Jak przetłumaczyć "make things easy for"?

Hej, jak przetłumaczyć "make things easy for" na polski? Najlepiej w miarę dosłownie ale dalej sensownie.

Również co właściwie znaczy "things" w tym wyrażeniu? Czy mogę prosić o numer definicji np. z tych tutaj https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/thing?q=thing ?
nie zaczynaj swoich dyskusji o niczym.
Cytat: laradi
Również co właściwie znaczy "things" w tym wyrażeniu? Czy mogę prosić o numer definicji np. z tych tutaj https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/thing?q=thing ?

5
Hej, jak przetłumaczyć "make things easy for" na polski? Najlepiej w miarę dosłownie ale dalej sensownie.

Makes things easy for her , po polsku byś powiedziała ułatwić jej życie nie próbuj tłumaczyć dosłownie bo się nigdy nie nauczysz języka ani nigdy się nie nauczysz myśleć w danym języku.
Nie rozumiem po co ci numer definicji jeżeli w tej definicji jest multum przykładów i każdy przetłumaczysz inaczej.

I jeszcze mam taką uwagę żebyś swoje pytania formułowała bardziej konkretnie i włożyła więcej pracy na przykład wkleiła coś a nie kazała nam szukać.
Cytat: Janski

5

make things easier for... = uczynic latwiejszymi/ulatwic rzeczy/sprawy/sytuacje dla...
edytowany przez Janski: 29 mar 2026
Cytat: chippy
Makes things easy for her , po polsku byś powiedziała ułatwić jej życie nie próbuj tłumaczyć dosłownie bo się nigdy nie nauczysz języka ani nigdy się nie nauczysz myśleć w danym języku.

Bzdura, tłumacząc dosłownie nauczyłam się bardzo dużo. To pomaga a nie przeszkadza np. "He's American" - "On jest amerykański" i od razu wiadomo, że po angielsku (w przeciwieństwie do polskiego) używa się przymiotników żeby opisać narodowość. Gdybym nauczyła się "He's American" - "Jest Amerykaninem" to mogłabym w ogóle tego nie zauważyć.

Nie rozumiem po co ci numer definicji jeżeli w tej definicji jest multum przykładów i każdy przetłumaczysz inaczej.

By wiedzieć dokładnie co oznacza "things" w tym zdaniu. Jakie ma kolokacje itp. Nie rozumiem natomiast czemu cię to obchodzi. Potrzebuję i już. Powód czemu tego potrzebuję jest tylko i wyłącznie moją kwestią.

I jeszcze mam taką uwagę żebyś swoje pytania formułowała bardziej konkretnie i włożyła więcej pracy na przykład wkleiła coś a nie kazała nam szukać.

Nie rozumiem w czym jest problem. Pytanie jest sensowne i zrozumiałe. Jeśli przerasta cię otworzenie jednego linku i znalezienie liczby 13 to prawdopodobnie i tak nie byłabyś w stanie pomóc
edytowany przez laradi: 29 mar 2026
Jak mnie ktoś pomaga albo próbuje pomóc to mówię dziękuję. Jedyne co mnie przerasta to twoja bezczelność i robienie mi wykładów z metodyki oraz z języka.Ucz się dalej. Masz jeszcze długą drogę przed sobą.
edytowany przez chippy: 29 mar 2026
I jeszcze jedno mądralo. Ludzie którzy tutaj pomagają robią to za DARMO i w swoim PRYWATNYM czasie. Jeżeli zadajesz pytanie to należy zapewnić jak najwięcej informacji żeby osoba pomagająca nie traciła swojego prywatnego czasu na wyszukiwanie wklejanie i tak dalej, to jest w twoim interesie a nie w naszym a jeżeli ci się tu nie podoba i wszystko wiesz ,bo mi piszesz że napisałam bzdury no to po co tu wchodzisz i się pytasz ? Ucz się sam /sama albo poszukaj sobie korepetytora za 120 zł za godzinę. Myślisz że ci taki korepetytor będzie wklejanki robił?
I naucz się grzeczności i kultury osobistej bo może być tak że następnym razem w ogóle nikt ci nie odpowie.
Jak mnie ktoś pomaga albo próbuje pomóc to mówię dziękuję. Jedyne co mnie przerasta to twoja bezczelność i robienie mi wykładów z metodyki oraz z języka.Ucz się dalej. Masz jeszcze długą drogę przed sobą.

Zdecydowana większość twojej wypowiedzi to nie jest nawet próba pomocy tylko kazanie jak mam się uczyć i jak formułować pytania

I jeszcze jedno mądralo. Ludzie którzy tutaj pomagają robią to za DARMO i w swoim PRYWATNYM czasie.

Oraz robią to z własnej nieprzymuszonej wolnej woli. Jak im się to niepodoba to naprawdę nie muszą tego robić.

Jeżeli zadajesz pytanie to należy zapewnić jak najwięcej informacji żeby osoba pomagająca nie traciła swojego prywatnego czasu na wyszukiwanie wklejanie i tak dalej, to jest w twoim interesie a nie w naszym

Pytanie zostało zadane poprawnie. Wszelkie informacje są na wyciągnięcie ręki. Nic nie trzeba wyszukiwać ani wklejać. Dosłownie wystarczyło otworzyć jeden link. A skoro się tak o to pieklisz i rzucasz inwektywami to chyba jednak ty masz problem a nie ja.

bo mi piszesz że napisałam bzdury no to po co tu wchodzisz i się pytasz ?

Nikt się ciebie nie pytał jak mam się uczyć i jak formułować pytania.

I naucz się grzeczności i kultury osobistej

Takiej jak twoja? Czyli obrzucanie epitetami?

bo może być tak że następnym razem w ogóle nikt ci nie odpowie.

I bardzo dobrze. Już lepszy brak odpowiedzi niż kazanie na temat tego jak mam się uczyć i jak formułować pytania połączone z obelgami
bo może być tak że następnym razem w ogóle nikt ci nie odpowie.

I bardzo dobrze. Już lepszy brak odpowiedzi niż kazanie na temat tego jak mam się uczyć i jak formułować pytania połączone z obelgami

Linki na tym forum się nie otwierają trzeba je kopiować i wklejać. Żebyś miała tyle znajomości metodyki nauczania co arogancji to już byś dawno mówiła po angielsku.
Zadajesz pytania na poziomie podstawowym pytasz profesjonalistów a potem się obrażasz że ktoś ci mówi że tak czy inaczej jest lepiej.. Przetłumaczyłam ci zdanie i dałam ci wskazówki metodyczne a w odpowiedzi dostałam opieprz. Bardzo nieładnie
Jeżeli wszystko tak dobrze wiesz i lepszy brak odpowiedzi niż wskazówki metodyczne to nie wchodź na forum i nie pytaj i nie zadawaj nam prac domowych.
Żebyś miała tyle znajomości metodyki nauczania co arogancji to już byś dawno mówiła po angielsku.

Ale ja mówię po angielsku. Powiem więcej ja angielskiego nawet nauczam i póki co mam na profilu korepetycyjnym mam same pozytywne opinie.

Zadajesz pytania na poziomie podstawowym

Bzdura, można świetnie znać angielski ale dalej nie radzić sobie z tłumaczeniami z angielskiego na inny język.

potem się obrażasz że ktoś ci mówi że tak czy inaczej jest lepiej.. Przetłumaczyłam ci zdanie i dałam ci wskazówki metodyczne a w odpowiedzi dostałam opieprz. Bardzo nieładnie
Jeżeli wszystko tak dobrze wiesz i lepszy brak odpowiedzi niż wskazówki metodyczne to nie wchodź na forum i nie pytaj i nie zadawaj nam prac domowych.

To ty się pieklisz i obrażasz a nie ja. I nikt cię nie prosił o "wskazówki metodyczne". Notabene nic nie warte wskazówki metodyczne. Jak nie chcesz odpowiedzieć na pytania użytkowników tylko robić im kazania jak mają się uczyć to w ogóle się nie odzywaj
No proszę na jakim poziomie są ludzie, ktorzy nauczają języka angielskiego.
A podsumowywanie każdej wypowiedzi drugiego człowieka słowem bzdura jest delikatnie mówiąc bardzo niekulturalne. I wypraszam sobie takie określenie jak pieklisz się. Przekraczasz moje granice na każdym kroku i projektujesz to mnie. Kończę na tym bo nie zamierzam się więcej zniżać do twojego poziomu. Jak chcesz dalej nauczac to najpierw się naucz sama takich prostych zdań o jakie to pytasz ,bo potem przychodzą ludzie do mnie i muszę poprawiać to co zrobili tacy korepetytorzy jak ty.
edytowany przez chippy: 30 mar 2026
Cytat:
No proszę na jakim poziomie są ludzie, ktorzy nauczają języka angielskiego.

Bardzo wysokim. Tak jak pisałam znajomość angielskiego nie równa się umiejętności tłumaczeń na polski.

Cytat:
A podsumowywanie każdej wypowiedzi

Musisz się nauczyć liczyć ... do dwóch.
Liczymy tak: jeden, dwa ...
A nie tak jak ty: jeden, każda ...

Cytat:
delikatnie mówiąc bardzo niekulturalne

Przypominam, że mówi to osoba, która obrzuca innych inwektywami

Cytat:
I wypraszam sobie takie określenie jak pieklisz się

Nie ma w tym nic obraźliwego w przeciwieństwie do tych obelg, którymi rzucasz.

Cytat:
Kończę na tym bo nie zamierzam się więcej zniżać do twojego poziomu.

Żeby się zniżyć do jakiegoś poziomu to najpierw wypadało by wstać z poziomu podłogi.

Cytat:
Jak chcesz dalej nauczac to najpierw się naucz sama takich prostych zdań o jakie to pytasz

Ja te zdania świetnie umiem. Dalej do ciebie nie dotarło, że pytanie było o tłumaczenie i numer definicji a nie prośbą o kazanie

Cytat:
bo potem przychodzą ludzie do mnie i muszę poprawiać to co zrobili tacy korepetytorzy jak ty.

Szkoda uczniów. Na nich też się tak pieklisz?

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pytania dotyczące języka angielskiego