Jak przetłumaczyć te zadania z fizyki

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Mam dużo tekstów do przetłumaczenia z różnych dziedzin. Zostały mi 4 zadania, do których mam pewne wątpliwości. Mam ogólny zarys, tylko nie wiem jak to powinno być dokładnie:
Zad.1 Jednocześnie z dwóch miast odległych od siebie o s= 130 wyruszają dwaj chłopcy. Mariusz jedzie z Warszawy do Łodzi ze średnią prędkością v=50 km/h , Kacper zaś z Łodzi do Warszawy jedzie ze średnią prędkością v = 80 km/ h. Oblicz w jakiej odległości od Warwszawy oraz po jakim czasie chłopcy się spotkają.
Zad.2 Oblicz długość fali emitowanej przez wodór przy przejściu elektrony z orbity trzeciej na pierwszą. Ustal, do jakiej serii widmowej należy obserwowana linia oraz w jakiej częsci widma elektromagnetycznego ona lezy.
Zad.3 Uran (g. 238, d 92) rozpada się tworząc trwały izotop ołowiu (206, 82)Pb. Oblicz liczbę rozpadów alfa i beta.
Zad. 4 Przed soczewką dwuwypukłą o ogniskowej f = 3 cm umieszczono przedmiot w odległości x= 4 cm. Narysuj obraz tego przedmiotu. Zapisz trzy cechy powstałego obrazu. Oblicz odległość obrazu od soczewki oraz jego powiększenie.

« 

Pomoc językowa

»

Praca za granicą