Różnica między communication game a activity

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy communication game a communication activity. W książce "Elementary Communication Games" Hadfield'a znalazłam np. taką grę, w której gracze dostają plan miasta z opisem budynków i instytucji. Dzieci muszą dojść np. z kościoła do biblioteki i używają zwotów: where's....on the left, go straight itp. I tu pojawia się pytanie: czy to jest game czy activity?Jeśli game to gdzie tam jest "element of fun". Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam,
Kasia
Koncpept: "gra ma bawić" został zawarty w "communication", czyli w sposobie wyrażania przez dzieciaki pomysłów i ich realizacji. Skąd inąd wiadomo, że dzieciaki mają szalone pomysły, dużo śmiechu a co za tym idzie dużo śmiechu.

Zatem "element of fun" zawiera się właśnie w "communication". Według mnie nie należy tego rozpatrywać w kategoriach "activity" i "gamevity". Czynność, którą dzieciaki wykonują jest zapewne i czynnościa ruchową, ale "activity" to nie do końca "communication". Myślę, że trafnie oddali nazwę.

Activity games widziałbym jako "gry na placu zabaw", "w piaskownicy", jednakże nie zawsze takim zabawom musi towarzyszyć element komunikacji. Dzieciaki mogą gadać o łopatce w piaskownicy spacerując z nią po piaskownicy. Niekoniecznie zaraz muszą opisywać innym jak kopią.

Podsumowując, "ruchowość w zabawach" nie ma wielkiego znaczenia przy doborze odpowiedniej nazwy. Ważniejsze ponad wszystko inne wydaje się być nauczanie poprzez mówienie, któremu towarzyszy "zabawa", w tym przypadku wskazywanie drogi i kierunków do miejsca docelowego. Dlatego w nazwie położono tak silny nacisk na szeroko rozumianą "komunikację".
Skądinąd :)
Tak myślę, że jeżeli ktoś nie miał na studiach glottodydaktyki, to nie będzie miał wiele do powiedzenia na temat communication activities.
Nie miał. To tylko moje luźne wnioski. :)
Game to nie tylko fun, ale i competition; czyli zacytowana przez Ciebie forma aktywnosci bedzie grą, gdy uczniowie będą się nią bawić (myślę, że nie jest to niemożliwe) lub gdy trzeba będzie ją wykonac w grupach np. jak najszybciej. Activity jest pojęciem szerszym i może być wszystko, i game i drill.
U Hadfield (u której nie wszystkie activities są competitive) tytuł książki wynika prawdopodobnie z założenia autorki, że każda propozycja jest entertaining.
wilkie dzięki :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Olimpiada języka angielskiego