witam wszystkich!
W przyszłym roku mam zamiar przystąpić do egzaminu CAE w sesji letniej.
Od dwóch lat chodzę do szkoły językowej, w ubiegłym semestrze ukończyłem kurs pre-CAE. Wiem, że muszę jeszcze sporo popracować.
Mam kilka pytań do Was.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy uczeniu się gramatyki?
Writing - nie bardzo wiem jak się go uczyć. Można się nauczyć jakichś gotowych zdań no i jak pisać list formalny, nieformalny, artykuł itp. W moim przypadku jest duża przypadkowość jeśli chodzi o writing. Dajmy na to piszę dwa wypracowania, staram się jednakowo z jednego w szkole językowej dostaje note c a z drugiego a.. Podobnie było na egzaminie FCE - na próbnym ocenili mój writing na 87% a na prawdziwym miałem poniżej 60%. Na szczęście inne części mnie uratowały i zdałem.
Listening - od paru miesięcy słucham regularnie radia bbc, filmy też oglądam bez napisów. Czy to wystarczy? Przyznam się, że na listeningu jak zdawałem FCE sporo rzeczy nie rozumiałem a mimo to ta część poszła mi najlepiej. Na próbnym na odwrót - listening wypadł mi najgorzej bo miałem coś koło 60%.
Reading - nie lubię tej części egzaminu zazwyczaj też sporo strzelam. Jak najlepiej poprawić reading? rozumiem, że czytać książki tylko jakie? A może lepiej gazety? Chodzi mi o przygotowanie pod kątem egzaminu. Tutaj mam taki dziwny problem, że jak czytam to rozumiem prawie wszystko ale jak przychodzi do wybrania poprawnej odpowiedzi to często dwie wydają mi się poprawne i znowu muszę strzelać...
z góry dziękuję za porady