would/used to

Temat przeniesiony do archwium.
Nie moge znakeść w żadnym podręczniku który mam różnicy między would/used to. Mógłby ktoś mi powiedzieć kiedy możemy używać zamiennie a kiedy tylko jedna możliwość pasuje ?

Np: When I was young I would spend whole day in the garden.
When I was young I used to spend whole day in the garden.

Ty.
Nevermind. I have found. :)
A mógłbyś podać linka? Też mnie to interesuje :-)
Linka nie mam, więc zacytuje "let's study grammar" Iwony Rybak i Williama Athertona , strona 142

"Różnica między would i used to polega na tym, że tylko used to można używać z czasownikami oznaczającymi stan, would może występować tylko z czasownikami oznaczającymi czynnośc"

When we were young we used to be very happy (be oznacza stan)
We used to/would spend hours playing various games (spend oznacza czynnośc.

btw : świetny podręcznik IMHO
Thanks ;)
Mam pytanie odnosnie uzycia would. Czy w opisie zwyczajow, ktore mialy miejsce kiedys mozemy uzyc tej konstrukcji?czy jakiegos czasu przeszlego?rnW takim kontekscie 'The Druids would meet in the dark oak forest. They would light new fires and offer sacrifices of crops and animals. As they danced around the fires, the season of the sun passed, and the season of darkness would begin' moze byc?
Nie jestem ekspertem, więc nie będę oceniał poprawności tej wypowiedzi, ale na podstawie niniejszego tekstu możesz spróbować zrobić to sam ;):

http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/radio/specials/1837_aae/page6.shtml.
Habitual action in the past - would.
State verbs - used to, Past Simple.
Sentences 'how many times?' , 'how often?' , 'how long?' - Past Simple.
For example: Dave ASKED (Past Simple) Molly three times if she wanted to go out with him.
roznica polega jescze na tmy ,ze
used to tzn. miales zwyczaj (ale juz tego nie robię ,natomiast
would - mialem zwyczaj( i tne zwyczaj moze trwac nadal)
Temat przeniesiony do archwium.