Dzisiejszy CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Właśnie wróciłam z egzaminu dobiło mnie słowotwórstwo do tego stopnia ze nie pamiętam przykładów, napiszcie co mieliśćie, może chociaż coś się powtórzy i będę miała milszy wieczór proszę piszcie o Use of English
Załamana monia
spokojnie, jutro podobno czeka nas masakryczny listening bo takie opinie panuja wsrod ludzi ktorzy juz to mieli:-)

slowotworsto nie bylo zle, natomiast dopil mnie reading o modzie:-(

slowka: (z tego co pamietam) : legislation, committee, tempting, surrounding, faulty
piszcie ludzie piszcie jak było na CAE!!

ja zdaję w czerwcu i już zaczynam się bać:/
temptation chyba ;) nie pamiętam więcej, ale najgorszy był tekst o modzie przez ograniczony czas:/ a use of eng mile mnie zaskoczyło
chyba commitment
tempting na bank...
Mnie zaskoczylo wyrazenie 'made camels redundant'.dlugo sie wachalam nad tym wyrazeniem, o dziwo dobrze strzelilam. Moje zastrzezenia dotyczyly uzycia tego wyrazu redundant w stosunku do zwierzat.
nio...też myśle że commitment
surrounding, exceptable, commitment, competition, activieties, numerous, afford?, faulty, attempt?, legislation, consument, defective, unlikely?, replace, finally? Hmm pewnie są błedy, proszę poprawić jak coś!
surroundings
finalise(d)
tam chodziło o to że wyjątkowy-exceptional
exceptional, competitive, affordable, consumers, replacement (było "a"), finalized
"redundant" ?? nie sądzę... dałabym sobie rękę uciąć że "needless" - unnecessary, superfluous, ale może się mylę :-)
mi tez sie wydaje ze needless( przynajmniej ja tak dalam. Jak mozna wielblada zwolnic, co najwyzej zjesc i przerobic go na torebki jak jest juz zbyteczny(wiem to brzmi okropnie ;))
też mam commitment
a jak bylo z warunkami na pustyni, nie znalem "frail" wiec to wpisalem ale sprawdzilem w domu i nie jest to chyba to. Ale nie wiem co ???
ale "made sb/sth redundant" to colokacja i redundant nie odnosi sie tylko do ludzi, w innych znaczeniach znaczy niepotrzebny, lub dluzej nie potrzebowany
mnie sie wydaje,ze to powinno byc fragile, jedyne co mi tam pasowało; a napiszcie jak wam poszło w PART 5 ???
sensownie pasuje fragile ale pamieta ktos moze ktore bylo pirwsze z lewej to czy frail bo ja juz nie pamietam ktore z tych dwoch zaznaczylam ;/ dzieki wielkie
pierwsze z lewej bylo fragile i ja to zaznaczylam ale to bylo na czuja i na zasadzie eliminacji.
jejku niewiem czy to zdam do dupy mi poszlo prawie 0% pewnosci w niektorych zadaniach
wyszło mi ze 4 linie sa poprawne min. z gorylami i przedostatnia, acceptable double c, coś byo o popularnej gazecie brytyjskiej i po tym trzeba było przecinek - zdanie wtracone, wymienianie jedzenia trzeba było przecinek, supper - double p, ostatni wers zamknąc cudzysłów, cheers:)
zamknąc nawias gdzie było coś o podatnośći frutarian na choroby i ja wywaliłam (nie wiem czy słusznie) dwukropek przed wymienianiem general idea of vegetarianism
part 5 - funds, shape, condition, descendants, harm, worrry(ing)? nie pamietam kontekstu, thinking of, placed, donation, tourist attracion,
a ja cos takiego napisalem: funds, condition, state, heirs, vehicle movement ( pewnie powinno byc "traffic" ale to mi akurat nie przyszlo do glowy:) injuries, concerned, thinking of, placed, donation, tourist attraction
ja miałam public traffic, a worried i concerned to chyba mogło byc zamiennie
bardzo dziekuje marth:] bo dobrze zaznaczylam ale na czuja bardzo to bylo;/ przynajmnije jedno mam dobrze ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja wiosenna 2006