Jak poprawić speaking?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, chce podejsc do CAE w grudniu 2005. Moim problemem jest speaking :/ Chodze na kurs, jednak to mi nie wystarcza, zeby lepiej mowic (nie stac mnie na indywidualne konwersacje :-(
Czy macie jakies pomysly, co zrobic, aby ulepszyc swoj speaking? Czasami mam takie dni, ze gadam jak najeta :-) a czasami brakuje mi najprostszych slow. Obecnie odczuwam jakis zastoj, a nawet zacofanie w mowieniu. Prosze podpowiedzcie mi, jakie stosujecie "sztuczki", zeby opanowac plynna wymowe z rozbudowanym slownictwem i poprawna gramatyka :-)
Z gory dziekuje :-)
Mam dokladnie taki sam problem , poki co slucham bbc moze pomoze
Ja też ostatnio zaczęłam słuchać bbc, mam nadzieje, że będzie pomocne przy listeningu, bo z tym różnie u mnie bywa, jednak bardziej boję się speakingu :/
1)Dowiedz sie, czy czasem ktos ze znajomych nie mowi po angielsku. Nie musi on mowic lepiej od ciebie, wystarczy, ze bedzie w stanie swobodnie sie porozumiewac.
2)Mysl po angielsku. Kiedy sie nad czyms zastanawiasz - rob to po angielsku. Najlepiej na glos. Mow do siebie. B. pomaga.
3)Czytaj, czytaj, czytaj. Zauwazylem na wlasnym przykladzie, ze kiedy zaczalem duzo czytac w j. ang., zaczalem tez duzo lepiej mowic. Zauwaz, ze gdy czytasz ksiazke, powtarzajac ja w pamieci, to prawie tak jak bys mowil/a. Wyrabiasz sobie w ten sposob plynnosc w mowieniu.

Watpie, zeby listening pomagal w umiejetnosci wyslawiania sie. Na pewno pomoze wyrobic sobie dobry akcent, intonację zdania, natomiast wydaje mi się, ze nie stanie sie podobnie z samą umiejetnoscia mowienia.

Pozdrawiam
Wielkie dzieki za porady
Btw jaką ksiązke polecacie do speakingu , jakie texty najlepiej czytać?
Czy jest jakis spis tematów do CAE pytań styandartowych zagadnień??
Wez ksiazka autora, z ktorego jezykiem sie dobrze czujesz. Ja np. namietnie czytam Grishama i teraz w mowie uzywam przewaznie jego stylu.
Na pewno wez ksiazke b. wspolczesna, taka, ktora jest napisana wspolczesnym jezykiem uzytkowym, kwieciste wywody i gra słow ,Nabokova na przyklad, raczej nie pomoga w jezyku mowionym. No i wazne jest, ze jesli mowisz po brytyjsku, to autora piszacego w tym jezyku, a jesli po amerykansku, autora piszacego po amerykansku.

Aha, no i ja ci powiedzialem tak generalnie, a jesli do CAE sie przygotowujesz, to w ksiazkach z testami sa przykladowe zdjecia oraz pytania na speaking, pocwicz z tym.

Juz pod katem samego egzaminu warto pocwiczyc umiejetnosc szybkiego wyrabiania sobie zdania na jakis temat, nawet jesli to bedzie lanie wody. Np. jak zdawalem CPE w tym roku dali mi cos o zdrowym zywieniu itp. I mow teraz o tym 2 minuty.

Mozna tez wziac byle jakie zdjecia, np. z gazety i je opisywac, albo wziac dwa i porownywac. Pamietaj o "gramatyce obrazków" (IN the picture, present continous), no i pare zwrotów by sie przydało, tylko uwazaj, zeby nie brzmialy sztucznie np. "in the picture A........ whereas in the picture B......".

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa