Ad1. latwiej uczyc sie slowka z kontekstem lub synonimami. Przydaloby sie dodatkowe zdanie. Jesli juz mowa o przykladowych zdaniach, podobno dobrze, zeby zaczynaly sie od 1 os lpoj czyli I a nie You lub He. Chcialabym uczyc sie pozytecznych, czesto uzywanych zwrotow i zdan ktore moglabym pozniej zastosowac a nie zdan na temat ksiezyca lub galaktyki.
W polskich programach brakuje mi angielskich definicji slowek.
Ad2. Osobiscie wolalabym aby znaczenia byly podane obok siebie. Ewentualnie moglyby byc takze osobna (wowczas wybralabym sobie jeszcze to slowko, ktorytm jestem bardziej zainteresowana)
Ad3. Jakich baz brakuje na rynku? hmm trudno powiedziec. Marza mi sie bazy do ksiazek kursowych np. Mission FCE albo jakis porzadny angielski kurs ze wspolczesnym slownictwem(tak jak np. Reward Millenium). Jesli juz baza bylaby uboga chcialabym szybko i latwo zaimportowac nowe slowka i pliki dzwiekowe.
Na pewno ciezko skonstruowac baze slowek. Kazdy oczekuje czegos innego. Ostatecznie moglaby byc tematyczna. Chcialabym tez wiedziec czy to jakies powszechnie uzywane slowko czy oficjalne albo staromodne.Czasami bywa tak, ze uzywam jakiegos slowka i ktos zwoci mi uwage,ze jest ono rzadko uzywane. Moze pierwsza baza moglaby byc z najczesciej uzywanymi slowkami albo baza ze zdaniami ktore zawieralyby zwroty, kwesie gramatyczne
Tak jak wspomnialam wczesniej brakuje mi bazy z angielskim opisem slowek albo przynajmniej gdy program zapyta mnie o znaczenie slowka a ja wpisze synonim w j. ang. to program zaakceptuje mi to.
Ad4. Co lubie w programach?
naprawde trudno powiedziec bo one sa inne.
W supermemo nie lubie tego, ze zdecydowana wiekszosc to amerykanska wersja i amerykanska wymowa. Z tego powodu juz nie uzywam supermemo. Bardzo lubilam Power Words. Niestety wpoilam sobie amerykanskie niuanse np in the street zamiast on the street, write me zamiast write to me itd. To potem przeszkadza i trudno wykorzenic. Chcialabym program ktory uczy angielskiej albo amerykanskiej wersji.
Podoba mi sie to, ze jest baza 3000 najczesciej stosowanych slowek. Niestety brakuje zdan, zwrotow dla przykladu.
Profesor Henry - wolalabym zdania zaczynajace sie od 1 os lp, zdania bardziej pozyteczne. Latwiejsze dodawanie dzwiekow i nie tylko wav. Mozna tu wydrukowac slowka ale wydruk jest niezbyt czytelny. Przydalyby sie jakies kolumny albo tabulatory aby to bylo b. czytelne. Brakuje mi jednego przycisku za pomoca ktorego robilabym kopie zapasowa. Mowie tu o slowkach wlasnych, ktore dodalam (plus sciezki dzwiekowe) i systemie powtorek. Taki sam przycisk przydalby sie do importu powtorek i wlasnej (lub cudzej) bazy.
Mozliwosc wyboru daty do ktorej sa powtorki np koniec 2008, koniec 2010 roku. Czasami przeraza mnie to, ze jakies slowko mam wyznaczone na maj 2009.
Chcialabym wydrukowac slowka, ktore sie ucze, skopiowac je do worda. Fajnie byloby zaimportowac na playera wszystkie slowka, ktore sa w systemie powtorek.
Uwazam, ze Supermemo i
Profesor Henry to b. dobre programy. Maja one mnostwo zalet. To nie tak, ze wiele rzeczy im brakuje. Ja tylko pisze jaki program ja bym chciala. Marzy mi sie program na podstawie ksiazki. Komputer nie zawsze mam wlaczony. Czasami mam czas aby przejrzec ksiazke, jakies czytanki. Z tego powodu zastanawiam sie nad kursem Reward
MacMillan. Tu znowu sa obrazki, rysunki co pomaga zapamietac. Ehh... kazdy kurs ma swoje wady i zalety:)