Jeśli ktoś potrzebuje więcej czasu na utrwalanie, to znaczy, że źle się uczy, albo ma za dużo powtórek. Jak już pisałem, majstrowanie przy forgetting index nic nie da. To jest opcja dla zaawansowanych użytkowników, powiedzmy po zapamiętaniu 10.000 elementów bazy Speedup!
Forgetting index jest parametrem, który przyjmuje wartości od 3 do 20. Nie jestem pracownikiem SuperMemo Worldu i nie znam szczegółow technicznych programów, to co o nim wiem wynika z wieloletniej obserwacji, ale spróbuje to obrazowo wytłumaczyć.
Domyslnie FI jest ustawiony na 10. Przy takim ustawieniu pierwsza powtórka następuje za 1-5 dni. Przy FI=3 nastąpi ona za 1-2 dni. Przy FI=20 Pierwsza powtórka zostanie wyznaczona za 20-30 dni. W zależności od stawianych sobie ocen ten parametr zmienia się, inne wartosci przyjmie, gdy stawiamy sobie same negatywne oceny, jeszcze inne, gdy w swojej zarozumiałości stawiamy sobie same piątki.
W zależności od tego zmieniają się terminy drugich, trzecich ... i pięćdziesiątych powtórek. Jeśli ktoś ustawi sobie FI na 3, to przy 30 nowych elementach dziennie za tydzień otrzyma 100 powtórek, a za miesiąc 300. Ja kiedyś ucząc się przy pomocy DOS-owego SuperMemo 6.7 z bazy 40.000 cznej 50 słowek dziennie po pół roku otrzymałem 260 powtórek, wtedy FI był ustawiony na stałe i jego wartość nie była publikowana. Pamiętam też, że kiedyś analizując plan nauki zauważyłem słówka, które mam powtarzać za pięćdziesiąt lat!!!
Jeszcze raz przypominam główną zasadę programu. Program wyznacza kolejne powtórki w zwiekszających się okresach. Z badań nad właściwościami pamięci wynika, że najlepiej zapamiętujemu, gdy powtórka następuje tuż przed lub tuż po zapomnieniu informacji. Przypominanie informacji, którą pamiętamy niewiele daje dla jej dłuższgo zapamiętania.
Bardzo często w książkach o metodach uczenia się autorzy podają stałe terminy powtórek np. za 20 minut, jutro, za 2 dni, za tydzień, za miesiąc itp, itd. Dotyczy to jednak nie pojedyńczych informacji, a dłuższych tekstów (czytanek, opowiadań, referatów itp). Przeniesienie tego na słówka byłoby o wiele trudniejsze, zrobienie harmonogramu powtórek graniczyłoby z cudem.
Wrócę do początkowego twierdzenia, jesli ktoś twierdzi, że potrzebuje wiecej powtórek, to znaczy, że źle sie uczy. Nauka słówek przy pomocy żadnego programu nie polega na bezmyślym klikaniu. Jeśli program pyta o znaczenie słówka "an elephant", to uczący powinien przynajmnie 10 razy powtórzyć głośno i wyraźnie to słowo, wyobrazić sobie słonia w zoo i na wolnosci, zobaczyć oczyma duszy stado słoni, albo słonia ciężko pracującego za wiadro wódki. Uczenie się tego słowa powinno zająć nie mniej niz 60 sekund, w powtórce nie mniej niż 30, a w piątej można kliknąć zaraz po skojarzeniu "an elephant - słoń".
Już wiele razy pisałem - zalecam naukę w tempie 30 nowych słówek dziennie. W miarę treningu pamięci tę ilość można zmieniać - zmiejszać lub zwiększać w zależności od swoich możliwości intelektualnych, ale o tym może decydować tylko uczący się.