oceny a matura - czy dostane siena studia w anglii?

Temat przeniesiony do archwium.
Wiec... Nie owijajac w bawelne - moje oceny to moja wina. Niestety mam bardzo duzo ocen dopuszczajacych. Nigdy nie bylam zla uczennica jednak w ostatnim roku zawalilam. Chorowalam sporo i potem nadmiar zaleglosci sprawil, ze moje oceny sa jakie sa. niebwzielam sie jednak za sibie. Wiem, ze pozno i ocen juz nie zmienie, ale dobrze, ze sie staram prawda? Nadrobilam zaleglosci i chce porzadnie napisac mature. Probna wychodzila calkiem niezle. Chce studiowac za granica. Wyprowadzam sie tam na stale niezaleznie od studiow studiow i tak. Pragne studiowac w Anglii. Czy jesli matura pojdzie mi dobrze mam szanse dostac sie do chociaz sredniej uczelni (i ewentualnie po licencjacie na mgr przeniesc sie do lepszej o ile moje oceny beda wystarczajaco dobre)?
Zdaje mature podstawowa z polskiego i matematyki. Rozszerzona z angielskiego (mowie w nim niemal biegle wiec wynik przewiduje na bardzo dobry). Dodatkowo zdaje mature podstawowa z informatyki i geografii. Takze jestem dobra z tych przedmiotow.
Mam w planach rok przerwy. Mam gdzie tam mieszkac i wgl, ale chce znalezc prace i zaocznie tam studiowac. Wiec w razie co mam mozliwosc poprawy matury. Chodze do technikum wiec pisze jeszcze stara mature. Jest cos co doradzacie by ew. za rok poprawic? Lub moze powinnam dobrac jakies jeszcze przedmioty? Albo te dodatkowe pisac rozszerzone? A moze lepsza matura miedzynarodowa?
Interesuje mnie cos w kategoriach informatyki, sztuki lub ekonomii. W tym jestem dobra.
Prosze o pomoc! :)
Mialo byc: * wzielam sie jednak za siebie :)
Niezaleznie od ocen z poszczegolnych przedmiotow, ktore i tak wielkiego znaczenia nie maja, taka matura nie wystarczy Ci na studia w UK nawet na sredniej uczelni. Minimum 2, a zwykle 3 rozszerzenia sa potrzebne, zeby myslec o jakichkolwiek studiach, wiec jedyne co Ci pozostaje, to poprawic mature za rok i starac sie o studia. Z taka matura wiele nie zdzialasz. Poza tym nie wszystkie uczelnie oferuja wszystkie kierunki zaocznie - to nie wyglada jak w Polsce, poszukaj info na stronach uczelni. Informatyka, sztuka i ekonomia to jednak spory rozstrzal i o ile sie nie zdecydujesz na konkretna dziedzine, to bardzo trudno bedzie Ci napisac na tyle dobry PS, zeby sie dostac.
Wiec przedmioty ktore biore jako dodatkowe powinnam dodatkowo wziac jako rozszerzone tak?
I wiem, ze spory rozstrzal, ale jestem bardziej przekonana w strone informatyki. Najbardziej przyszlosciowa. Wiem tez jaka dziedzina inf. mniej wiecej najbardziej mnie interesuje.
Oczywiscie mature poprawic bede musiala w Polsce. Ale ten rok i tak przebywac bede w Anglii. Czy jest cos czego moge sie tu podjac by ulatwic sobie droge na studia i ktore bede mogla wymienic aplikujac o przyciecie na nie? Jakies kursy odnosnie informatyki w collegu np? :)
Jesli jestes zdecydowana na informatyke, to jestes o tyle w dobrej sytuacji, ze mozesz we wlasnym zakresie sporo sie nauczyc i to na pewno bedzie plusem w aplikacji. Jesli wiesz juz, do jakiego miasta jedziesz, zainteresuj sie, czy jest jakies society informatyczne czy cos w ten desen. Jesli jestes bardzo zdeterminowana i bardzo dobrze napiszesz mature, to spokojnie mozesz startowac na dobre uczelnie, tylko wejdz na ich strony i poszukaj wymagan dla polskiej matury/napisz do uni maila z prosba o takie. Najbezpieczniej jest napisac mature z 3 rozszerzonych przedmiotow typu science, na pewno rozszerzona matematyka i informatyka, z trzecim byc moze uda Ci sie z np. rozszerzonym angielskim - ale tu juz musisz patrzec na konkretne wymagania dla studiow undergraduate. Jest na forum Babe_2013, ktorej synowie studiuja informatyke w UK - byc moze uda Ci sie z nia skontaktowac i czegos wiecej sie dowiedziec. Przeczytaj rowniez ten watek: https://www.ang.pl/forum/studia-za-granica/229133
Jest wprawdzie z 2013, ale wiele mozna sie z niego dowiedziec, rowniez odnosnie informatyki w UK, wymagan i tak dalej.
Ostatnio czytalam w 'Wyborczej' (jak mozna nazwac to gazeta), ze w przyszlosci to najbardziej przydatne studia beda IT z czyms innym, np. finansami (szeroko pojete), albo tez z jezykami obcymi. Mozna rozwazac tez takie opcje - specjalizacja w jednej dziedzinie (np. IT) nie daje tyle mozliwosci, co specjalizacja w wiecej.
Dobra informacja, bo jest opcja na skończenie studiów za granicą, w Anglii. Najważniejszy jest wynik z matury z języka angielskiego, 80% - poziom podstawowy i 60% na poziomie rozszerzonym. Jeśli to masz, to ja bym skontaktowała się z http://swift.edu.pl/misja/biuro/ . Rekrutują i pomagają w tej kwestii.
Cytat: Fiksa
bym skontaktowała się z http://swift.edu.pl/misja/biuro/ . Rekrutują i pomagają w tej kwestii.

Wszystkie reklamy tej firmy beda usuwane. Jak WAS nie stac na zaplacenie, to wiemy ze szukacie frajerow....
Wiem, ze dostajesz marne grosze za reklamowanie tej organizacji, ale przestan to robic na naszym forum.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa