Be to something

Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna
1 I was working in October

2 I worked in October

Czy jest tak że oba są dobrze tylko 1 ewidentnie pokazuje że to trwało cały miesiać a 2 albo cały miesiąc albo tylko jakis czas krótszy albo dłuższy?
ja bym powiedziala I worked in October. Po co tu Cont?

Moim skromnym zdaniem za bardzo probujesz miec regulke do wszystkiego odtad dotad ze szczegolami. Nie zawsze sie tak da.
Cytat: zielonosiwy
Cytat: Bary123
Niestety to bardzo specyficzna osoba nimiła.

Jeżeli tak, to nie powinien być nauczycielem.

Zeby tylko on jeden.
No ale bez tej regułko to skąd mam wiedzieć kiedy sobie mogę powiedzieć w continuous a kiedy nie.

Dlaczego np. I was working at 5 pm jest ok ale już I was working in October nie?
edytowany przez Bary123: 07 mar 2024
mozna powiedziec
I was working there in October
jezeli chcesz podkreslic, ze to sie dzialo przez ograniczony czas i bylo wylomem w typowym trybie pracy.

i racje ma Chippy, że wszedzie chcesz miec regulki. To nie tak dziala, w jezyku nie ma ostrych granic np. czasowych.
Ale ja chcę tak mniej więcej wiedzieć wiem że nie ma dokładnych do jakiej mniej więcej granincy czasowej jest naturalne użycie continuous a kiedy już nie
napisalem:
jezeli chcesz podkreslic, ze to sie dzialo przez ograniczony czas
Ale bez żadnych wyjątków czy podkreślania tak jak naturalnie jest powiedzieć I was working at 5 pm to jaka mniej więcej największa przestrzeń czasu która będzoe naturalana z continuoiis?
Cytat: Bary123
Ale bez żadnych wyjątków czy podkreślania tak jak naturalnie jest powiedzieć I was working at 5 pm to jaka mniej więcej największa przestrzeń czasu która będzoe naturalana z continuoiis?

This mountain was forming throughout hundreds of years - Ta góra kształtowała się przez setki lat
Ważne czy chcesz podkreślić fakt ciągłości czy nie chcesz
Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa