uzupełnienie luk

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś może mnie sprawdzić? W razie błędów wytłumaczyć?

Trzeba było uzupełnić luki w zdaniach.

1. She ..... (move) house next week. [will move]

2. Carl and Mary are looking for a new house. The landlord ... (evict) them from their flat. [has been evict]

3. Water ...(freeze) in 0'C. [freezes]

4. Her flight .. (arrive) tonight at 7 p.m. [will arrive]

5. ...(you, sign) the contract for the house next week. [Will you sign]

6. The Earth ... (become) warmer and warmer. [tego zdania wogle nie rozumiem..

7. Bob can't move the house, becouse he ... (sign) a two year contract. [signed]
1. correct
2. has evicted - po 1 jeśli masz czas perfect to czasownik musi być w III formie. o 2 gdyby miało być "has been..." to musiałby to być continuous, który podkreślałby ciągłość danej sytuacji. Mowa jest o czynności przeszłej, która ma wpływ na teraźniejszość, będzie więc present perfect.
3. correct
4. arrives - to tak jak z jakimikolwiek planami, rozkładami jazdy. Takie rzeczy opisuje się w present simple.
5. nie może być "will you sign" jeśli to nie jest pytanie, chyba że zapomniałeś o znaku zapytania.
6. is getting - za pomocą present continuous opisujemy wzrost, natężenie jakiegoś zjawiska. Zdanie oznacza "Ziemia jest cieplejsza i cieplejsza", a lepiej brzmi "Ziemia jest coraz cieplejsza". Możesz w ten sposób także napisać "It's getting colder" albo "It's getting darker".
7. has signed - wydaje mi się, że skoro w zdaniu wskazany jest skutek tej czynności i to, że przez to nie może się wyprowadzić, powinien być present perfect
Dziękuje za pomoc. Z uwagą przeczytałam twoje sugestie i moge stwierdzić że masz racje.

»

Nauka języka