witaj zamotana:)
o agencji bona nic mi nie wiadomo, jesli masz ich stronke to mozesz ja podac. ja osobiscie pierwszym razem wyjezdzalam z koncepcji we wroclawiu. nie sa w stowarzyszeniu iapa ale z tego co mi wiadomo to w niemczech wspolpracuja z wieloma agencjami au pair. ich koszta po zalatwieniu rodziny to okkolo 800zl. poza tym tlumacza bezplatnie wszystkie potrzebne dokumenty i nie pobieraja oplat wpisowych. moja druga agencja to planeta ktora znalazlam w internecie. u nich zaplacisz 590zl jednak 90 zl musisz zaplacis w momencie skladania aplikacji. dokumenty musisz tlumaczyc sama i z tego co wiem np w holandii wspolpracuja tylko z jedna agencja. rzekomo st atowarzyszeni w iapa. obecnie ja szukam au pair na moje miejsce w niemczech. zainteresowana? to skontaktuj sie ze mna. na forum znajdziesz moje ogloszenie. co potzrebujesz na pewno dla agencji - list do rodziny - o tobie, twojej rodzinie, nauce niemieckiego, dlaczego chcesz wyjechac, o doswiadczeniach w opiece na dziecmi... poza tym - 2 lub 3 referencje od osbo ktorych dziecmi zajomowalas sie, zdjecia, zaswiadczenie od lekarza ze jestes zdrowa, ankiety od danej agencji, swiadectwo maturalne lub inny dyplom ukonczenia szkoly, referencje odnosnie charakteru wystawione np. przez pracodawce czy nauczyciela albo osobe u ktorej zajmowalas sie dzieckiem, ksero prawa jazdy, paszportu, najlepeij ksero wszystkich tych dokumentow ktore musisz zlozyc w agencji i obecnie formularz e111 mowiacy o tym ze masz ubezpieczenie w Pl. Ale tego wszystkiego dowiesz sie tez na pewno od swojej agencji. Ja obecnie po perypetiach z agencjami znalazlam sobie rodzine sama na stronie www.eaupair.com do ktorej wyjezdzam w czerwcu. jedank pierwszego wyjazdu nie polecam bez agencji, poniewaz moga nastapic rozne problemy z rodzina i wowczas zostaniesz sama. agencje mowiac szczerze za wiele ci tez nie pomoga skoro ty bedziesz tam a one tu ale zawsze to pewniej. i zastanow sie bardzo powaznie nad tym czy jestes pewna ze chcesz wyjechac jako au pair, bo owszem czasami jest nawet bardzo milo, ale czasami zastanawaisz sie czy warto sie tak meczyc za marne 205 euro:) tyle placa niestety niemcy aupair-kom. jesli masz jakies pytania to moje [gg] albo [email] bardzo chcetnie pomoge ci w miare moich mozliwosci. aha i jeszcze jedno - nie wiem na jaki kraj sie zdecydowalas, ale zadnych murzynow, hindusow i podobnych narodowosci. doswiadczenie tego uczy:)