Pronouncing dictionary-jaki?

Temat przeniesiony do archwium.
C\zesx. Jakiego slownika wymowy uzywacie na swoich studiach?

U mnie uzywamy Wellsa. Ale ostatnio w skelpie widzialam slownik Cambridge z plytka-17 edycja i mnie troszke kusi.Na cd jest wymowa brytyjska jak i amerykanska a slownik wzbogacony zostal o nowe wyrazy. Co myslicie? Czy ktokolwiek uzywa go na studiach?

Czy ktos uzywa Cambridgea?
Kiedyś mój wykładowca fonetyki stwierdził, że szanujący się anglista ma oba te słowniki :P No i ja ma oba hehe ;) Na studiach bardzo często używałam Wellsa, a czasem też Jonesa (czyli Cambridge), bo jest troszkę różnic ale w tym sensie że na jedno słówko jest więcej wariantów jednym lub drugim. Ogólnie to często sięgam po któryś ;)
Osobiście używam 'Cambridge English Pronouncing Dictionary' wyd. cambridge (z płytą CD, 16th edition) i sprawdza się bardzo dobrze. Można się zrzucić na jeden słownik; płytę można wrzucić na dysk (działa bez płyty) i tym sposobem kilka osób może korzystać. Z wersji papierowej korzystam rzadko (z braku czasu i lenistwa), ale ma tę zaletę, że można zabrać na uczelnię bo nie jest ciężka :)
ja mam cambridge tylko na płycie, nie wydawałam pieniędzy narazie na cegłę , po prostu. wiecie. p2p i te sprawy. tylko że plik jest taki jakiś lewy, że trzeba obraz płyty zrobić. ( czy coś takiego ;))) słownik super, moim zdaniem najlepiej używać go właśnie z kompa, bo od razu można posłuchać tej wymowy. poza tym zero wertowania stron, tylko pyk i już. do tej pory na studiach nie potrzebowałam na zajęciach słownika. no ale zmieniam uczelnię, wiec kto wie..moze trzeba będzie kupić. cheers!