Post FCE/pre CAE - podrecznik

Temat przeniesiony do archwium.
Czy mozecie mi polecic jakis podreczniek, ktory nie bedzie mnie przygotowywal pod katem egzaminu natomiast bedzie rozwijal umiejetnosc poprawnego poslugiwania sie jezykiem? Nie chce ledwo osiagnowaszy pulap FCE zabierac sie za ksiazki CAE (FCE nie zdawalem) bo wiem, ze miedzy jednym a drugim jest ogromna przepasc... reading u mnie stoi niezle (czytam prase) UoE dzieki niezastopoinemu Vince\'owi tez :) (wlasnie zaczalem tego do CAE). Moze polecicie jakas ksiazeczke do slownicta (wordbuilder poki co zdecydowanie odpada :))) albo czegos, co nie bedzie regularnym kursem do CAE, a raczej bedzie stanowic uzupelnienie Vince\'a.. A moze jednak warto zaczac juz uczyc sie z podreczniekow do CAE, moze nawet zaczac robic testy? Boje sie, ze narobie sobie dziur... A FCE mimo, ze bynajmniej perfekcyjnie nieopanowany jest juz nudny... wole sie zabrac za bardziej amnbitne rzeczy :) Aha, oczywiscie wszystko do samodzielnej nauki, wiec klucz mile widziany. dziekuje :)
Testy do cae jak najbardziej warto robić - nawet jeśli samemu niewielu rzeczy się jest pewnym - można robić ze słownikiem, książkami, przez niemal nieograniczony czas. Ja tak robiłam przed fce, wtedy gdy nawet o nim nie śniłam...;)
co do książek, takich pomostowych - na pewno coś jest, jednak przeważają te przygotowujace do egzaminów. Wydaje mi się jednak, że warto sięgnąć po książki z poziomu cae jeśli te do fce cię nudzą - na pewno po przerobieniu jednej ciężko jest zdać ten egzamin, ale przecież nie o to na razie Ci chodzi, a wątpię aby ich poziom był \' nie do przeskoczenia\' dla kogoś na poziomie post-fce [ewentualnie szukaj książek właśnie z poziou post-fce]
co do książek przgotowujących do cae, to poszukaj na forum, np. https://www.ang.pl/ile_trzeba_sie_uczyc_do_CAE_198.html

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa