różnica miedzy FCE a CAE ?

Temat przeniesiony do archwium.
Jak duza róznica jest miedzy FCE a CAE ???
Ile przecietnie trzeba sie uczyc zeby z poziomu zdanego dobrze FCE startowac do CAE ???
Chodzi mi oczywiscie o jakies przyblizone informacje... DZIEKI :-)
no właśnie niech wypowie się ktoś kto zdawał już oba egzaminy, ile czasu potrzeba na przygotowanie sie do CAE po FCE, to ważne piszcie
Informacje wszelkie macie na tej stornie w certyfikatach.
W ulotce(ksiazeczce) z EMPIKU w srodku jest fajna tabela ze wszystkimi certyfikatami + opisy do nich.
Pozdrawiam
z tego co mi wiadomo to za duzej roznicy miedzy FCE a CAE nie ma, nie to co miedzy CAE a CPE- tu juz jest przepasc.. ale zarowno jak na FCE jak na CAE wazne jest szczescie, bo to jest loteria.. jak na speakingu dostaniesz fajny temacik, wiesz duzo o tym i jeszcze go lubisz to gadasz i gadasz, na listeningu tez, jak dobrze siadziesz- nie za daleko nie za blisko magnetofonu, writing to writing tu struktury trzeba umiec- czyli wiedza, ale takie same sa na FCE jak i na CAE, reading po sobotnim FCE doszlam do wniosku, ze to chyba tylko zalezy od tego czy tekst pisze zlosliwiec czy czlowiek, no i use of E- obkuta gramatyka i nie ma problemu...
No ja bym nie porownywala FCE z CAE.Przeciez na CAE trzeba znacznie wiecej umiec. Na writingu czy speakingu trzeba sie popisac znacznie bardziej wyszukanym slownictwem,poza tym na UoE to tez znacznie sie rozni od tego z FCE, na listeningu masz juz rozne akcenty ludzi i trudniej sie slucha. Reading to tez trzeba sie wszystkiego samemu doszukiwac, nic nie jest wprost podane, nie tak jak na FCE.Ale zgadzam sie ze CAE i CPE to przepasc.Mowia,ze 2 lata miedzy FCE a CAE nauki to dosyc czasu by sie solidnie przygotowac na CAE,ja mialam 0,5 roku przerwy,ale czy CAE zdalam????hmmm...chyba watpie,choc jezyki mi nadzwyczaj dobrze wchodza,nawet gdybym dniami i nocami przez pol roku siedziala nad angielskim to to nie jest to !amo co 2 lata spokojnym tempem,na to potrzeba czasu!
Nie zgadzam sie z tym ze FCE I CAE sa bardzo podobne. Od FCE do CAE trzeba naprawdę dużo nowego się nauczyć ! Na writingu slownictwo z FCE nie przjdzie, Use of English zdecydowanie trudniejsze, nowe słowka, phrasal verbs i idiomy...reading - po 1 mniej czasu, po 2 wiecej ( duzo wiecej) textu! No i slownictwo bywa skomplikwoane, a pytania naprawde zamotane! Jesli chodzi o speaking to pewne bledy kotre ujda na FCe na CAE nie przejda, trzeba sie popisac wyszukanym słownictwem, listening - to nie widze duzej roznicy. Podobnie jest tez z CAE i CPE - tez duzo sie roznia, CPE wymaga wiekszej wiedzy zdecydowanie. Przeciez nikt nie robilby 3 egz gdyby wsyztskie bylytakie same. Zdawalam wsyztskei 3, CAE 1,5 roku pod FCE ( FCE - B, CAE -A, CPE -A), tak samo z CPE. Uwazam, ze to ile sie trzeba uczyc zalezy do tego ile czasu poswiecasz na nauke i od Twojego tempa. Ja poswiecalam w tyg ok 10 godizn na nauke ( w wakacje prawie non stop).....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Nauka języka

Zostaw uwagę