studia w Anglii a studia Polsce

Temat przeniesiony do archwium.
Od pewnego czasu jestem pewna, że chce studiować angielski. Znalazłam na pierwszy rzut oka idealny kierunek na uczelni w uk, ale po przegrzebaniu internetu okazało się że uniwerek ma sporo niepochlebnych opinii. Ludzie zarzucają głównie dezorganizację i olewatorski stosunek niektórych wykładowców
nie wiem co o tym myśleć - kiepskich wykładowców znajdzie się wszędzie, a bez wątpienia trzy lata spędzone w angielskojęzycznym kraju nie zastąpi się żadnymi studiami
Jakie są wasze doświadczenia z uczelni - tu i tam?
edytowany przez szururu: 30 lis 2016
Jedno co moge powiedziec. Pamietaj, ze niekiedy nazwa Uni na ktorym studiowalas otwiera drzwi. Szkoda marnowac pieniedzy na cos co nic Ci nie da w przyszlosci. Studia w UK sa platne. (Musisz dostac pozyczke na to). Lepiej dostac sie do bardzo dobrej uczelni, bo znajomosci tam moga sie przydac w przyszlosci.
A co do wykladowcow, lepiej byc z takimi ktorzy maja bardzo dobra reputacje w swojej dziedzinie.
A dużo jest procentowo tych negatywnych opinii? Zawsze może być tak, że kilka niepochlebnych opinii napisały jakieś bardzo wybredne osoby :) Warto wyszukać (np. na Facebooku) osoby, które obecnie uczą się na tym kierunku i podpytać jak to tam tak naprawdę wygląda.
Jaki konkretnie kierunek Ci się spodobał? Może jeszcze inne uczelnie oferują coś zbliżonego? Bo jeśli faktycznie wykładowcy mają kiepskie podejście to może być Ci ciężko wynieść coś z tych studiów i czerpać radość z nauki.
interesuje mnie English language/ language + linguistics/ teaching :) Czytam jakie moduły są przewidziane podczas każdego roku, zależy mi szczególnie na takich dodatkach jak TEFL, TESOL i tym podobne.
Przeglądam co ludzie z uk piszą na forach i często pojawia się opinia żeby nie przywiązywać aż takiej wagi do rankingów. Sama jako nie native, wolałabym się na pchać na taki kierunek do uczelni z top10

dzisiaj poświęciłam trochę czasu na poszukiwania i znalazłam jeszcze 2 odpowiadające mi uniwerki z lepszymi opiniami
@Ania_z_Kastu.pl te negatywne opinie to nie były pojedyncze przypadki, dlatego mnie to tak zmartwiło :(
edytowany przez szururu: 01 gru 2016
A to prawda, nie ma co patrzeć na takie ogólne rankingi :) ja bym sprawdziła raczej rankingi (np. guardianowy ranking https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2016/may/23/university-league-tables-2017#S370) jeśli chodzi konkretnie o English language i satysfakcję studentów z wybranych programów.
Uczelnia może nie być wysoko w takich ogólnych rankingach np. ze względu na to że jest mniejsza i nowsza niż Oxordy i inne Cambridge ale dość wysoko w konkretnych programach i takiej ogólnej dbałości o swoich studentów.
Miasto, w którym jest uczelnia też jest dość ważne - ja bym raczej stroniła od Londynu, ze względu na koszty zakwaterowania i życia, ale to już zależy od zasobności portfela :)
Moge dodac, ze studia z rangi Russell Group zawsze sa o.k.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa