pomozcie mi w wybprze bo jush nie wiem...

Temat przeniesiony do archwium.
jaka(albo raczej jakie) ksiazki wybrac zeby najlepiej sie przygotowac samemu do cae???sama przygotowywalam sie do fce.mam nadzieje ze i tym razem sie uda..wiec???ktore polecacie???
najlepiej to naucz sie z FC tego czego sie jeszcze nie nauczylas to zdasz i CP;)
ale zes mi pomogl czlowieku :D ..to sie dowiedzialam duuzo :D a ty zdawales(as) juz cae??
Wiesz co... tak sobie myślę, że mogłabyś wybrać się do księgarni i pooglądać różne podręczniki typu self-study do CAE, kupić sobie jeden, i ewentualne braki - np. słabo opracowany writing uzupełniać materiałami przeznaczonymi właśnie tylko do writingu...
Gramatyke - powtorzenie plus to, czego może jeszcze nie znasz na hiperpoziomie znajdziesz w kazdym Murphym - też taka oberzynowa Advanced English in Use jest...
Do listeningów kasetki jakieś, plus TV i muza.
Vocabulary - czytać ile wlezie, współczesnej ale i klasycznej literatury plus prasa.
Najtrudniej ze speakingiem - można gadac z kims, kto tez takiej opcji szuka na gg, mozna z kims w realu sie umawiac na spikingi.
Ja obecnie chodzę na kurs CAE, ale nei jestem nim zbyt usatysfakcjonowana, wiem, ze muszę z pol roku posiedziec sama nad materialem, zamierzam wlasnie w taki sposób, jak pisze. A dla wlasnego spokoju chyba tez pojde sobie na jakies 2 miesieczne konsultacje do jakiegos dobrego lektora, zeby pomogl mi uporzadkowac to i owo, dotlumaczyl watpliwosci i pokonwersowal:) i tak wyjdzie taniej niz kurs...
nareszcie cos konkretniejszego:D dziex :D wlasnie sie zaopatruje w ta gramme advance. i jush mam kilka upatrzonych ksiazek.chyba dam rade :D a na spikingi sie umawiac bede:D:D:Dze swoim koffanym kumplem z amerykanistyki :D heh..pozdroki :D
a ja tam nie mam przekonania do bordowej advanced grammar in use - duzo tlumaczenia, czasem za bardzo szczegolowego i moim zdaniem nieprzeydatnego - a do cae to juz w ogole... nie wiem, moze to kwestia tego, ze inny autor, nie murphy...tylko hewings; uwazam, ze duzo lepszy jest vince - nie zasmieca niepotrzebnie regulami, ktorych i tak nie spamietasz (a sa tam zadania podobne do tych na cae), a na troche nizszym poziomie, to martinet - tez moim zdaniem lepszy;
swego czasu kupilam sobie te bordowa grammar in use - zrobilam z 10 unitow i kurzy sie...
w vince\'a tez jush sie zaopatruje wlasnie :D kumpel mi zalatwil :D
Fakt, ze akurat ta ksiazeczka z serii \"in use\" na poziom advanced tez mi nienajlepiej podchodzi... co do vince\'a - strasznie mnie wszyscy do niego zachecaja i reklamuja go, a ja jakos dotad tej ksiazki nie mialam w lapce... Chyba jednak pora sie w nia zaopatrzyc:)
Temat przeniesiony do archwium.