Witam, pisze z prośbą o przetłumaczenie streszczenia pracy magisterskiej , niestety dzisiaj jak czytałem na stronie uczelni co trzeba jeszcze mieć to znalazłem punkt o streszczeniu po angielsku :( Niestety nie jestem wstanie samemu tego zrobić , a pracę muszę oddać wydrukowaną i oprawioną w tym tygodniu . Dlatego jakby ktoś mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny .
Tematem pracy dyplomowej jest „Znaczenie turystyki i rekreacji w działalności promocyjnej miasta Rzeszów”. Temat został wybrany z uwagi na jego rolę w rozwoju Podkarpacia. Celem pracy jest zobrazowanie postępu turystyki dla zwiększenia promocji miasta Rzeszów w regionie, jak również na skalę ogólnopolską. W pracy zostały ukazane następujące zagadnienia badawcze: znaczenie turystyki i rekreacji w działalności promocyjnej miast i regionów; praktyczne formy promocji turystyki i rekreacji; funkcje promocji turystyki i rekreacji; własna promocja miasta Rzeszów; charakterystyka miasta Rzeszów; promocja turystyki i rekreacji miasta Rzeszów w dokumentach strategicznych; skuteczność działań promocyjnych w zakresie turystyki i rekreacji władz miasta Rzeszów. Przedstawienie wyżej wymienionych zagadnień badawczych ułatwiło zbadanie obszaru wiedzy, co jest warunkiem niezbędnym do określenia kierunków zmian. Praca dyplomowa składa się z trzech rozdziałów merytorycznych, a także wstępu, zakończenia, bibliografii, wykazu tabel, wykresów oraz załączników. Uzupełniają one wybrane problemy cząstkowe, jak również przedstawiają przeprowadzone badania.
Rozdział pierwszy „Znaczenie turystyki i rekreacji w literaturze przedmiotu” zawiera podstawowe terminy zawarte w omówieniu turystyki i rekreacji.
Natomiast rozdział drugi „Promocja miasta Rzeszów przez turystykę i rekreację” zawiera analizę dokumentów, które stanowią, że działalność promocyjna jest zadaniem własnym miasta. Zawiera także ogólną charakterystykę miasta Rzeszów w aspektach geograficznym, demograficznym, kulturalnym, kulturowym oraz turystycznym.
Rozdział trzeci „Analiza wyników badań” obejmuje ocenę skuteczności działań promocyjnych w zakresie turystyki i rekreacji Rzeszowa. Jest to możliwe dzięki analizie ankiet przeprowadzonych wśród przyjezdnych, tj. czasowych mieszkańców miasta, jak również dzięki analizie ankiet wykonanych wśród stałych mieszkańców Rzeszowa.
W zakończeniu zawarto podsumowanie wyżej wymienionych rozdziałów. Określono także stopień realizacji celów pracy, wskazano wnioski i uogólnienia. Określono również w jakim stopniu potwierdzono hipotezę roboczą, która brzmiała „Turystyka i rekreacja jest najważniejszym i najbardziej skutecznym obszarem działalności promocyjnej miasta Rzeszów”.
Zasadniczo należy stwierdzić, że Rzeszów rozwija się w dobrym tempie, a turystyka i rekreacja stanowią mocną stronę miasta. Nachodzące lata realizacji strategii rozwojowych dzięki wykorzystaniu środków unijnych z pewnością znacznie podniosą atrakcyjność Rzeszowa. Stanie się on dzięki temu interesującym celem wypraw turystycznych.
edytowany przez pawelmisiek24: 15 cze 2015