CAE vs. FCE

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytania do ludzi ktorzy zdawali CPE:
* Czy zdawaliscie wszesniej FCE czy tylko podchodziliscie do CPE?
* Czy uwazacie ze FCE to strata kasy i lepiej od razu robic CAE?
* Jak wogole waszym zdaniem wychodzi porownanie FCE i CAE wiem ze ten drugi jest trudniejszy ale jesli zdawalo sie wczesniej FCE ma sie latwiej na CAE ?
*** Wszystkie komentarze mile widziane :) ***
no więc jeśli masz na zbyciu 500 zł podchodź do FCE- przyzwyczaisz sie do formuły egzaminu itp. ale jeśli masz zamiar sie dalej dokształcać to zacznij od CAE - FCE nic ci właściwie nie daje!!! (no chyba ze sie chce na FCE zakończyć edukacje :D)
Uważam podobnie - jezeli i tak chcesz uczyć się ang dalej i podchodzic do kolejnych egzaminów, to nie ma sensu tracić czasu i pienędzy na FCE. Ja przygotowywałam sie przez rok do FCE ale do egz nie podeszłam (uznalam to za stratę pieniedzy) i poszłam na kurs CAE. Owszem, forma obu tych egzaminów jet podobna, ale nie jest to najwazniejsze jeżeli chodzi o zdawanie. W CAE ćwiczenia, choc "na oko" wygladają na bardzo podobne do tych z FCE różnią sie bardzo, głównie jezlei chodzi o poziom słownictwa. Do tego stopnia, ze cwiczenie które w testach FCE było moim ulubionym i nie sprawiało mi nakmniejszej trudnosci (słwotwórstwo) na CAE czesto mnie zaginało. Więc nawet perfekcyjne opanowanie rozwiazywanai testów FCE samo w sobie nie pomoze Ci za wiele w zdaniu CAE o ile nie podprzesz tego dalsza praca, głównie nad poszerzeniem słownictwa, poznaniem przróżnych zwrotów, wyrazeń...
Różnica poziomów jest znaczna. przeciętnie potrzeba roku, dwóch, aby mając zdany FCE zdać CAE.. jesli myslisz poważnie o angielskim i nie chcesz zakończyć swojej edukacji na poziomie FCE mozna go sobie darować.

« 

Praca za granicą

»

Studia językowe