Au pair - howto

Temat przeniesiony do archwium.
Trochę poczytałem o Au Pair. Znalazłem, że jako chłopak też można wyjechać:) ok, jako student wyjechałbym do USA. Pracowałbym u rodziny, ale jak wyglądałoby to z nauką? Przecież trzeba załatwić sobie uczelnię. Proszę trochę opisać mi tamtejsze życie. Z góry dziękuję za informacje:)
sorki ze sie dopisuje a tez jestem ciekawa czy mozliwe jest byc au pair w USA i jednoczesne studiowanie?
Tak, tyle ze jako au pair powinienes isc do szkoly na min. 6 unitow (a z tego kieszonkowego au pair i tak na wiele wiecej nie bedziesz sobie mogl pozwolic, szkola jest bardzo droga.) Co prawda rodzina ma Ci pokryc szkole do $500, ale i tak bedziesz musial troche dolozyc, w zaleznosci od tego gdzie w Stanach wyladujesz, czasem nawet drugie tyle. Co do formalnosci na samej uczelni to wlasciwie nie ma zadnych. Jako au pair po prostu zapisujesz sie na dany kurs i tyle.

Do kolezanki ponizej, chodzi Ci o studia w pelnym wymiarze godzin?
tak. podejrzewam ze to moze byc trudne ale troche starsze dzieci to tez chodza do szkoly i moze jakos w tym czasie? jest jakis program Au Pair Educare. wiadomo ze trzeba popasc na fajna rodzine tez ale czy jedno i drugie jest w ogole do pogodzenia czy to glupi pomysl? (oczywiscie pomijam kwiestie kosztu studiow)
Z tymi dzieciakami w szkole to roznie bywa. Jeszcze sie nie spotkalam z au pair w USA ktora by pracowala mniej niz 40 godzin, zazwyczaj to jest min. te 45:/, plus jeszcze jakies ewentualne lewe nadgodziny. Zawsze jednak mozesz brac kursy w weekendy/wieczorowe/przez internet, na pewno sie da, nawet pracujac na pelny etat. Co do Educare sie nie wypowiadam, w ogole sie nie orientuje co to za program. Jezeli myslisz o pelnych studiach, a nie jakichs tam drobnych kursach, to szczerze powiem nie wiem czy to jest w ogole do zrobienia, chodzi o wizy. Jako au pair masz wize J-1, jako student F-1. No i tu jest pytanie, czy jest jakis maksymalny limit unitow jaki mozesz wziasc bedac na wizie innej niz F-1. Jezeli tak, no tu juz masz po frytkach, ze tak powiem. No i kwestia kosztow, ja bym jednak nie pomijala. Jakby nie bylo dla miedzynarodowych studentow to naprawde sporo kasy, z kieszonkowego au pair na pewno nie do zrobienia. Tak czy tak powodzenia.
hehe dzieki... to takie moje tylko gdybanie bylo bo raczej napewno zamierzam studiowac w Polsce, chyba ze zrobie sobie rok przerwy gdzies to zobacze jak to wszystko wyglada w praktyce. jednak studiowanie i bycie au pair jednoczesnie to za duze ryzyko.
Temat przeniesiony do archwium.