Wez ksiazka autora, z ktorego jezykiem sie dobrze czujesz. Ja np. namietnie czytam Grishama i teraz w mowie uzywam przewaznie jego stylu.
Na pewno wez ksiazke b. wspolczesna, taka, ktora jest napisana wspolczesnym jezykiem uzytkowym, kwieciste wywody i gra słow ,Nabokova na przyklad, raczej nie pomoga w jezyku mowionym. No i wazne jest, ze jesli mowisz po brytyjsku, to autora piszacego w tym jezyku, a jesli po amerykansku, autora piszacego po amerykansku.
Aha, no i ja ci powiedzialem tak generalnie, a jesli do CAE sie przygotowujesz, to w ksiazkach z testami sa przykladowe zdjecia oraz pytania na speaking, pocwicz z tym.
Juz pod katem samego egzaminu warto pocwiczyc umiejetnosc szybkiego wyrabiania sobie zdania na jakis temat, nawet jesli to bedzie lanie wody. Np. jak zdawalem CPE w tym roku dali mi cos o zdrowym zywieniu itp. I mow teraz o tym 2 minuty.
Mozna tez wziac byle jakie zdjecia, np. z gazety i je opisywac, albo wziac dwa i porownywac. Pamietaj o "gramatyce obrazków" (IN the picture, present continous), no i pare zwrotów by sie przydało, tylko uwazaj, zeby nie brzmialy sztucznie np. "in the picture A........ whereas in the picture B......".
Pozdrawiam