Ja osobiście polecę
Upstream Advanced. Przez ostatni rok uczyłem się z niego sam (tzn. kupiłem książkę, ćwiczenia, zestaw płyt, i obowiązkowo COMPANION) dwa razy w tygodniu, po 2 godzinki + nauka i powtarzanie Companion (tutaj nie można podać czasu, każdy ma inne możliwości nauki). Generalnie wszystko zależy od tego, jaki jest cel takiej nauki. Ja nie planowałem zdawać CAE i go nie zdawałem, a chodziło mi głównie o rozszerzenie swoich umiejętności i dobre przygotowanie do matury (tak, wiem, zaraz ktoś powie, że matura to pikuś w porównaniu z CAE). Po skończeniu książki i ćwiczeń, ok kwietnia, zacząłem robić całe testy do CAE i moje wyniki oscylowały wokół, mniej więcej, 80, 85 %. Zapomniałem powiedzieć - oczywiście w ramach nauki speakingu i sprawdzania writingów raz w tygodniu chodziłem na godzinne zajęcia prywatne. Od października zaczynam studia na filologii angielskiej, tak więc mój cel został osiągnięty a do tego czuję, że moja wiedza przez ostatni rok wzrosła nieporównywalnie więcej, niż w latach poprzednich, gdy chodziłem na kursy jezykowe. Tak więc wydaje mi się, że dobre przygotowanie zależy przede wszystkim od zaangażowania i chęci do nauki :) powodzenia!