ile słów trzeba znać by spokojnie podejść do CAE?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
tak jak w temacie:-) Mam zamiar zdawać CAE w przyszłym roku (2008) i jestem ciekaw ile mniej więcej muszę znać słów. Zdaje sobie sprawe, ze moje pytanie jest troszke dziwne, ale chcialbym wiedziec:-) czy, zeby zdać ten egzamin trzeba znać dużo idiomów, wyrażeń frazeologicznych? Z gory pieknie dziekuje za odpowiedzi:-) ps. Zycze wszystkim, ktorzy zdaja egzamin w tym roku: POWODZENIA!!!!!!
Jeżeli myślisz o zdaniu na 'C', to nie jest to takie trudne. Za to 'A'- to już zupełnie inna bajka. Kup/znajdź w internecie/pożycz/ukradnij/wybłagaj 1-2 testy (dobrze, jeśli było by to 5 części) i je rozwiąż. Rozeznasz się gdzie jesteś i ile musisz jeszcze zrobić. (Oczywiście fakt, że uzyskasz w domu 60% niekoniecznie musi oznaczać, że otrzymasz tyle samo punktów pisząc w BC,)
Sprawa nie jest taka łatwa jak sobie wyobrazasz. Bardzo trudno jest określic ilosc potrzebnych słow i idiomów do zdania CAE, poniewaz jest to zaawansowany poziom, na ktorym trudno jest podac dokladne wymagania. Mysle, ze rozwiazywanie testów to dobra metoda na przygotowanie, tak jak stały, regularny kontakt z językiem. Miłej, owocnej nauki.
dzięki:-) bardzo ważna jest dla mnie opinia osób, które zdały bądż planują zdać CAE. Dlatego skrobnijcie coś na temat tego jak się przygotowujecie lub przygotowywaliście się do tego egzaminu. Z góry WIELKIE DDZIĘKI!!!:-) ps. Pozdrawiam wszystkich anglofanów i anglomaniaków:-)
dziwne pytanie... bo nawet jak Ci ktoś odpowie konkretną liczbą, to co- jesteś w stanie policzyć, ile Ty znasz słów i porównać??
Ja, przed podejsciem do FCE i CAE, przede wszystkim rozwiazywalem bardzo duzo testow, wieczorami ogladalem BBC News, zamiast TVN... Czytałem wiele angielskich artykułów i książek, jadnek ważny jest sam kurs przygotowujący i podręcznik, z którego korzystasz.
No to ja zaryzykuje.
Musisz znac 12514 slow... Ale nadal nie wiesz ktorych!! ;P

Pozdrawiam i nie bierz sobie mojej szydery do serca ;)
Wytrwalosci w nauce!!
Wystarczy 3.000, a jeśli ktoś ma szczęście, to nawet tylko 1.000. Problem w tym, że nikt nie wie których, dlatego trzeba sie nauczyc co najmniej 12.000.
Ciekawe pytanie, mogę Ci jedynie powiedzieć ze aby zdać FC należy mieć aktywnych 4400 słów - wg Cambridge (gdyż tyle słów znajduj się w specjalnie przygotowanym leksykonie słówek będącym swoistym wyznacznikiem tego egzaminu). Wśród nauczycieli dominuje opinia że 4400 słów daje ogromy „zapas słownictwa” podczas egzaminu na poziomie B_2. Umiejętności językowe są dodatkowo wzbogacone przez wyrażenia czasownikowe i przyimkowe oraz idiomy. A umiejętności językowe wynikają ze znajomości tzw. „odpowiednich słówek” a nie wszystkich. Na egzaminie nie spotkasz osoby która by znała tłumaczalnie wszystkich słów – większość tłumaczy znaczenie zdań z kontekst – i to proponuję ćwiczyć.

W Twoim przypadku – jedynie rozwiązywanie egzaminów z lat poprzednich (około 10) pokaże Ci ile znasz słownictwa i ile musisz jeszcze przyswoić.

Pozdrawiam.
Dalszych informacji udzielę Ci po przysłaniu mejla: [email]
_aktywnych_ 4400 słów na fce ? przecież nie ma szans żebyś użył tylu słów w czasie tak krótkiego speakingu.
nie ważne ile słow znasz, ale czy potrafisz odgadnac znaczenie danego słowa z kontekstu, ocenic czy to znajomosc tego słowa jest potrzebna do odpowiedzi na zadane pytanie itd. Teksty na cae są często napchane słowami, które nie są potrzebne aby zrozumiec tekst i odpowiedziec na pytania :)
Oczywiście, jest to ilosc słownictwa która umozliwia swobodna komunikację na każdy temat - ponadto napisałem, że jest to duży zapas. Ta liczba to nie mój wymysł tyle podaje Uniwesytet Camibridge.
Pozdrawiam.
dzieki wielkie za wasze rady:-) jak ktos bedzie mial cos ciekawego do powiedzennia to prosze o post:-) pozdrowionka:-)
No właśnie - na każdy temat. A na fce tematyki np. sądowej raczej nie ma. Podsumowując. Pasywnie - tak. Aktywnie - niekoniecznie. Niektórych słów po prostu się nie używa w mowie, mimo że czasami występują w piśmie.
A gdzie mozna znalezc leksykon tych 4400 slowek?

Pozdrawiam,
Nigdzie go nie znajdziesz. Musisz w trakcie nauki sama go ułożyć. Możesz zacząć od kupna Repetytorium maturalnego OXFORD-u. Na jego końcu znajdziesz Word Bank i Functions Bank. To będzie dobry początek, ok. 3000 słówek. Później zacznij czytać angielskie książki, po angielsku oczywiście. Zapisuj i ucz się każdego słowa, którego w trakcie czytania nie znasz i nie rozumiesz oraz te, które znasz, ale w innym znaczeniu. Jeśli każdego dnia przeczytasz przynajmniej 3-5 stron i zapamiętasz 5-10 słów, to po roku będziesz umiała te słówka, które będą Ci potrzebne.
A SM Basic z 3000 slow?
Mnie uczono innej metody czytania ksiazek po ang. Radzono wlasnie nie zapisywac slowek, ktorych nie znam i nie uczyc sie kazdego slowka, ale czytac i rozumiec kontekst. Jesli zapisuje sie kazde slowko, mozna sie szybko zniechecic i ciezko czytac ze zrozumieniem jak sie przerywa i zapisuje.
Jak znacie jakies inne metody to piszcie!!!!!
A uczyli cie czytac ze zrozumieniem?
Jesli tak, efektow nie widac.
A uczyli cie czytac ze zrozumieniem?
Jesli tak, efektow nie widac.
Moja Droga,
ten wątek nie dotyczy czytania książek, tylko zbioru słówek niezbędnego do CAE. Niestety nauczycieli, którzy od pierwszej lekcji każą czytać bez wyszukiwania w słowniku słówek i uczenia się ich, oceniam niezbyt wysoko. Dopiero po wykuciu 3-5.000 słówek można przejść do takiego czytania o jakim piszesz.

Nauka języka, jako taka jest nudna i zniechęcająca dla większości uczniów i studentów, trzeba mieć motywację, żeby odkryć jej potrzebę i urok i znaleźć pasję nawet w uczeniu się słówek.
Można oczywiście zacząć od SM Basic, można też od bazy Rozmówki angielskie w miesiąc (3.800 słówek i wyrażeń). Ważne jest, by zacząć. Ja z myślą o przyszłych maturzystach proponuję Repetytorium OXFORDU, gdyż uważam, że zawarte w nim słówka bardziej odpowiadają potrzebom maturzystów i amatorów certyfikatów Cambridge.
Jak nie masz nic do powiedzenia w temacie jezyka ang. to sie nie wypowiadaj. Nie prosilam Cie o analize mojego czytania.
Pakk, sam sie naucz czytac ze zrozumieniem i nie krytykuj innych, którzy mądrze piszą na dany temat.
Problem w tym, że temat o którym wspomniała kasia27 nie był tu poruszany i to co ona napisała, nie było żadnym odkryciem.
Co do mojego czytania ze zrozumieniem, jest ono na całkiem niezłym poziomie - przynajmniej na poziomie tego forum.
kaska27*
Cytat z wypowiedzi, bynajmniej nie mojej, i z tego forum "Później zacznij czytać angielskie książki, po angielsku oczywiście. Zapisuj i ucz się każdego słowa, którego w trakcie czytania nie znasz i nie rozumiesz oraz te, które znasz, ale w innym znaczeniu". Jak na moj gust to wlasnie jest tu ten temat poruszony.
Nie chce mi się z Toba sprzeczac, bo to jest forum o jezyku ang i wszystkim co z nim zwiazane. Poza tym nie będę znizac się do Twojego poziomu Pakk i rzucac tu kasliwych uwag pod kogokolwiek adresem, nawet pod Twoim, choc w pelni na to zaslugujesz.
>Cytat z wypowiedzi, bynajmniej nie mojej, i z tego forum "Później
>zacznij czytać angielskie książki, po angielsku oczywiście. Zapisuj i
>ucz się każdego słowa, którego w trakcie czytania nie znasz i nie
>rozumiesz oraz te, które znasz, ale w innym znaczeniu". Jak na moj
>gust to wlasnie jest tu ten temat poruszony.

Jakbys podala tresc calego postu + ten na ktorego to byla odpowiedz to jasno by bylo widac ze temat tu poruszany to sposoby na najlepsze przygotowanie się do cae pod względem znajomości słownictwa, a nie na czytanie ksiazek po ang.

>Nie chce mi się z Toba sprzeczac, bo to jest forum o jezyku ang i
>wszystkim co z nim zwiazane. Poza tym nie będę znizac się do Twojego
>poziomu Pakk i rzucac tu kasliwych uwag pod kogokolwiek adresem, nawet
>pod Twoim, choc w pelni na to zaslugujesz.

No wlasnie, wszystko co z nim zwiazane.
A szkoda, bo chcialbym uslyszec twoje zdanie na moj temat.
Troszeczkę bełkotliwie Pakk, tym razem nie popisałeś się swoimi cynicznymi uwagami.
ale belkot...nawet sie nie potrafisz przyznac do bledu..wszyscy wiedzieli do ktorego postu jest to odpowiedz oprocz ciebie..
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Business English

»

Szkoły językowe