hey there olimpijczycy!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 71
Hey!

Jak liczy się punkty ze zdań w których były 2 słówka? Po j czy 2 punkty? Tak samo zadania gramatyczne... punkt jest gdy w całym zdaniu wszystko jest poprawne czy liczy się każda dobrze wypełniona luka?
podalam juz wszystkie słowa w zadaniach od A do D, pozostałe punkty to gramatyka i nie ma sensu jej tu wpisywac, bo pewno i tak nie pamiętać co gdzie wpisaliście
w słowach po 1 punkcie za każde wypisane przeze mnie słowo, czyli czasami w jednym zdaniu 2 punkty

nie przyznawane są połowki punktów

w gramatyce w kluczu oznaczone są 'problemy gram' na które trzeba zwrócić szczególną uwage i one właśnie sa oceniane (po 1 pkt każdy)
Ja napisalam giving up w tym zdaniu co mialo byc surrender w kluczu? bede miec uznane jak myslicie?? trudne było, ale jak bym wiecej pomyslała :D:)
Za rok ide, i sie dobrze przygotuje:) juz wiem mniej wiecej jakie slownictwo i czego sie spodziewać
giving up nie
Apaulincia, popros naucz o olimpiady z poprzednich lat, na stronie www.woe.edu.pl są niektore olimpiady z kluczem. powodzenia next year!
A czy w zadaniu B zamiast donor może być ,,donator"?Zastaniawiałem sie nad słowem donor, ale uznałem ze funkcjonuje ono raczej w kolokacjach typu dawca nerki a tutaj chodzi raczej o coś w rodzaju filantropa.
mam jeszcze jedno pytanie. czy tłumaczenia "ona jest spójna w swojej fikcji" i "może być używane wyłączne przez wojsko" mozna zakwalifikowac jako poprawne?
w moim slowniku nie ma w ogole slowa 'donator'.

a wiecie co ja wam wszystkim radze - wrzuccie na luz, dajcie spokoj iwonie i poczekajcie te (max) 2-3 dni :-)
donato to to samo co donr, wiec powinno byc uznane

wrzuccie na luz, dajcie spokoj
>iwonie i poczekajcie te (max) 2-3 dni :-)

nie ma problemu, w koncu sama zaproponowalam :-) sama byłam ciekawa tej olimpiady. ALe za chwile wychodze i będę dopiero późnym wieczorem
oczywiście donator* i donor* (za szybko pisałam)
a czy myśleci że uznają mi output-what he did?
output-dorobek
a może być specimen zamiast sample?
Faktycznie.... nie ma co się stresować :) ja poszłam chcialam się sprawdzic i jest okkkk:)wiadomka dalej sie nie przejdzie jeszcze mam klopoty z tymi przeszkałceniami ale wszystko sie nadrobi
Dołączam się do pytania bq1989 co do słowa "output"...

Czy oprócz "donor" i "donator" zaliczony mógłby być "contributor"?
tez napisalem specimen a nie sample.
i chyba jeszcze 'yielding' miast 'surrender' (wiedzialem, ze czasownik to 'surrender' ale nie moglem od tego utworzyc rzeczownika...%-) me stupid)
a czy przypadkiem nie powinno być "humiliation"? (bez "t", nie "humilitation") Czy obie formy? Bo mi słownik wyraźnie pokazuje że powinno być bez t, i tak też napisałam na teście..
Czy zamiast 'donor' moze byc 'benefactor', zamiast 'activity' 'attainments', a zamiast 'faith' 'belief'? Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź, pozdrawiam:)
hmm a wiecie jak oceniaja gramatyke? bo wychodzi mi ze ze slownictwa 15 pkt mam...jedno cwiczenie ominalem zeby zostawic je na koniec..C..i babka zabrala mi kartke jak konczylem ostatnie zadanie bo minela godzina:| i nie mam tamtego wogole...
Ile maksymalnie można dostać punktow za zadanie A?
Surowce jako resources pasują?
Jak tam wrażenia, jak myślicie ile bedzie punktów procentowo, ja tak mniej więcej sprawdzałem i wyszło nawet nawet. Nie był aż tak trudny co wy mówicie.
Ja jestem w pierwszej klasie i nie spodziewałam się cudów. Wydaje mi sie że gdybym znała więcej słowek to byłby prosty. Gramatyka zła nie była. Ja lepiej nie licze ile moge mieć procent bo się załamię. Ale jeszcze dwie próby przede mną :)
No właśnie też mi się wydaje, że nie był trudny, więc tym bardziej jestem zły, że chyba nie przejdę. A wyniku przewidywać nie będę, bo gramatyka może dużo zmienić.
myśle, że contributor, benefactor, donor, donator wszystkie odnoszą się do ludzi wspierających finansoo (m.in.) wiec powinno byc uznane.

Ale ja nie poprawiam waszych prac, powinniscie pojsc z tymi wątpliwosciami do swoich nauczycieli, zapytac czy cos uznali, jesli nie to sprobowac przeforsowac swoje racje (jesli jestescie ich pewni). Warto, bo w naprawde wielu przypadkach jest więcej niż jedna możliwosc. Jesli nauczyciele trzymaja sie tylko i wyłącznie klucza, to nie do końca dobrze robią.
No, 37 punktów. Czyli jakieś szanse niby są...
no to congratulations stary, możesz juz sie uczyć kultury na II etap,w tamtym roku próg był 36 pkt ,więc uważam,ze w tym roku nie powinien być większy a według tego co słysze to nawet moze sie obniżyć.
Ja miałam 47 punktów, w podobnych granicach ok. 5 osób z mojej szkoły, więc olimpiada chyba nie była tak trudna... W tamtym roku miałam 18 punktów ;)
Mam nadzieję, że do zobaczenia w Poznaniu :)
Tzn. ja będę w Poznaniu, ale mam nadzieję, że kogoś z forum spotkam ;D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 71

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego