matura a au pair

Temat przeniesiony do archwium.
wiem, beznadziejny temat ale co tam:) W tym roku zdawałam maturę i zamierzam iść na studia od pażdziernika, nie przeszkadza mi to wyjechac na summer au pair. czy sa tu OSOBY W PODOBNEJ SYTUACJI?? bo ja do końca nie wiem jak załatwić wszystkie formalności ze studiami. może Wy jesteście w stanie mi pomoc??
też tak robię. rada: wystaw rodzicom pełnomocnictwo, abo mogli za Ciebie dokonać wpisu na studia.
a ile za to zapłaciłaś?
No wlasnie jak sie zalatwia takie cos?
u notariusza, jeżeli samemu napisze się treść i podpisze przy obecnosci notariusza - 25zł, jeżeli notariusz wszystko sam będzie pisał to ok.60. Oczywiście wszystko zależy jak dany notariusz się ceni. Podejrzewam, że w dużych miastach może być drożej. Kosztuje, ale warto w to zainwestować, żeby nie mieć później problemów z załatwianiem formalności
a ta treść to niby co? takie zwyczajne oświadczenie, ze przekazuje pełnomocnictwo komus? Czy są to jakieś specjalne formuły?? Do notariusza trzeba sie umawiać czy mogę tam iść "prosto z ulicy"??
zależy, ale często można "prosto z ulicy" treść: ja, niżej podpisana, xy, legitymująca się dowodem ......., upowazniam..... itd. - podajesz dane osoby, której nadajesz pełnomocnictwo. nic skomplikowanego.
Tak jak dziewczyny wyzej napisaly najlepiej jest dac rodzicom pelnomocnictwo przez notariusza, wtedy mozesz spokojnie sobie jechac na kilka miesiecy, jesli oczywiscie rodzice zgodza sie za ciebie wszystko pozalatwiac :-) Ja w tym roku pisalam mature, pojechalam tuz po maturze (16 maja) jako summer au pair do Luksemburga z mysla ze wroce niedlugo, ale chyba teraz chce sobie zrobic rok przerwy... Poza tym zmieniam teraz rodzine, u tej nowej chyba zostane dluzej i nie dam rady pozalatwiac sobie studiow, poza tym chcialabym zaczac studia tutaj :-) Jeszcze jedno rozwiazanie jest takie ze mozesz pojechac sobie jako au pair po zalatwieniu wszystkich studenckich formalnosci i dostaniu sie na studia, czyli pod koniec lipca. Wtedy bedziesz miala jeszcze cale 2 miesiace na rozkoszowanie sie zyciem au pairki :D
a czy gdy ide do notariusza to rodzic ktoremu daje pelnomocnictwo musi isc ze mna? ( tzn czy musi tez cos tam podpisac? czy moze wystarczy ze wezme jego dowód? )
na pewno musi isc z Tobą!!!
ok. dzięki bardzo=)
nie, nie musi . Rodzic nie musi isc z Toba!! ja zalatwialam pelnomocnictwo 2 tyg temu temu i bylam u notariusza podpisywac to sama.. wstarczy tylko Twoj podpis. teraz pracuje juz jako au pair w irlandii. pzdr!!
tak, rodzic nie musi iść
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa