magisterka w Londynie

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, ze wczesniej byl post dotyczacy studiow uzupelniajacych w UK, ale chcialabym uzyskac wiecej info- jesli ktos wie:) Czy we wszystkich uniwerkach w Londynie uznawane sa dyplomy polskich uczelni? I czy ktos z was slyszal cos o Greenwich uniwersity?
Dyplom magisterski lub tytuł licencjata uzyskane w Polsce są honorowane we wszystkich krajach UE i na wszystkich uczelniach w UE. Mam wielu znajomych, którzy po ukończeniu studiów w Polsce z powodzeniem pracują w Anglii, Niemczech i innych krajach UE. Warunkiem jest bardzo dobra znajomość języka w zależności od tego, w jakim kraju Unii chcesz podjąć pracę. Mile widziane są certyfikaty (a właściwie to konieczność), dyplomy potwierdzające zajęcie wysokiego miejsca w konkursach językowych oraz zaświadczenia z przebytych przez Ciebie szkoleń, również za grnicą. Ale to nie wszystko. Równie ważne jak znajomość języka jest obycie, spryt. W zachodnich krajach Unii "time is money", ociągający się pracownik odpada z pola gry.
Z tego co wiem, ale głowy sobie nie dam uciąć, to niestety jeśli ktoś zrobił licencjat w Polsce to, żeby robić magisterkę w Anglii musi jeszcze studiować dwa lata w Anglii i dopiero może robic magisterkę. Nie wiem czy to prawda, ale tak słyszałam od nauczycielki, która robiła magisterkę na Oxfordzie. Może coś się jednak zmieniło przez ostatnich kilka lat.
musisz skontaktowac sie bezposrednio z uczelnia, tylko oni udziela Ci wiarygodnych inform,acji. no chyba ze ktos na forum zajmuje sie rekrutacja na brytyjskie uniwersytety;)
laczac wasze posty, wychodzi na to, ze odkad Polska jest w UE to dyplomy jej uczelni sa honorowane w kazdym z krajow UE- to wydaje sie byc logiczne:) Czy ktos jednak wie, jakie dokladnie dokumenty potrzebne sa, by zaczac tam studia upgraduate? Nie chce informacji z kazdego z uniwerkow osobno, bo pewnie kazdy rządzi sie swoimi prawami, ale moze sa ogolne przepisy? Przypuszczam, ze rozmowa kwalifikacyjna jest niezbedna, ale co jeszcze...?
Dzieki za poprzednie info:)
czesc uniwersytetow uznaje.. czesc niestety nie.. jesli nie uznaja to robi sie "uzupelniajace kursy".. lub 1 dodatkowy rok licencjackich..a nastepnie mozna postgraduate:)
teraz to juz za pozno na skladanie dokumentow..przewaznie rok akademicki sie zaczyna w polowie wrzesnia...czasami w pazdz..tez zalezy od uczelni
o rozmowie nic nie slyszalam.. ja skadajac na MA.. wysylalam tylko kopie dyplomu..application form.. 2 referencje od wykladowcow..no i certyfikat z angielskiego jest potrzebny..bez certyfikatu rzadko gdzie przyjmuja(a przyjmuja czasami ..ale tylko jesli jestes po anglistyce itp)..
Gdyby tak bylo na kazdym uniwerku...moge wiedziec, jaki kierunek studiujesz i na jakim uniwerku? Jestem w trakcie przegladania, szukania itp. Wiem, ze juz za pozno na skladanie aplikacji, ale np w Greenwich University nie ma zadnego konkretnego terminu, a na dodatek oferuja kursy dla studentow zagranicznych. Niestety jeszcze nie spotkalam zadnego Polaka, ktory by znal te szkole.
Mnie interesuja kierunki humanistyczne- komunikacja, socjologia, kulturoznawstwo itp. Wiekszosc Polaków jednak wybiera chyba nauke przedmiotow scislych w UK...a moze tak mi sie tylko wydaje:)
jeszcze nie studiuje..ale bede..juz papiery wyslane mam :) bede studiowac na uniwersytecie w Luton (wiekszosc uwaza ze to jeden z gorszych, ja sie tym nie przejmuje:)), na kierunku Media Arts -Mass communications ..
jest to kierunek humanistyczny bardziej :P chociaz jak to skoncze to moze pojde wlasnie na cos scislego..zwiazanego z informatyka bo zawsze to bylo moje 2 marzenie;) hehe
przewaznie uniwerki nie maja zadnego specjalnego terminu..ale przyjmuje sie ze powinno sie wysac papiery na 3 miesiace przed rozpoczeciem ..musialabys konkretnie napisac do uniwerku i zapytac sie czy jak wyslesz teraz to na ten rok sie zakwalifikujesz;)
Bardzo dziekuje:) Czyli jestes moja pokrewna dusza, bo ja wlasnie skonczylam kierunek Europejskiej Komunikacji Spolecznej, w tym mass media. Wlasnie przegladalam strony i bardzo ciekawa oferte ma University of Westminster. Kierunek, ktory jest przedluzeniem moich polskich studiow. w tym roku juz sie nie dostane, ale mam rok na kursy, przygotowanie itp. Mieszkasz w Luton? Ja w Londynie, jak bedziesz, zapraszam na herbatke;)
Dobrze ze myslisz o studiach za granica, ale czy orientowalas sie czy po powrocie do Polski uznaja Twoj angielski dyplom ukonczenia studiow wyzszych? Proponuje to sprawdzic, bo ja zostalam przyjeta na studia magisterskie na Uniwersytecie w Amsterdamie i po powrocie do kraju musze ubiegac sie o nostryfikacje mojego dyplomu, bo Polska nie podpisala zadnych umow z HOlandia o rownorzednosci dyplomow ukonczenia studiow wyzszych za granica z tymi uzyskanymi w Polsce. Z tego co wiem z Wielka Brytania Polska takich umow tez nie podpisala. Proponuje skontaktowac sie z Biurem Uznawalnosci Wyksztalcenia w Polsce. Dobrze Ci radze, zebys potem nie miala problemow.Pozdrawiam
Nostryfikacja to formalnosc. Ja studiuje w Czechach, musialam tam nostryfikowac swiadectwo maturalne, ale to nie byl wielki problem.
HejrnJak potoczyły się twoje losy :>?rnJesteś w Greenwich ?
sluchajcie ja mam takie pytanko, mianowicie kazdy z was tutajj zfromadzonych pisze o magisterce z roznych kieronkow a czy jest cos takiego jak magosterka z jezyka angielskiego :D??????? tak ajk w polsce macie licencjata i mgr j.ang czy tam jest takie cos? jesli tak moglby mi ktos powiedziec gdzie ii czy ciezko sie dostac noi pewno ile sie palci;/ bo to nie uniknione chyba, aha i tak jak poprzednik ciekawa jestem co z kolem ktory chcial do greenwitch?? stary odezwij sie ciekawi jestesmy co z Toba, pozdro
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Au Pair

»

Pomoc językowa