Program Waszych marzeń + PREZENT

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do wszystkich korzystających z programów do nauki słówek typu SuperMemo i Profesor Henry. Obecnie pracujemy nad programem, który będzie uczył słówek w podobny, a nawet, mam nadzieję, lepszy sposób. Co więcej - pierwsze wersje na pewno będą bezpłatne, przynajmniej dla wybranej grupy użytkowników. Mam kilka pytań, może ktoś zechce odpowiedzieć i pomóc mi zrobić dla Was jak najlepszy produkt:

1. Który sposób tłumaczenia Wam się najbardziej podoba:
a) jeden do jeden, czyli np. "exigency=wymóg"
b) z kontekstem, np. "exigency=wymóg (np. sytuacji)"
c) z synonimami, np. "exigency=wymóg, konieczność, potrzeba"

2. Jeśli jakiś wyraz ma dwa dość różniące sie znaczenia, to czy lepiej podać je obok siebie, np. "book=książka; rezerwować (np. pokój)" czy lepiej utworzyć dwa osobne hasła?

3. Jakich baz brakuje na rynku? Co ma się w nich znaleźć? Czego potrzebujecie?

4. Co Wam się podoba, a co nie w programach SuperMemo i Profesor Henry? Co należy zmienić, co dodać?

A co z prezentem? Ci, którzy napiszą swoją opinię, jako pierwsi dostaną za darmo do przetestowania pierwsze wersje programu, a później, również za darmo, komercyjny produkt. Jeśli chcecie porozmawiać na priva lub w ten sposób przesłać swoją opinię, również zapraszam do kontaktu: angielski(malpa)akmeo(kropka)pl

Howgh!
Witam,
odpowiedz na pytanie pierwsze-z kontekstem
odpowiedz na pytanie drugie- lepiej stworzyc dwa osobne hasla
odpowiedz na pytanie trzecie- uczyc sie grupy slowek, nie pojedyncze slowa tylko cale zagadnienia
odpowiedz na pytanie czwarte- trudno powiedziec, naprawde trudno
Parę lat temu odpowiedziałbym ironicznie "życzę powodzenia'. Dzisiaj wierzę, że można taki program opracować. powinien on mieć cechy obu wymienionych przez pana programów, dodałbym do tego jeszcze coś z Langmastera i kilka cech, których mi w SM i PH brakuje. Ale o tym musiałbym długo pisać, dlatego postaram się to w 2-3 dni zredagować i wyślę mailem
bjk
Bardzo dziękuję - liczę na Pana i zapraszam do współpracy, zresztą nie tylko via forum - jeszcze raz podam e-mail "angielski(malpa)akmeo.pl" - jeśli wyśle mi Pan maila, odezwę się na priva i trochę opowiem o projekcie.

Rozmawialem kiedyś z naszym wspólnym znajomym - panem Pawłem W. :) i bardzo mi Pana polecał, jako najlepszego w kraju specjaliste od SuperMemo po Wozniaku :). Pana książka tez jest nieocenionym zrodlem informacji o rynku programow do nauki angielskiego - polecam ją wszystkim zainteresowanym tematyką.

A co do powodzenia - konkurencja jest nieprawdodobna - mam wrażenie, że co miesiąc otwiera się nowy serwis, przestałem się już w tym orientować. Dlatego trzeba to zrobić trochę inaczej i chyba wiem jak. Profesor Henry i SuperMemo praktycznie nie rozwinęły się przez kilkanaście lat, a niektóre zmiany są na gorsze - osobiście najbardziej lubiłem wersję SM pod DOS, brakowało tylko polskich liter i dźwięku ;). Wersja 7.x też była niezła, a potem 10 lat zastoju i nieudanych produktów typu Cross Country. Edgard z kolei produkuje tyle tytułów, że chyba sam Mariusz nie orientuje się, co sprzedaje no i oczywiście jakość jest coraz gorsza. Te 12 lat temu Henry był na światowym poziomie, teraz takich programów jest na pęczki, więc żeby konkurować trzeba mieć coś dużo lepszego.

Serdecznie pozdrawiam,

MK
Wielce szanowny Panie:) czekam z niecirpliwoscia na nowy program:) jakoze na wydawnictwa rdgardu trzeba bedzie poczekac do konca roku natomiast supermemo ujrzy swiatlo dzienne w 2008 :) czekam na wypelnienie luki mam nadzieje ze bedzie Pan szczodry i nieposkapi ;)słówek oczekuje bazy 50.000 :) prosze zapoznac mnie z Pana projektem mailowo:) jestem niezniernie ciekawy kiedy mozna sie spodziewac pierwszej alfy programu:)?

[email]

pozdrawiam:) zycze powodzenia:)
Program naszych marzeń tytuł brzmi bardzo zachecająco i musze przyznac że czekam trochę z niecierpliwością na Pański produkt. Chciałam zapytać co tak naprawd bedzie zawierał ów produkt. Na rynku naprawdę jest wiele programów multimedialnych do języka ang. Trudno już nawet wybrać samemu co naprawdę jest wartościowe. Jedni zachwalają Supermemo inni profesorów tworzenie własnych baz. Pogubić się można;)))
Jeśli ktoś specjalnie się nie orientuje w tych produktach to trudno się na cokolwiek zdecydować. Czy mógły Pan uchylic rąbka tajeknicy i napisać nam co będzie zawierał Pański program nie pisze na maila bo chciałabym aby inni również o tym przeczytali. Ciesze sie jednak z tego że Pan pyta użytkowników co powinno znaleźć się w takim programie.
Na pewno dużo słownictwa
powiązań, kolokacji
czegoś co łatwo przyswajać, zapamiętać
proszę też wziąć pod uwage tych którzy mają problemy z pamięcią wtedy jakieś rysunki szkice itp.
Z wyrazami szacunku do tego co Pan robi!
Ad1. latwiej uczyc sie slowka z kontekstem lub synonimami. Przydaloby sie dodatkowe zdanie. Jesli juz mowa o przykladowych zdaniach, podobno dobrze, zeby zaczynaly sie od 1 os lpoj czyli I a nie You lub He. Chcialabym uczyc sie pozytecznych, czesto uzywanych zwrotow i zdan ktore moglabym pozniej zastosowac a nie zdan na temat ksiezyca lub galaktyki.
W polskich programach brakuje mi angielskich definicji slowek.
Ad2. Osobiscie wolalabym aby znaczenia byly podane obok siebie. Ewentualnie moglyby byc takze osobna (wowczas wybralabym sobie jeszcze to slowko, ktorytm jestem bardziej zainteresowana)
Ad3. Jakich baz brakuje na rynku? hmm trudno powiedziec. Marza mi sie bazy do ksiazek kursowych np. Mission FCE albo jakis porzadny angielski kurs ze wspolczesnym slownictwem(tak jak np. Reward Millenium). Jesli juz baza bylaby uboga chcialabym szybko i latwo zaimportowac nowe slowka i pliki dzwiekowe.
Na pewno ciezko skonstruowac baze slowek. Kazdy oczekuje czegos innego. Ostatecznie moglaby byc tematyczna. Chcialabym tez wiedziec czy to jakies powszechnie uzywane slowko czy oficjalne albo staromodne.Czasami bywa tak, ze uzywam jakiegos slowka i ktos zwoci mi uwage,ze jest ono rzadko uzywane. Moze pierwsza baza moglaby byc z najczesciej uzywanymi slowkami albo baza ze zdaniami ktore zawieralyby zwroty, kwesie gramatyczne
Tak jak wspomnialam wczesniej brakuje mi bazy z angielskim opisem slowek albo przynajmniej gdy program zapyta mnie o znaczenie slowka a ja wpisze synonim w j. ang. to program zaakceptuje mi to.
Ad4. Co lubie w programach?
naprawde trudno powiedziec bo one sa inne.
W supermemo nie lubie tego, ze zdecydowana wiekszosc to amerykanska wersja i amerykanska wymowa. Z tego powodu juz nie uzywam supermemo. Bardzo lubilam Power Words. Niestety wpoilam sobie amerykanskie niuanse np in the street zamiast on the street, write me zamiast write to me itd. To potem przeszkadza i trudno wykorzenic. Chcialabym program ktory uczy angielskiej albo amerykanskiej wersji.
Podoba mi sie to, ze jest baza 3000 najczesciej stosowanych slowek. Niestety brakuje zdan, zwrotow dla przykladu.

Profesor Henry - wolalabym zdania zaczynajace sie od 1 os lp, zdania bardziej pozyteczne. Latwiejsze dodawanie dzwiekow i nie tylko wav. Mozna tu wydrukowac slowka ale wydruk jest niezbyt czytelny. Przydalyby sie jakies kolumny albo tabulatory aby to bylo b. czytelne. Brakuje mi jednego przycisku za pomoca ktorego robilabym kopie zapasowa. Mowie tu o slowkach wlasnych, ktore dodalam (plus sciezki dzwiekowe) i systemie powtorek. Taki sam przycisk przydalby sie do importu powtorek i wlasnej (lub cudzej) bazy.
Mozliwosc wyboru daty do ktorej sa powtorki np koniec 2008, koniec 2010 roku. Czasami przeraza mnie to, ze jakies slowko mam wyznaczone na maj 2009.

Chcialabym wydrukowac slowka, ktore sie ucze, skopiowac je do worda. Fajnie byloby zaimportowac na playera wszystkie slowka, ktore sa w systemie powtorek.

Uwazam, ze Supermemo i Profesor Henry to b. dobre programy. Maja one mnostwo zalet. To nie tak, ze wiele rzeczy im brakuje. Ja tylko pisze jaki program ja bym chciala. Marzy mi sie program na podstawie ksiazki. Komputer nie zawsze mam wlaczony. Czasami mam czas aby przejrzec ksiazke, jakies czytanki. Z tego powodu zastanawiam sie nad kursem Reward MacMillan. Tu znowu sa obrazki, rysunki co pomaga zapamietac. Ehh... kazdy kurs ma swoje wady i zalety:)
Chciałabym zapytac na jakim etapie jest ten ciekawy program i ile trzeba będzie czekać aby móc go przetestować.
Witam
jezeli mozna to tez chcialabym wziasc udzial w testowaniu tego programu
prosze o kontakt
[email]
dziekuje i pozdrawiam
jak przedmowca [email] czekam na testowanie:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia