rok szkolny w USA

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 284
moze masz zagranica rodzine bo tak by bylo latwiej??
ja myslam o wyjezdzie na "wlasna reke" ale nie mam zadnej rodziny zagranica wiec jedno wyklucza drugie,pozostalo mi tylko biuro;D
pozdrawiam;D
Witam
Nazywam sie Adam mam 17 lat i wlasnie biore udzial w programie "rok szkolny w USA".
Jak macie jakies konkretne pytania to piszczie, postaram sie wam pomoc.
Pozdrawiam
@Cypisek

Możesz podać mi kontakt mailowy/gg do siebie? ;)
W jakim stanie chodzisz do high school?
Siemka, mogl bys do mnie napisac, [email] pzdr : )
napisz do mnie na e mail swoj gg : )
[email]
Sory ze tak dugo nie odpisywalem ale male klopoty z komputerem byly.
Do szkoly chodze w stanie Wisconsin.
Moje [gg] ale na tygodniu ciezko mnie zpac
pozdrawiam
Ja jestem teraz na wymianie w Austin, w stolicy Texasu. Pojechalam na 10 mscy. Z angielskim nie mam problemow, tylko czasami nie wiem jak cos powiedziec ;P Ale ludzie tutaj sa bardzo pomocni wiec nie ma sie czego bac ;)Jak chcecie sie dowiedziec czegos wiecej o zyciu na wymianie w USA to pisze bloga (tutaj rzadko zagladam) www.american-dream.bloog.pl
Witam,
W takim razie przez jakie biuro najlepiej/kozystniej jest zalatwiac wyjazd?
Jestem obecnie w USA 09/10 w stanie Illinois. Mam 17 lat, tutaj jestem Juniorem i chodze do prywatnej szkoly. A wyjechalam z klubem ROTARY.
jesli macie jakies pytania to piszcie - [email]

mailowo sie latwiej odpowiada, niz na stronie :)
Mam prosbę! Czy mógłbys mi napisać jaki jest koszt tego wyjazdu i podać jakaś strone na ktorej moge się z tym zapoznać i ich powiadomic? pozdrawiam
Ja mam na razie 13 lat i zastanawiam się nad wyjazdemdo Usa,ale chciałabym się troche dowiedzieć o tym np:
W jaim wieku można wyjechać?
Czy trzeba mieć jakaś wyższą średnią,żeby tam pojechać?
Jaką trzeba miec ocene z angielskiego?
I w ogóle na czym to polega?
Najlepiej wyjechać w 2 lub 1 klasie szkoły średniej, bo myślę, że nie ma co wcześniej ze względu na to, że to jest jednak 10 miesięcy, a taka rozłąka z domem dla osoby młodszej może być destrukcyjna, a poza tym organizatorzy takich wyjazdów wprowadzają limity wiekowe bodajże od 16-18 lat.

Z tego co słyszałam to niektórzy organizatorzy wymagają średniej z wszystkich ocen ponad 3,5, ale to jest według mnie tylko niewielki mankament:)

O ocenach wymaganych nie słyszałam, ale trzeba znać angielski na tyle, by zaliczyć ten test przed wyjazdem, ale jak dobrze wiesz jedzie się tam, żeby się nauczyć angielskiego, a nie już go znając, także doczepić się strasznie nie mogą:]

Spędzasz 10 miesięcy u rodziny, która deklaruje, że cię przyjmuje, zapewnia ci utrzymanie na miejscu i inne rozrywki zależnie od inwencji. Tutaj podam ci linka, żebys mogła przeczytać o kosztach wyjazdu, co najważniejsze: http://www.bydgoszcz.rotary.org.pl/Editorial/lt-zasady.htm
No właśnie, co do tych limitów wiekowych, to ja mam pytanie.
Mając już 18 lat, załapuję się jeszcze do ostatniej klasy High School, czy już nie? Bo chcąc wyjechać w klasie maturalnej (wtedy to będzie rok szkolny 2010/11 czyli 18/19 lat) nie jestem pewna, czy mogłabym pójść jeszcze do High School, czy jest to już College. Szukałam na ten temat jakiś informacji, ale nic konkretnego nie znalazłam. Zastanawiam się ile mają lat amerykańscy uczniowie, gdy są w ostatniej klasie HS (czytałam, że to może też zależeć od programu szkolnego, który wcześniej wybrali). Czy ktoś mógłby mnie oświecić, jak to z tą ostatnią klasą jest? Czy klasa maturalna w Polsce jest odpowiednikiem ostatniej klasy High School w Ameryce?
Hej, ja obecnie jestem w ostatniej klasie w HS i mam 18 lat, moja kumpela ma 19 lat a jedna nawet 16 i jest juz w ostatniej klasie :) wiec raczej wiekiem sie nie przejmuj, ja jak wyjezdzalam to bylam w pierwszej klasie technikum, i zanim wyjechalam poprosili mnie o swiadectwa z 2 ost lat, tak zebym mogla nauke zaczac juz w przedostatniej klasie. mysle ze najlepiej sie skontaktowac ze szkola, oni udziela ci dokladnych informacji.
Dziękuję ci bardzo ;)
A tak z czystej ciekawości chciałam zapytać, ile mają lat (albo ile powinni, jeśli przyjmiemy, że do klasy uczęszcza ktoś młodszy ;) uczniowie amerykańscy w ostatniej klasie?
17 lat - tak przynajmniej jest w mojej szkole, wogole to tutaj szkole zaczyna sie rok wczesniej niz w polsce, tzn. my o ile sie nie mysle idziemy do 1 klasy majac 7 lat, a tutaj zaczynaja w wieku 6 lat.
Mhm, czyli jednak dobrze czytałam, że mają 17 lat.
Dziękuję ci bardzo za szybkie odpowiedzi! ;D
Czesc, mam 17 lat i szukam szkoly w usa lub anglii. interesuje mnie wyjazd na caly rok szkolny. problemem jest jednak znalezienie szkoly, w ktorej jest opcja mieszkania w akademiku/internacie, a nie u host family. Czy ktos z Was zna taka szkole?
pozdrawiam, Zosia.
Witam wszystkich ! Powiedzcie mi czy po pobycie w USA (10 miesiącach), w Polsce mogę kontynuować naukę czy jestem rok do tyłu? proszę o odpowiedź:))
hej, czy mogłabyś napisać do mnie na maila, w sprawie wymiany ? Gdzie szukać ofert i w ogole interesuje mnie jej przebieg. Jestem nowicjuszem, wiec nie posiadam zadnej wiedzy na ten temat, a że z angielskiego jestem bardzo dobra - postanowiłam to wykorzystać. Mój adres mailowy [email]
Możesz kontynuować naukę, ale musisz pamiętać, że cały materiał z klasy, którą opuściłaś (bo byłaś wtedy w USA), musisz mieć opanowany, a materiał w twojej szkole w Ameryce zapewne będzie się diametralnie różnić od tego w Polsce (chociażby nie masz języka polskiego ;).
ja również kończę 18lat w maju tego roku i z przyjaciółką chcemy wyjechać do USA na 3 klase Lo... jak macie jakies informaje gdzie sie kierować itp. to proszę dawać linki. Dzięki =D
Mógłby mi ktoś pomóc z wyborem stanu? Buro które organizuje rok szkolny daje możliwość wyboru stanu.
Ooo a to rzadko się zdarza! ; O Z jakiego biura jedziesz???
Pomyśl o tym, co byś w stanach chciał(a) zobaczyć, tak żeby mieć blisko do miejsc, które chcesz zwiedzić ; D Na pewno nie polecam północnej części stanów, bo pogoda niepewna. Moim marzeniem jest Kalifornia, ale w gruncie rzeczy każdy stan ma coś do zaoferowania ; )
No cóż co ja mogłbym tam robić? Napewno uczęszczał do szkoły ale po za tym nie mam pojęcia, w Polsce gram w koszykówke w klubie więc może tam się mógłbym zapisać. Może wiecie jakie są tam zajęcia poza szkolne?
Witam .

Jestem w kanadzie prawie od 10 mięsięcy . Przyjechałam tu do high school , prywatnie . Myślę , że ktoś tutaj pomóc , mój problem wygląda nastepująco :

Rok temu , będąc w klasie 1 liceum , sprawy potoczyły się tak , a nie inaczej i na koniec roku z matematyki na świadectwie wylądowała mi ocena niedostateczna , co w konsekwecji "polskiej edukacji" kończy się brakiem promocjii do natstępnej klasy. W przeciwieństwie do ameryki północnej , gdzie jedynie trzeba powtórzyć kurs z danego przedmiotu. Różnica jeszcze polega na wieku śr. kończenia liceum , w polsce wynosi ono lat 19 , w kanadzie natomiast jest to 17/18.
Ja mam juz skończone lat 18 (25.03.1992) i jestem w grade 11. Składając papiery do szkoły myślałam , że muszę powtórzyć cały rok . Zastanawiam się teraz , czy nie powinnam czasem być w grade 12 , i powtórzyć jedynie kurs z matematyki Grade 11. Proszę o pomoc, i szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Emilka.

oczywiście chyba wszyscy wiedzą ze system edukacji w us i canadzie jest taki sam , wiec prosze nie pisac ze to forum jest dla usa
A dlaczego nie zapytasz się w szkole w Guidance Office, hę?

Nie wiem w jakiej prowincji jesteś, bo jak zapewne wiesz w każdej prowincji wygląda to inaczej, ale w Ontario aby otrzymać OSSD trzeba zaliczyć pewną ilość obowiązkowych przedmiotów (matematykę w każdej klasie teraz chyba; dawniej wystarczyło tylko z 9 i 10 klasy) i pewną ilość przedmiotów fakultatywnych tak aby w sumie mieć 30 (chyba) kredytów. Jeden przedmiot = jeden kredyt. Mówię o Ontario. W innych prowincjach jest inaczej.

Wiek nie ma żadnego znaczenia. Najwyżej skończysz rok później.
jest bardzo dużo zajęć poza szkolnych, wiadomo w każdej szkole trochę inne ale jeśli chodzi o koszykówkę to na pewno jest drużyna w każdej albo większości szkół :)
Cześć, nazywam się Magda i mam 13 lat.Chciałabym wyjechać do USA kiedy będę w 2 klasie gimnazjum (po wakacjach idę do pierwszej). Zastanawiałam się nad wyjazdem na pół roku czy uważasz,że to jest dobry pomysł, czy lepiej wyjechać od razu na cały rok?
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 284

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa