośno i wyraźnie, pisać bardzo uważnie i w miarę możliwości układać z nimi zdania. Nie można powiedzieć o sobie, że znamy jakieś słowo, jeśli nie potrafimy umieścić go w jakimś rozsądnym zdaniu.

Bardzo pomocne w nauce słówek jest portal językowy http://www.slowka.pl/. Można zamówić na nim przysyłanie słówek e-mailem (usługa dotyczy dwóch poziomów angielskiego i kilku innych języków). Zarejestrowani użytkownicy (rejestracja bezpłatna) mogą korzystać z archiwum zawierających wszystkie słówka, wysyłane meilami od początku tzn. od 2004 roku.

Niezależnie od tego słówko, które powtórzymy dziś nawet 100, 200 czy 500 razy, po tygodniu, miesiącu ulegnie zapomnieniu. Trzeba je powtarzać. Pomagają w tym programy komputerowe SuperMemo i Profesor Henry - Słownictwo. Pisałem o nich kilka razy. Nie będę się powtarzał, ponieważ dogłębna ich analiza to materiał na książkę. Proste ich porównanie znajdziesz na forum www.angielski.edu.pl
Dzięki wielkie za odpowiedzi :).
Zdania z nowymi słówkami układaj śmieszne lub jakieś zwariowane. Łatwiej jest zapamiętać coś głupawego niż zwykłego.
Mimo wszystko nie radzę uczyć się "głupawego angielskiego". Lepiej uczyć się od razu mądrego. Warto czytać literaturę współczesną i wypisywać sobie zdania z wyszukiwanymi nowymi słowami.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia