oszustwo?

Temat przeniesiony do archwium.
Dostalem dzisiaj maila, wydaje mi sie to troche mocno nie realne, sami zobaczcie:
Hello
My name is Mr (to wycialem, bo jeszcze z gosciemi pisze :) ), I am from United Kingdom i work in Tiscali Phone Comapany in united kingdom . i will like you to know that i have a kid which name is Patrick Finn and he is only 6years old i want an aupair for him because he is the only one got left with me at home after his mother left me and went with another man so i will like you to know that i will be paying you 3,000 pounds for about a month and i will also be responsible for some of the money for your traveling document but you have to agree that you are the one to pay for your flight ticket to the ticket agent so i will like you to get back to me if you are intrested in being my aupair so hope to hear from you soon and if you are replying kindly get back to me in my personal e-mail address which is..
Hope to get a mail from you soon....

na pytanie, czego oczekuje i terminy odpisal:

Hello,
Thanks for the mail, and thanks for wanting to come work in my family. I want you to to know that I travel alot and some times i dont stay at home always, thats why i need a live in Aupair for my lovely son, you can resume duty as soon as possible because i need you early as you can make it here. I also need you to be a very good Aupair to my son because i love him so much and i want you to take him as your own son too. my son like playing football although he cant play very well and also he loves outdoor activities. i want you to know that you will have a place to leave in the house here because i have a funished room where u can live. so due to this, i will be paying you 1,500 Pounds for every two weeks and i want you to know that you are going to use six months with me but if you can wait that long, it is negotiable so i will like you to get back to me with the full details of your address so that i can start the processing of your travelling document for you to come to United Kingdom so this are the full information needed from you soon...

FIRST NAME..
LAST NAME..
FULL ADDRESS..
STATE..
COUNTRY..
CITY..
ZIPCODE..
NEXT OF KIN..
SCAN OF PASSPORT...OPTIONAL
PHONE NUMBER..
FAX NUMBER..

So hope to hear from you soon and i want you to get back to me with the full details asked from you above...

poprawcie mnie, jezeli sie myle, ale to raczej pic na wode?
nie nie nie nie! jeszcze raz nie!:) jeszcze jakiego angielskiego używa niebrytyjskiego:/ nie daj się nabrać

mój e-mail podobny sprzed roku (wygrzebałam ze skrzynki):

Thank for your mail, i called the travel agency this just now to help you make enquiries and i was told that all the neccessary documentations you will need before coming down to United kingdom will be coming from their branch in west africa to your country and from your country to uk,So i will like you o contact the agency through their email address:: [email]
so as for them to give you more informations on what you need to do that you would not have any delay when coming down to Uk.
And i will like you to know that we will be paying you 600 pounds per week (NEGOTIABLE) and your work in the family is for you to help me get the kid up then you help me take him to school and from 2pm to 8pm you will help me look after him from Monday to friday,Saturday and sunday will be off for you.
so get back to me as soon as possible so that we can proceed. i want to make sure that i finalise everything within 2 weeks so that you can come over because i would be travelling before the end of this month and i would like to be sure that my child is in safe hands.
i expect your mail as soon as possible.
have a nice day

spoko nie?;)
Toż to pic na wodę, nie przejmuj się nieznajomymi, którzy obiecują ci złote góry...

3000L jako au pair, no nie jest źle tylko obudź się już ranek... :) jak dostaniesz 300L to i tak jest dobrze, a tu 3000 fiu, fiu ;)))
Toż to pic na wodę, nie przejmuj się nieznajomymi, którzy obiecują ci złote góry...

3000L jako au pair, no nie jest źle tylko obudź się już ranek... :) jak dostaniesz 300L to i tak jest dobrze, a tu 3000 fiu, fiu ;)))
chyba to jest £3,000 na rok a nie na miesiac. £3,000 na miesiac to £36,000 net na rok - to mniej wiecej £50,000 brutto na rok.
Placa za au pair to od £50-100 na tydzien.
a moze jest to tak straszne dziecko, ze nikt na wyspach nie chce sie nim zajac ;-) to by tlumaczylo kwote, na leczenie psychiatryczne pozniej wydam wiecej
nie daj sie nabrać to jakiś totalny kit! no chyba ze trafisz do rodziny królewskiej :D
Czesc,

sluchaj, nie daj sie nabrac. Ja dostalam podobny email z prorpozycj apracy, ale od kobiety. Chcialam jednak sprawdzic rodzinke i na jednej z angielskich stron znalazlam ostrzezenie przed nimi-wyludzaja w ten sposob pieniadze od innych. Twoja oferta jest taka sama, tylko napisana innym stylem, przez mezczyzne i do opieki nad chlopcem, nie dziewczynka. Ale nawet kwota, jaka Ci proponuja za prace zgadza sie z ta, jaka mi proponowano. Nie daj sie nabrac, to zwykle oszustwo. Oczywiscie mozesz poszperac po internecie i moze znajdziesz cos na ich temat, tak jak ja. Widze, ze wymagaja od Ciebie tych samych danych, co ode mnie. Potem beda chcieli, zebys skorzystala z agencji, z którek oni rzekomo korzystaja, a która mialaby zalatwic Ci wszystkie dokumenty itd. No i oczywiscie beda chcieli, zebys przeslala im pieniadze za ta usluge, i to jak najszybciej. Pamietaj tylko, ze zwrotu pieniedzy nie dostaniesz, pracy nie ma, a oni znikna tak szybko jak sie pojawili. A Ty zostaniesz "na lodzie".
Zycze powodzenia w szukaniu nowych ofert i pozdrawiam.
Jakby co to mój [gg] .
czesc!
jestem obecnie w Anglii w charakterze au pair:)i moja rodzinka placi mi 60 GBP na tydzien,jednak zanim znalazlam te rodzinke u ktorej jestem obecnie mialam oferte pracy od kobiety ktora rzekomo miala mi placic 200 funtow na tydzien,ale to nie wszystko!pozwolila mi przyjechac z kolezanka i obiecala jej takze placic 200 funtow, zaczelo sie robic podejrzanie...potem chciala nasze dane, zapytana o zdjecia dzieci owszem przyslala je nam,ale sprawdzilam je i okazalo sie,ze pochodza z jakiejs strony internetowej,jak juz dostala wiecej informacji od nas to napisala o agencji i o tym ze powinnysmy wyslac na adres jej agenata 1000 GBP w celu pokrycia wszystkich oplat tj.bilety,ubezpieczenie....gdy zadawalysmy jej pytania o dzieci ignorowala je i w kolko nawijala o tej kasie...co wiecej wpisalam adres jej rzekomego agenta w wyszukiwarce,i co sie okazalo?ten adres byl na liscie defrauderow!wiec stwierdzilysmy z kolezanka ze damy sobie spokoj napisalysmy tej kobiecie,ze nie mamy takiej sumy pieniedzy i nie jestesmy w stanie zostac jej au pair...nawet nie odpisala!ta suma pieniedzy jest nierealna,no brzmi to fajnie i w ogole,ale pomysl trzeba by bylo chyba trafic na milionerow z trojka albo czworka dzieci,zeby placili taka kwote i jeszcze pracowac od rana do wieczora,to po prostu nierealne,but sounds nice;)dlatego chcialoby sie zeby to byla prawda,to na teraz tyle,a jesli chcesz jeszcze sie czegos dowiedziec to moj mail: [email]
CZy ktos robi sobie tu jaja? Jest juz jedno forum z takim samym problemem, otwarte przez 'szkrobol.' Tam zamieszczony jest prawie takim sam list z identycznymi bledami jezykowymi jakie wystepuja w tym liscie. O co tu chodzi? Realny problem, nierealny list, czy po prostu nieralny problem?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Ogłoszenia

Zostaw uwagę