DO ZDAJĄCYCH TOEFL :)))

Temat przeniesiony do archwium.
Piszę do wszystkich, którzy zamierzają zdawać TOEFLA. Dziś dostałam wyniki mojego TOEFL CBT - bez żadnych kursów przygotowawczych, próbnych egzaminów, a tylko z pomocą dobrego podręcznika (Bruce Rogers) - zdałam na 217 punktów!!! Pod koniec grudnia nie wiedziałam nawet dobrze, jak wygląda egzamin TOEFL, a jednak zdałam. Wystarczy tylko porządnie przysiąść i się nie zniechęcać :) Pamiętajacie tylko, że od 25 marca dostępna będzie już tylko internetowa wersja TOEFLA, a komputerowa zostanie wycofana. Pozdrawiam.
Ja zdawałem TOEFL kilka dni temu
I oczywiście wyników jeszcze nie znam ale wstępnie dostałem 217-270
zależy jak mi poszło wypracowanie.
Szczerze, to poszedłem na niego z bomby, nie widząc go nigdy przedtem, ale maturalna klasa zobowiązywała do nauki więc i potraktowałem to jako próbę.
Jeszcze nie wiem czy mi ten wynik pozwoli pójść na jakieś studia za granicę, ale bardzo na to liczę...
Do tego czekam jeszcze na wyniki z CAE, zobaczym. Który lepiej pójdzie, ten będę podawał na papierach do uczelni =)
TOEFLa praktycznie nie mozna oblac, co mozna nazwac zaleta,
wada jest natomiast to, ze CBT nie mozna zdawac w Polsce (gdzie zdawaliscie?) no i fakt, ze wyniki oficjalnie uznawane sa tylko przez 2 lata...

ale test jest przystepny, po 2 tygodniach przygotowan zdobylam 263 punkty:))
Pozdrawiam!
zapomnialam dodac ze mam problem z otrzymaniem wynikow poczta, zdawalam na poczatku pazdziernika i nic nie doszlo, prosilam o druga kopie i tez nie doszla, nie wiem co robic...
odnosnie wymagan na studia: w usa wymagane jest min 25p z kazdej czesci, w europie wiem tylko ze w niemczech (na studia w jez. ang) wystarczy ogolnie 213.
CBT można zdawać w Polsce!!! Warszawa, Koszykowa 86. Pozdr.
a jaki jest tytuł tej książki Rogersa?
Bruce Rogers, The Complete Guide to TOEFL: Computer-based Edition (Heinle & Heinle). Taka duża książka z fioletową okładką. Do książki jest dołączona płytka z testami, takimi jak na egzaminie.
Gratuluję tym, którzy zaliczyli TOEFLa.
Egzamin zdaje się łatwo bo jest to egzamin sprawdzający znajomośc angielskiego a nie znajomość egzaminu i sztuczek jego zdawania.
Dlatego, Ci, którzy zdają wiedzą co potrafią i poradzą sobie na świecie.
Nowa, internetowa wersja bedzie miała SPEAKING, także bierzcie się do roboty!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa