Słownictwo- książki

Temat przeniesiony do archwium.
Jakie polecacie książki do słownictwa na poziomie FCE/ CAE? Oprócz pozycji Ready for CAE i książek in USE. To bardzo ważne.
Tests in English. Thematic Vocabulary - Mariusz Misztal (wyd. WSiP)
Target Vocabulary, 1,2,3 – Peter Watcyn-Jones (wyd. Penguin)
Test Your Vocabulary 3,4,5 - Peter Watcyn-Jones (wyd. Longman)
ja mam jeszcze jedno pytanie. Jakie repetytoria lub slowniki tematyczne sa przydatne do nauki slownictwa na poziomie CAE? Dobrze byloby, gdyby taka ksiazka sluzyla mi tez do przyszlego CPE.
Dzięki:)
Szukam ebooka M. Matasek Język angielski - Słownictwo - Tematyczny zbiór ćwiczeń czesc 1 i 2. Ma ktos moze? Czy ta ksiazka nadaje sie do rozszerzania slownictwa do CAE?
Odświeżę ten temat ;)

W grudniu mam zamiar zdawać CAE. Chcę się sam przygotować do tego, mam jeszcze sporo wakacji i chcę jej dość kreatywnie wykorzystać, brakuje mi książek i nie wiem co polecacie. Chodzi mi właśnie o słownik albo książkę ze słówkami ułożonymi tematycznie. Tutaj podaliście parę propozycji ale są one trudno dostępne.
Chodzi mi o tradycyjne - papierowe - wydania.

Pozdrawiam
Ksiazki te nie sa trudno dostepne. Dostaniesz je przez internet.
Ja kupilam je, leza i kurza sie :(
Zamiast tego staram sie duzo czytac, wypisuje slowka, ktore powtarzaja sie, jakies wyrazenia. Koncze coursebooka Ready for CAE, mam 3 ksiazki Cambridge z zadaniami egzaminacyjnymi -tam tez pojawia sie slowka, ktorych nie znam. Mysle, ze nawet nie zdaze przerobic tych ksiazek ze slownictwiem.
Przemysl, czy bedziesz sie z nich uczyc. Jesli tak - kupuj.
Dzięki za odpowiedź.

Co do nauki poprzez czytanie artykułów i wyłapywanie słówek których się nie wie, to zawsze miałem ten problem, że co prawda prowadziłem zeszyty, ale dziennie przybywało mi trochę słów ze wszystkich możliwych kategorii. Dla kogoś kto lubi się uczyć w sposób uporządkowany to wprowadza taki chaos że trudno się połapać co i jak, aż się odechciewa uczyć.
Dla mnie wyjściem okazało się prowadzenie takiego quasi-słownika w Exelu. Jest to program o tyle dobry, że ma podział na wiele arkuszy - które mogą pełnić funkcję kategorii, sporą możliwość formatowania komórek, a przede wszystkim można w nim sortować alfabetycznie słowa.

Mam takie jeszcze pytanie - opłaca się kupić słownik do phrasal verbs. Mam możliwość nabycia takowego wyd. Cambridge i tylko zastanawiam się czy warto?
Witam- tak sie sklada,ze jakis czas temu zakupilem ten slownik i nie zaluje:P Wszystkie entries sa jasno i zwiezle wytlumaczone, a o to chyba chodzi w tego typu pozycji:) pozdr p.s. polecam takze slownik idiomow tego samego wydawnictwa.
A ja polecam książkę Skippera "Advanced Grammar & Vocabulary". Grammar tam jest mało (potraktowana jako pewne konstrukcje, które prezentuje w takiej samej formie jak inne wyrażenia i zwroty), mnóstwo za to przydatnego słownictwa.

I jest jeszcze nowa pozycja "Destination C1 & C2 Grammar & Vocabulary". Działy ze słownictwem naprawdę solidne i fajne ćwiczenia do nich.

Ze słowników tematycznych polecam ten wydawnictwa Kanion, "Uniwersalny słownik tematyczny języka angielskiego - wielki".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka

Zostaw uwagę