Słownictwo CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Chciałabym pouczyć się słówek na poziomie CAE. Skąd mogę takie słówka wziąć? Wiem, że generalnie to ze słownika, ale otwierając słownik skąd mam wiedzieć czy dane słówko jest na poz. CAE? Czy są w internecie strony z takim słownictwem? Jeżeli tak to będę wdzięczna za podanie jakiegoś adresu:) Pozdrawiam
Jaja sobie robisz?
heh podrecznik do cae sobie kup i wypisz slowka:))
polecam zakup SUPERMEMO Speed up! kosztuje niewiele, a naprawdę świetny do nauki słówek. Sama z niego korzystam i jestem bardzo zadowolona.
miłej nauki
może inaczej,
nie napalaj się na CAE
poszerzaj swój poziom z angielskiego za pomocą wszystkich możliwych źródeł - artykuly w necie, radio angielskie itd. a po pewnym czasie zorientujesz sie, ze wlasnie osiagnelas poziom CAE. nie ucz sie pod egzamin, ale ucz sie dla siebie.
Właśnie, ucz się po prostu słówek, których nie znasz :)
Nie można jednoznacznie określić, że słówko jest np. na poziomie FCE czy CAE.
>Nie można jednoznacznie określić, że słówko jest np. na poziomie FCE
>czy CAE.

Czasami mozna:-) shave (FCE), anathema (cae)

Cambridge opracowalo chyba liste slowek na poziomie FCE.

Ucz sie slowek, ktore czesto wystepuja w tekstach i takich, ktore wydaja Ci sie wazne. Na slowka trafisz czytajac artykuly, sluchajac radia, pracujac z ksiazkami do nauki slownictwa (tu polecam English Vocabulary in Use).
Jasne, że czasami można, ale nie zawsze.
Dlatego uważam, że najlepiej jest uczyć się po prostu słów, których nie znamy, no a jeśli np. przerabiamy jakąś książkę przygotowującą do CAE to problem się sam rozwiązuje:) Słownictwo jest właśnie na takim poziomie, jak chcemy:)
kup sobie upstream advanced (komplet:student book teacher book workbook i companion =kasetki) tam znajdziesz mnóswtoooo słowek "na poziomie" CAE i niekiedy CPE....
miał być + zamiast =..a jezeli nie stać cię na ten komplet to zainwestuj tylko w companion do upstrem`a..to taki rodzaj "słownika" -do każdego słowka jest podana wymowa tłumaczenie zarówno w j polskim jak i angielskiem plus przykład z jego zastosowaniem i pare ćwiczeń sprawdzających nabyte umiejętności.Cena o ile pamiętam to ok 30 zł.
Wątpie żeby było można określić poziom danego słówka, do tych co twierdzą, że można to określcie mi poziom np. tych słówek:

intrepid
lackey
damsel
tarry

nowe słówka na jakie dzisiaj natrafiłem grając w pewną grę komputerową ;)

a na te natrafiłem czytając książkę:

fealty
demure
acquit
equanimity
waylay

No i na jakim poziomie są te słówka? FCE? CAE? ;)
Ja Ci powiem że na 100% nie są na FCE. Wątpię też że na CAE. :)
ojej....
Nie mam z tym najmniejszego problemu. Czy naprawdę uważasz, że bez tych słów nie zdasz FCE?
Nie warto się uczyć słów jak popadnie, jedno za drugim z książeczki. Tam też znajdzie się sporo nieprzydatnych wyrażeń. Trzeba dokonywać wyboru!
a jak wybierasz te przydatne?
Ja proponuje kupic sobie slowniczek 20 000 slow i sobie przeczytac. Jesli wiecej jak polowa bedzie obca, to chyba nie warto sie za CAE brac. Takie slowniczki to 10 moze 15 zl kosztuja. I tak mniej nic dwukrotne podchodzenie do CAE =)
Na wyczucie. Wybieram słówka, które często występują, jak i takie, których sam mógłbym użyć. Feat to fajne słówko. Mite też, ale jest zbyt szczegółowe. Nie musisz znać wszystkich czasowników określających chodzenie po angielsku. Wybierz te, których sama byś użyła.
they are of my level.....................:D.......................maybe yours!!!

There's no need/point for making categorization of these words!!
Mot to put too much fine on it - it's pointless and silly !!
The more you read the better and keep it up!!
What do you mean?
I still don't know whether I should learn words like trim, shrub or bullhorn. ;-) I'll learn them, just in case!
It is great when you know what a bullhorn is, but the word is old-fashioned and American. You are not expected to know it.
But it's easier for me to remember it than loudhailer. And I don't like 'megaphone'
Let's hope that your examiners will prefer the word bullhorn too.
I hope that I won't forgot these words (all three synonyms).
thinking whether to learn trim, shrub, bullhorn? you must be joking, these are everyday-use words. by the way bullhorns synonym is loudspeaker. we use both equally in Canada.
http://www.slowka.pl/
wybiearsz poziom zaawansowany i przychodza ci na maila 2 slowka dziennie:P
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę