Właśnie wróciłam z egzaminu dobiło mnie słowotwórstwo do tego stopnia ze nie pamiętam przykładów, napiszcie co mieliśćie, może chociaż coś się powtórzy i będę miała milszy wieczór proszę piszcie o Use of English
Załamana monia
spokojnie, jutro podobno czeka nas masakryczny listening bo takie opinie panuja wsrod ludzi ktorzy juz to mieli:-)
slowotworsto nie bylo zle, natomiast dopil mnie reading o modzie:-(
slowka: (z tego co pamietam) : legislation, committee, tempting, surrounding, faulty
[konto usunięte]
11 mar 2006
piszcie ludzie piszcie jak było na CAE!!
ja zdaję w czerwcu i już zaczynam się bać:/
[konto usunięte]
11 mar 2006
temptation chyba ;) nie pamiętam więcej, ale najgorszy był tekst o modzie przez ograniczony czas:/ a use of eng mile mnie zaskoczyło
[konto usunięte]
11 mar 2006
chyba commitment
[konto usunięte]
11 mar 2006
tempting na bank...
[konto usunięte]
11 mar 2006
Mnie zaskoczylo wyrazenie 'made camels redundant'.dlugo sie wachalam nad tym wyrazeniem, o dziwo dobrze strzelilam. Moje zastrzezenia dotyczyly uzycia tego wyrazu redundant w stosunku do zwierzat.
"redundant" ?? nie sądzę... dałabym sobie rękę uciąć że "needless" - unnecessary, superfluous, ale może się mylę :-)
[konto usunięte]
11 mar 2006
mi tez sie wydaje ze needless( przynajmniej ja tak dalam. Jak mozna wielblada zwolnic, co najwyzej zjesc i przerobic go na torebki jak jest juz zbyteczny(wiem to brzmi okropnie ;))
a jak bylo z warunkami na pustyni, nie znalem "frail" wiec to wpisalem ale sprawdzilem w domu i nie jest to chyba to. Ale nie wiem co ???
[konto usunięte]
12 mar 2006
ale "made sb/sth redundant" to colokacja i redundant nie odnosi sie tylko do ludzi, w innych znaczeniach znaczy niepotrzebny, lub dluzej nie potrzebowany
[konto usunięte]
12 mar 2006
mnie sie wydaje,ze to powinno byc fragile, jedyne co mi tam pasowało; a napiszcie jak wam poszło w PART 5 ???
beatrix85
12 mar 2006
sensownie pasuje fragile ale pamieta ktos moze ktore bylo pirwsze z lewej to czy frail bo ja juz nie pamietam ktore z tych dwoch zaznaczylam ;/ dzieki wielkie
[konto usunięte]
12 mar 2006
pierwsze z lewej bylo fragile i ja to zaznaczylam ale to bylo na czuja i na zasadzie eliminacji.
[konto usunięte]
13 mar 2006
jejku niewiem czy to zdam do dupy mi poszlo prawie 0% pewnosci w niektorych zadaniach
[konto usunięte]
13 mar 2006
wyszło mi ze 4 linie sa poprawne min. z gorylami i przedostatnia, acceptable double c, coś byo o popularnej gazecie brytyjskiej i po tym trzeba było przecinek - zdanie wtracone, wymienianie jedzenia trzeba było przecinek, supper - double p, ostatni wers zamknąc cudzysłów, cheers:)
[konto usunięte]
13 mar 2006
zamknąc nawias gdzie było coś o podatnośći frutarian na choroby i ja wywaliłam (nie wiem czy słusznie) dwukropek przed wymienianiem general idea of vegetarianism
[konto usunięte]
13 mar 2006
part 5 - funds, shape, condition, descendants, harm, worrry(ing)? nie pamietam kontekstu, thinking of, placed, donation, tourist attracion,
a ja cos takiego napisalem: funds, condition, state, heirs, vehicle movement ( pewnie powinno byc "traffic" ale to mi akurat nie przyszlo do glowy:) injuries, concerned, thinking of, placed, donation, tourist attraction
[konto usunięte]
13 mar 2006
ja miałam public traffic, a worried i concerned to chyba mogło byc zamiennie
beatrix85
13 mar 2006
bardzo dziekuje marth:] bo dobrze zaznaczylam ale na czuja bardzo to bylo;/ przynajmnije jedno mam dobrze ;]