pytanie byc moze nieco nietypowe ...

Temat przeniesiony do archwium.
...ale ... czy na egzamin nalezy przyjsc ubranym elegancko, jak na powiedzmy kazy inny egzamin, czy tez nie ma to znaczenia? nie chce byc jedyna ktora wyskoczy w spodniczce jeansowej wsrod ludzi ubranych w biale bluzki/koszule itd. albo na odwrót :P
Jeżeli jest to egzamin pisemny i osoba oceniająca nie będzie w ogóle Ciebie kojarzyła, to nie może to mieć żadnego znaczenia.
Ubierz się tak, aby się dobrze czuć (jeżeli będzie to elegancki kostium czy garnitur, to czemu nie ;-)

Na egzaminie ustnym to bym nie ryzykowała, bo stawka za wysoka i dlatego lepiej ubrać się elegancko.
no tak, jutro mam speaking i jakos do tej pory oczywiste bylo dla mnie, ze na egzaminy chodzi sie ubranym w czarna spodniczke i w ogole elegancko, ale w sumie jest to pierwszy moj egzamin tego typu, wiec nie bylam do konca pewna ;)
dzieki za pomoc :)
Zdawałam dzisiaj i byłam chyba jedyną osobą, która wyskoczyła w czarnej kiecce i białej bluzce, reszta ubrała się 'jak do szkoły'. Najlepiej więc zachować umiar, np. jeansy + żakiet i finito ;]
ale zdawalas speaking czy listening?
bo jak zauwazyla poprzedniczka to tez ma znaczenie. na speakingu teoretycznie nie ma to znaczenia ale w rzeczywistosci ...;))
dzieki za opinie :)
W tamtym roku zdawałam FCE to na żadną część nikt nie przyszedł ubrany elegancko, poza jednym gościem, który ubrał garnitur na listening, ale juz na speaking ubrał się tak jak na co dzień (widocznie stwierdził, że nie chce po raz drugi czuć się nie swojo :D). Jutro zdaję speaking na CAE i mam zamiar nalożyć normalne jeansy i bluzkę z krótkim rękawem, na to może jeansową kurtkę, w zależności od pogody. Nie należy popadać w przesadę bo egzaminy Cambridge to nie matura, a z tego co zauważyłam to egzaminatorzy na speakingu też nie są jakoś przesadnie elegancko ubrani. Najlepiej założyć to w czym się czuje najlepiej, no ale oczywiście nałożenie stroju w jakim się chodzi przy 35 C to też przesada :D.
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia na CAE (sobie też :) )
Ja osobiście uważam że na speaking można sie elegancko ubrać bo to oznacza że traktujesz egzaminatora oraz egzamin poważnie, myślę że gdyby egzaminator był starej daty (a tak może się zdarzyć) to zwróci uwagę na Twój strój. Ale oczywiście ubierz się jak najwygodniej. A jeżeli chodzi o resztę części to nie ma co przesadzać.
Powodzenia wszystkim , ja też jutro mam speaking.
ja uważam że ubieranie się elegancko na egzamin(nawet ustny) jest bezcelowe. po co mam okazywać szacunek egzaminującemu skoro on tego nie zauważy...ostatnio pan który miał oceniać naszego speakinga gapił się w okno tak perfidnie ,ze nie zdziwiłabym się gdyby nie wiedział nawet jakiej płci byli ostatni zdający.... a poza tym na fce byłam ubrana "normalnie" i zdałam na b , przy czym na "wykresiku" speking mialam najwyżej:) to chyba mówi za siebie...
jasne, ze w pewnym sensie mowi to samo za siebie, ale egzaminatorzy sa rozni ...
ja osobiscie dziekuje za rozne opinie, chyba maja racje ci, ktorzy optuja za strojem dosc eleganckim, ktory jak ktos juz zaznaczyl wyraznie wykazuje iż szanujemy egzaminatora, ale znow bez przesady. nie koniecznie czarna spodniczka, biala bluzka i marynarka ;)
powodzenia wszystkim
ja mialam zamiar isc jutro na speaking w zielonej bluzce i takim samym cieniu ale po przeczytaniu niektorych opini chyba zmienie zdanie.... chociaz wolalabym byc w czyms w czym czuje sie pewnie. moim zdaniem wyglad nie powinien sie WOGOLE liczyc ale wiem jacy sa ludzie...
wiesz, do poki nie przychodzisz naga, czy tez mowiac mniej przesadnie, do poki sa zachowane pewne granice, to jak najbardziej sie z toba zgadzam. nie mniej, tak jak bylas uprzejma zauwazyc, wyglad ma ogromne znaczenie, bo tacy sa ludzie. trudno sie w sumie temu dziwic, kazdy z nas ocenia innych po wygladzie. jasne, mozna swoje opinie modyfikowac, zmieniac itd. poznawszy kogosd lepiej, ale pierwszy rzut okiem czesto zawaza ... szkoda ze na egzamie nie ma opcji ... zmiana opinii, zmiana oceny ;))
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe