UK czy Szwecja na wakcje co wybrac?

Temat przeniesiony do archwium.
zastanawiam sie gdzie pojechac na au pair rodzine w szwecj mam w Sztokholmie na 3 miesiace, ale kurcze troche sie boje tej Szwecji,nie wiem sama dlaczego i ciagle szukam innych propozycji,w UK ale sama nie wiem,jak nie bedzie czegos lepszego topewnie tam pojade
Khem, moge powiedziec tylko tyle - moja byla od pazdziernika ub. roku pracuje w Sztokholmie i ciezko powiedziec, zeby byla zadowolona :( Glownym powodem jest natura Szwedow - nie bede tu przytaczal epitetow jakimi ich okresla...
Mozliwe, ze to kwestia jakas wyjatkowo osobista ale coz - w/g wyglada na to, ze Szwedzi to dosc zasadnicza i 'sztywna' nacja wiec trzebaby sie nastawic na nudna prace... Co jednak moze miec tez pewne zalety, szczegolnie dla osob, ktore maja dosc 'zabawnej' pracy u nas w kraju.

W kazdym razie zycze Ci powodzenia i odmiennych wrazen jezeli juz do Szwecji pojedziesz :)
Nie miej mi tego za zle, ale jak masz problemy typu: prosze doradz mi, bo nie wiem czy wybrac Szwecje czy Anglie, to mi to mowi nie mniej ni wiecej, niz ze Ty sama kogos do opieki jeszcze potrzebujesz.

Dziewczyno, obudz sie! Bycie au pair to nie sa wakacje!!! Owszem, jest przyjemnie, mozna poznac mnostwo ludzi, pozwiedzac ciekawe miejsca, ale na poczatek to przede wszystkim musisz miec troche oleju w glowie, byc odpowiedzialna, rozsadna i przede wszystkim imiec samodzielnie podejmowac decyzje. Co, bedziesz do host mamusi do pracy dzwonic, co masz dzieciom na sniadanie dac - jajecznice czy tosty? I do host tatusia - czy zabrac dzieci do parku czy na spacer???

Zgodze sie, nie moge oceniac Cie po paru slowach napisanych na forum, ale moje pierwsze wrazenie jest takie, ze jestes mloda osobka, ktora nie tylko niewiele wie o byciu au pair, ale i o zyciu w ogole. Na poczatek odpowiedz sobie na pytanie, po co Ty w ogole chcesz gdzies jechac i czy sobie poradzisz z odpowiedzialnoscia i obowiazkami, potem dopiero zastanawiaj sie gdzie.

A co do wyboru kraju, to skoro piszesz na forum, to masz od czasu do czasu dostep do internetu. Wpisz co trzeba w wyszukiwarke i odpowiedzi same sie pojawia, nie zawracaj ludziom glowy. Co jeden to inna opinia. A takie generalizowanie, ze w Anglii to ludzie sa tacy, w Szwecji tacy, a jeszcze gdizes indziej tacy a tacy, to nie chce byc prostacka, ale wiesz, co mozesz sobie z nimi zrobic. Wszedzie sa ludzie lepsi i gorsi, i narodowosc nie ma tu wiekszego znaczenia.

Wez sie poorientuj gdzie masz lepsze warunki, klimat, rodzinke, porownaj dwa kraje, pakuj manatki i w droge! A jak sie okaze, ze jest tak tragicznie, to przeciez w kazdej chwili mozesz wrocic do domu, nie? Nikt za Ciebie nie wybierze, takie to trudne???
Cortes, wez sie lepiej za opierdzielanie osob, ktore zadaja pytania w stylu 'jak znalezc prace' albo zakladaja tematy 'szukam pracy' a nie dziewczyne straszysz :P
Wydaje mi sie, ze Au Pair niekoniecznie oznacza zasuwanie 24/7 na zasadzie praca-sen-praca-sen-praca-sen... wiec pytanie jest chyba sensowne - w koncu jak jest w Anglii mozna znalezc na kazdym kroku a ze Szwecja troche gorzej...
hej nie wiem czy cie dobrze kojarze, ale czy ta rodzinka ze szwecji ma trojke dzieci z czego jedno niepelnosprawne?
jezeli taki to problem dla ciebie ta odpowiedz to nie odpisuj bo sama sie pomylilas co do mnie dziewczynka to moze ty jestes skoro nie wiesz ze ludzi nie ocenia sie po pozorach, to malo ty wiesz o zyciu, ja wiem co to jest au pair bylam 2 razy juz w niemczech,ale zawsze wole sie zapytac ,i kobieto bardzo mnie zdenerwowals bo sie mylisz nastepnym razem to sie wyzywaj na kims innym ja mam 24 l.studiuje, przezylam walke z nowotworem, smierc Taty,ktorego bardzo kochalam ,to ja tobie moge powiedziec ,ze ty jestes mloda i nic nie wiesz!a problem co podac dziecku na sniadanie to chyba sama sobie wymyslasz,bo ja nie pislam o czyms takim, tylko pytalam o rade, bo moze juz tam ktos byl i moze cos doradzic!i tak to ja mialam jechac do 3 dzieci 1 niepelnosprawne, ale juz tam nie jade jade na Lazurowe wybrzeze do jednego dziecka 6 miesiec ma dziewczynka, i jeszcze jedno jezeli problem jest Ci odpisywac to NIE ODPISUJ I NIE OCENIAJ JAK KOGOS NIE ZNASZ!!najpierw posiedz sobie kilka miesiecy na onkologii dopiero pozniej bedziesz mi rowna,wkurzylas mnie niesamowicie!!
edyta dobrze wybralas :) milego pobytu we francji
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia za granicą

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę