Jakie książki?

Temat przeniesiony do archwium.
Jakie, ciekawe książki polecacie do poczytania po angielsku, o umiarkowanym poziomie trudności, tak dla kogoś przygotowującego się do CAE?
Można by sobie coś przeczytać, wakacje w końcu :P
Wspisujcie swoje propozycje.
Dracula Bram Stoker
Hours Michael Cunningham
A ja uwielbiam Agathe Christie!
T. Pratchetttttttttttt
Tolkien, The lord of the ring
A co powiecie, żeby na początek poczytać sobie Sherlocka Holmesa ?
Wydaje mi się, że zamiast Bram Stokera i Conan Doyle'a powinieneś czytać coś współczesnych autorów, najlepiej kup coś w oryginale i jego tłumaczenie na nasze. Conan Doyle, Agata Christie i Bram Stoker prezentują język trochę archaiczny. Ja lubie ich czytać dla przyjemności. Ty przygotowuksesz się do CAE.
No własnieee, ja też sie nad tym zastanawiałam. Ucze się do cae, chce zdawac w marcu. Przeczytałam Sherlocka całego, mam nawet mp3, (więc lektor plus tekst) owszem przyjemne i ciekawe to było, ale czy ja sie ucze współczesnego angielskiego? Chyba powinnismy czytać cos terażniejszego. To tak jak po polsku, porównajmy trylogie i np. Chmielewską. Róznica jest.
powinieneś
>czytać coś współczesnych autorów,

A możesz coś konkretnego polecić?
Bridget JOnes - obie czesci,
the Da Vinci COde (fajny sriler;) na lato)
Kerouac spoko na lato
JOhn Fowles np. The Magus, The French Lieutenant's Woman - fajne byly, ale nie pamietam jak to wyglada z poziomem jezykowym, bo czytalam w liceum i w sumie wydawaly mi sie ambitnie napisane, ale zrozumiale (to jest dopiero satysfakcja)

naprawde nie wiem co jeszcze, to zalezy jakie ksiazki lubisz.

Pozdro,
Kociamama.
Polecam "I don't know how she does it" - Allison Pearson. Super pozycja na lato, choć "babska". Przeczytałam jednym tchem, choć przyznam, że musiałam się wspomagać polskim tłumaczeniem. W załączeniu link z fragmentem w wersji oryginalnej (pod recenzją)...
http://mostlyfiction.com/humor/pearson.htm
Ja polecam ksiazki Roberta Ludluma, mnostwo dialogow , pelno potocznych zwrotow no i oczywiscie swietna fabula. Poza tym w sieci mozna znaleźć audiobooki jego powiesci.

Pozdrawiam
A co polecacie do czytania przed fce?
?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa