CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Jak myslicie da sie nauczyc do CAE samodzielnie? Gdy po dluzszej przerwie wrocilam do szkoly prywatnej - zauwazylam ze tak naprawde nic mi ona nie daje - i nie chodzi u o szkole. A o to ze jesli uczymy sie jakis slowek - moge ich sie przeciez nauczyc samodzielnie w domu(jesli chodzi o motywacje to mam ogromna i ucze sie codziennie co najmniej 1h) gramatyke tez mam wyjasniona w ksiazkach i robie etsty w domu. Slucham radia i telewizji. Jedyne z czego moglabym korzystac w szkole to rozmowa - ale w grupie nigdy nie jest tak ze mozesz ciagle mowic. Nie wiem wiec co robic... Czy do zdania CAE naprawde konieczny jest jakis kurs? moze w ksiazkach czegos nie ma? I gdzie moglabym pocwiczyc mowienie - bo ono jest moja najslabsza strona.. W normalnej szkole gdzie uczy sie slownictwa i gramatyki malo czasu jest na mowienie. metoda callana? nie jestem do niej przekonana chociaz moze za malo o niej wiem? Zalezy mi nie tyle na umiejetnosci prostej komunikacji bo to mam opanowane - ale na umiejetnosci przeprowadzania rozmowy na wysokim pozoimie z uzyciem trudniejszego slownictwa i struktur (jak na CAE) Co mam zrobic? Jaka metode nauki wybrac? Jak moglabym podszkolic mowienie?
czesc;) ja chodziłam na kurs ale w sumie niczego mi on nie dał. Siedziałam kilka godzin dziennie i rozwiązywałam testy, słuchałam BBC, czytałam angielskie gazety itp. Kurs nie jest najważniejszy, tylko Twoje podejście...Aha, egzamin zdałam 2 lata po tym jak chodziłam na kurs;) powodzenia:):)
Jakoś nigdy nie byłam przekonana do kursów i szkół językowych ponieważ chodząc na prywatne korepetycje widziałam u siebie postępy, których nie zauważałam u koleżanek ze szkół językowych. Jak miały prace domowe to często je im rozwiązywałam :) Więc co do rozmowy to jeśli nie bierzessz pod uwagę żadnego typu korepetycji (np. z native speakerem) to dobra byłaby rozmowa przez gg czy skype'a, nawet z ludźmi, którzy sami zbyt dobrze nie mówią ale zawsze miałabyś go kogo mówić. Więc ostatecznie takie rozwiązanie nie byłoby złe na początek. Ja mam akurat straszne problemy z rozmową, chodzę na korepetycje i ostatnio nawet korepetytorka mnie pochwaliła z czego bardzo się cieszę. Ale jeśli chcesz to daj znać na maila... mam skype'a więc mogę rozmawiać :D
Tyle ze nie zostawilas tego maila, jakby co to moje GG : 838047 :)
Mój mail to [email] :) albo [email]
ps. pogadam najchętniej z dziewczynami mniej więcej w moim wieku (23) bo i tak mam barierę językową jeśli chodzi o rozmowę a w tym przypadku będzie mi najłatwiej mówić :) ale ze wszystkimi chętnie popiszę maile :D
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę